Παρασκευή, 19/04/2024 | 22:23

Αχτίδες φωτός στο βάθος του τούνελ : Οδικός χάρτης εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα

585 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2020, 11:09 μμ | 0 σχόλια

 

 

Στα πρώτα δειλά βήματα για άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων προχωρούν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από δυο εβδομάδες ολικής παράλυσης, εργαζόμενοι σε μη βασικούς τομείς όπως οι οικοδομές και οι βιομηχανίες, αρχίζουν να επιστρέφουν στις εργασίες τους στην Μαδρίτη.

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων. Τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

Μία δεύτερη φάση σταδιακής άρσης, αυτή τη φορά στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Η πρώτη φάση που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Και η Δανία μπαίνει στη λεγόμενη «φάση 2»: παιδικοί σταθμοί και δημοτικά ανοίγουν και πάλι. Μετά τα σχολεία, σταδιακά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια.

Σταδιακή επιστροφή την ομαλότητα εξετάζει και η Γερμανία.

 


Οδικός χάρτης

© Kotelevskyi | Dreamstime.com

Χωρίς να υιοθετούνται ακόμα ενιαίοι κανόνες και να υπάρχει κεντρικός συντονισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει την Τετάρτη (15/04) να παρουσιάζει ένα οδικό χάρτη για μια συντονισμένη έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπει άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, προστασία των ηλικιωμένων και εφαρμογές παρακολούθησης.

Σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα.

«Μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.

Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, η Επιτροπή τονίζει ιδίως τη σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού».

Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν «για μεγαλύτερο διάστημα».

Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και το εκ νέου άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, το κλείσιμο των οποίων πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, πρέπει να γίνει σε ένα δεύτερο βήμα.

Γαλλία – Ιταλία

Κινητό συνεργείο για εξετάσεις κορονοϊού στο Παρίσι

AP Photo/Michel Eule

Στους σχεδιασμούς έστω και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων δεν συγκαταλέγεται η Γαλλία. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε παράταση του lockdown μέχρι και τις 11 Μαϊού. Η χώρα μετρά άλλους 541 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο (στα νοσοκομεία). Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 10.129 και αν προστεθούν σε αυτούς και οι 5.600 θάνατοι στους οίκους ευγηρίας ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τους 15.000. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έφτασαν τα 103.573. Από τους ασθενείς οι 6.730 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής (+275 από χθες). 28.805 είναι αυτοί που νοσηλεύτηκαν, θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία.

«Η πανδημία είναι ακόμα ενεργή» είπε ο Γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλομόν, αλλά «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε επιβράδυνση του αριθμούν των εισαγωγών στα νοσοκομεία και μια μικρή μείωση αυτών που χρειάζονται εισαγωγή σε θάλαμο εντατικής θεραπείας. Χάρη στα μέτρα, περιορίσαμε και τη μετάδοση του ιού».

Επίσης μίλησε για τη σοβαρή πιθανότητα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και μετά την 11η Μαΐου.

Ερημο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, αφού οι Ιταλοί μένουν πλέον στα σπίτια τους υπό το φόβο ενός νέου ακόμη χειρότερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού

AP PHOTO / ANDREW MEDICHIN

Μικρότερη έκθεση του πληθυσμού στον κορονοϊό δείχνει ο τελευταίος απολογισμός στην Ιταλία που μετρά περισσότερους από 21.000 νεκρούς συνολικά. Την Τρίτη (14/04) τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρχές δείχνουν μικρή αύξηση των νεκρών. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 602 έναντι 566 χθες (13/04). Καταγράφηκαν επίσης 2.972 νέα κρούσματα, 181 λιγότερα σε σχέση με τη Δευτέρα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 162.488. Οι νεκροί έφτασαν τους 21.067 (116 οι θάνατοι γιατρών και 8 φαρμακοποιών) Παράλληλα, 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στους 3.186 έφτασαν οι ασθενείς που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (74 λιγότεροι από χθες).

Οι ειδικοί του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο και στις εντατικές μονάδες θεραπείας, είναι στοιχεία που δημιουργούν βάσιμη ελπίδα, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, δυστυχώς, θα είναι ο τελευταίος που θα αρχίσει να περιορίζεται.

Οι αριθμοί της ημέρας

Στους 123.920 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Έχουν διαγνωστεί με τον SARS-CoV-2 πάνω από 1.961.950 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη. Από αυτούς, τουλάχιστον 413.800 έχουν πλέον αναρρώσει.

Οι χώρες που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.802), η Βρετανία (778) και η Γαλλία (762). Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος νεκρός αναφέρθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 24.737 θανάτους και 592.743 κρούσματα. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 44.364 έχουν ιαθεί.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία με 21.067 νεκρούς και 162.488 κρούσματα, η Ισπανία με 18.056 νεκρούς (172.541 κρούσματα), η Γαλλία με 15.729 νεκρούς (143.303 κρούσματα) και η Βρετανία με 12.107 νεκρούς (93.873 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 82.249 κρούσματα (89 νέα από χθες μέχρι σήμερα) και 3.341 θανάτους. Σήμερα δεν ανέφερε κανέναν νέο θάνατο.

Η ελληνική πραγματικότητα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έως την 27η Απριλίου θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις για την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η χώρα μας είχε ακόμη 25 νέα κρούσματα του Covid-19 ενώ δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 101, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας είναι 2.150.

Την ίδια ώρα, 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Με το Ορθόδοξο Πάσχα να είναι μπροστά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σήμερα (14/04) πως τα νεκροταφεία θα παραμείνουν κλειστά τη Μ. Παρασκευή. Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

► Ξεκινούν οι πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων


Αμερικάνικος εφιάλτης

Την άρνησή του να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άρση του lockdown στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατά επισφαλή τρόπο μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού, έκανε γνωστή ο κυβερνήτης της, Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο ανέβασε ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο και προειδοποίησε τον Τραμπ «να μην ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο και με κομματικά κριτήρια».

AP Photo/Wong Maye-E

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 778 νέοι θάνατοι (από 671 χθες), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 10.834.

Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 583.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι νεκροί ξεπερνούν τους 24.400.

ΠΗΓΗ : efsyn.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα