Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:02

Θανάσης Καββαδάς: Προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά την επόμενη μέρα

671 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/04/2020, 12:08 πμ | 0 σχόλια

 

 

Θανάσης Καββαδάς: Προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά την επόμενη μέρα – Τηλεδιάσκεψη των τοπικών Βουλευτών ΝΔ και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Τουρισμού 

 

Σε τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις της επόμενης μέρας στον τουρισμό συμμετείχε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς, με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό κ.Μάνο Κόνσολα, στην οποία συμμετείχαν ακόμη η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.Ρόδη Κράτσα και οι Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας  κ.Στέφανος Γκίκας Κέρκυρας, κ.Παναγής Καππάτος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, και κ. Διονύσιος Ακτύπης Ζακύνθου.

Οι Βουλευτές κατέθεσαν λεπτομερές, εκτεταμένο υπόμνημα στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, με προτάσεις για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα και ξεχωριστή αναφορά σε θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα και η φορολογία, το τραπεζικό σύστημα και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης, η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 

Πέρα από το κοινό υπόμνημα, ο Βουλευτής στην εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Λευκάδα και στις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Επέκταση  μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται εποχικά και οι οποίες ενδέχεται να μην ανοίξουν ή να πληγούν καίρια. 
  2. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή θα πληγούν αλλά και κατάργηση ή μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου. 
  3. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ για την διαμονή από το 13% στο 6%, την εστίαση στο 13% σε όλα τα αγαθά και τις μεταφορές από 24% σε 13%. 
  4. Παράταση για όσους επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και περαιτέρω διευκολύνσεις για πληρωμές οφειλών.
  5. Χορήγηση βραχυπρόθεσμων άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων με εγγύηση του δημοσίου στις πληττόμενες επιχειρήσεις (για κάλυψη επιταγών, πληρωμή φόρων κλπ)
  6. Αναστολή έναρξης πληρωμής επιταγών λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων. 
  7. Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με τη χορήγηση πιστωτικού voucher που θα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακοπές στην Ελλάδα. 
  8. Να δοθεί βαρύτητα στην τουριστική προβολή της Λευκάδας στην αγορά των Βαλκανικών χωρών, καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης.
  9. Πλαίσιο προστασίας για να προστατευτούν οι πολίτες στη χώρα μας αλλά και οι επισκέπτες μας από τον κορονοϊό. Το πιστοποιητικό υγείας πρέπει να είναι απαραίτητο για να μπει κάποιος στη χώρα μας. Και αυτό να απαιτείται παντού, σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χερσαία σύνορα.

 

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης κ.Ρόδη Κράτσα επεσήμανε την ανάγκη όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ, την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς του Τουρισμού, καθώς και τον τρόπο προβολής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ιονίων Νήσων.

Ο Υφυπουργός κ. Κόνσολας ανέφερε ότι μετά την κρίση, ισχυρά εργαλεία της οικονομίας θα αποτελέσουν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με ιδιαίτερη έμφαση στον Τουρισμό και στις νησιωτικές οικονομίες αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. 

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού, από την πλευρά του τόνισε ότι η πίτα του παγκόσμιου τουρισμού θα είναι φέτος μικρότερη, καθώς η μείωση αναμένεται να είναι μεγάλη, ωστόσο είναι στόχος της Ελλάδας να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν από την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα θα απαιτηθούν πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να χαραχθεί μια ενιαία πολιτική για τα μέτρα της προστασίας που θα ισχύσουν. Έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβληθεί ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, και εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Όλοι οι παριστάμενοι δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά έμμεσα ή άμεσα όλους τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων και τις τοπικές οικονομίες. 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα