Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:44

Απάντηση του Θανάση Καββαδά στο ψήφισμα κατοίκων της Καρυάς για την κατάργηση του Ληξιαρχείου

514 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/04/2020, 5:48 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Άμεσα ανταποκρίθηκε στο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Καρυάς σχετικά με την κατάργηση του Ληξιαρχείου ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς. Ο Βουλευτής στην απαντητική επιστολή του ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου και τους κατοίκους του χωριού για τις ενέργειές του από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

 Αγαπητά μέλη, 

Σε απάντηση της ανωτέρω επιστολής σας, με αρ.πρωτ.ΕΣ.4/6-4-2020, με την οποία μου κοινοποιήθηκε ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού σας ενάντια στην κατάργηση του Ληξιαρχείου Καρυάς, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, η συγχώνευση των Ληξιαρχείων είναι αποτέλεσμα σχετικού έγγραφου αιτήματος της Δημοτικής Αρχής  (αρ.πρωτ.24884/10.12.19). Στις 7/2/2020 εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ (332 Β’) με απόφαση του Υφυπουργού κ.Λιβάνιου, με την οποία γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Δήμου για τη συγχώνευση.

Εγώ ενημερώθηκα για το θέμα είκοσι ημέρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ, μόλις στις 27/02/2020, με έγγραφο του Δημάρχου προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών, όπου ζητούσε να ανακληθεί η απόφαση, και το οποίο μου κοινοποιήθηκε. Τότε και μόνον τότε έλαβα γνώση του ζητήματος και του ιστορικού που είχε προηγηθεί.

Ήρθα σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, τον ενημέρωσα ότι οι κάτοικοι ουδέποτε συμφώνησαν με την κατάργηση του Ληξιαρχείου Καρυάς και του ζήτησα να λάβει υπόψη του το τελευταίο έγγραφο του Δήμου (αρ.πρωτ.3329/26-2-20), με το οποίο έστω εκ των υστέρων ζητούσε την ανάκληση της απόφασης.

Ο κ.Υφυπουργός μού απάντησε ότι το Υπουργείο δεν δύναται να ανακαλέσει το ΦΕΚ, καθώς με την απόφαση υιοθετήθηκε όχι μόνον η πρόταση του Δήμου για συγχώνευση των Ληξιαρχείων Καρυάς και Σφακιωτών, αλλά και το σκεπτικό που την συνόδευε, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει μικρή χιλιομετρική απόσταση περί τα 5 χλμ περίπου μεταξύ των δύο Ληξιαρχικών περιφερειών», «μικρός αριθμός πράξεων οι οποίες καταχωρούνται στις δύο προαναφερθείσες Ληξιαρχικές περιφέρειες» και «έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση των δύο Ληξιαρχικών Περιφερειών». 

Κατόπιν τούτου, και με δεδομένο ότι οι συνθήκες του σκεπτικού δεν έχουν αλλάξει, θα ήταν ανακόλουθο από πλευράς Υπουργείου να ανακαλέσει την απόφασή του.

Παράλληλα με ενημέρωσε ότι σταδιακά πρόκειται να ψηφιοποιηθούν πλήρως όλες οι πράξεις των Ληξιαρχείων. Η αρχή έγινε ήδη πριν περίπου 20 ημέρες, με τη δήλωση των γεννήσεων. Το μέτρο πάρθηκε για να διευκολυνθεί η καταχώριση των αιτημάτων για το επίδομα γέννησης, σύντομα ωστόσο θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των λοιπών πράξεων, δηλαδή γάμων και των θανάτων.

Για το ίδιο θέμα επικοινώνησα και με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Γεώργιο Γεωργαντά, ο οποίος με ενημέρωσε ότι για τους πολίτες που θα αδυνατούν να κάνουν ψηφιακά τις πράξεις, θα υπάρχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), στα οποία θα μεταβιβαστούν οι διαδικασίες. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή παύση λειτουργίας όλων των περιφερειακών Ληξιαρχείων της χώρας, καθώς με την ψηφιοποίηση δεν θα υφίσταται πλέον λόγος λειτουργίας τους.

Κύριε Πρόεδρε,

 Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία σας κάθε φορά που κάποια υπηρεσία φεύγει από το χωριό σας. Όμως η διατήρηση υπηρεσιών που μπορούν να εκσυγχρονιστούν δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Η απάντηση είναι να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στα χωριά τους, με ενίσχυση των τοπικών, συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με έργα υποδομής, αναπτυξιακά προγράμματα και επενδύσεις. 

Για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, αλλά και για οτιδήποτε άλλο απασχολεί εσάς και τους κατοίκους της Καρυάς, είμαι και θα είμαι πάντα στο πλευρό σας. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενέργειες επί του θέματος.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα