Τρίτη, 19/03/2024 | 05:00

Κορονοϊός-Eurogroup : Συμφωνία στα 540 δις-Ικανοποίηση από Σταϊκούρα

526 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/04/2020, 2:57 πμ | 0 σχόλια

 

 

Λευκός καπνός τελικά στο Eurogroup αφού μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις επετεύχθη συμβιβασμός και συμφωνία για πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.Μετά από ένα… ηχηρό ναυάγιο, μετά από “οργιώδεις” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία. “Ένεση” ρευστότητας… τώρα, αλλά “πέρασε” της Ολλανδίας και “άκυρο” στα κορονοομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 27 κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση ύψους 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, η οποία μάλιστα μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου.

Επίσης περιλαμβάνει πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

 

Ως μια «ικανοποιητική συμφωνία» που «προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Επισήμανε πως προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει ανάλογες πρωτοβουλίες και το μέλλον, σημειώνοντας πως «η , θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα