Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:47

Νέα πραγματικότητα από τις 4 Μαΐου: Μάσκα παντού, νέο ωράριο σε Δημόσιο και καταστήματα – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

683 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/04/2020, 6:30 μμ | 0 σχόλια

 

 

Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, συστάσεις για μετακινήσεις με τα ΙΧ, κομμωτήρια και εστιατόρια με αποστάσεις και έκκληση τους ηλικιωμένους να μείνουν σπίτι! Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού, σε τρεις φάσεις η προσέλευση στη δουλειά για δημοσίους υπαλλήλους. Κλειστά τα ΚΑΠΗ μέχρι νεοτέρας, ανοίγουν και οι αθλητικοί χώροι. Σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού έγινε και πλέον έχουμε μια πρώτη ιδέα για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από το… σπίτι και το πως θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού με τα οποία ζούμε από τα μέσα Μαρτίου.

Το διάγγελμα ακολούθησαν οι πιο λεπτομερείς ανακοινώσεις από έξι υφυπουργούς με τις οποίες εξειδικεύτηκαν τα μέτρα και ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Παράταση στην αγωνία για τα σχολεία, αφού οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο (29.04.2020) στις 18:00 από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Στην πρώτη φάση, δηλαδή στις 4 Μαΐου, θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην της μετακίνησης σε άλλο νομό εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας – και η υποχρέωση αποστολής SMS ή των γραπτών βεβαιώσεων. Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα προσωπικής υγιεινής (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής κτλ.). Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες, αλλά σ’ αυτή την πρώτη φάση μόνο για ατομική λατρεία.

Στις 11 Μαΐου, θα μπουν ξανά στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εξετάζεται αν αυτό θα ισχύσει άμεσα και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, διαφορετικά αυτό θα γίνει μαζί με το Γυμνάσιο μία ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Στις 18 Μαΐου, επίσης, φαίνεται πως θ’ αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – ενδεχομένως θα διατηρηθούν ως προς τη μετάβαση σε νησιωτικές περιοχές – ενώ εξετάζεται το άνοιγμα των εκκλησιών προκειμένου οι πιστοί να συμμετέχουν στις λειτουργίες, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες.

Στη δεύτερη φάση, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Επίσης, οι χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης (κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια κτλ.).

 

Τότε είναι, επίσης, που θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία, ενώ παραμένει υπό συζήτηση εάν αυτό θα συμβεί και με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς – με τους τελευταίους να εκφεύγουν, μάλιστα, της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και ν’ ανήκουν σ’ αυτή του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τους δήμους.

Στην τρίτη φάση, έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας. Τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά και περιοχές όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές υποδομές αναμένεται ν’ ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου κι εφόσον έχει διευθετηθεί το ζήτημα των αεροπορικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 9 Μαΐου.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα