Τετάρτη, 18/05/2022 | 09:03

Κορονοϊός: Ξεκινούν θεραπείες με πλάσμα σε νοσοκομεία της Ελλάδας

460 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2020, 4:32 μμ | 0 σχόλια

 

Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία και σε νοσοκομεία της Ελλάδας. Σε συγκεκριμένα νοσοκομεία μπορούν να μεταβούν όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες.

Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μίλησε για τη διαδικασία στην εκπομπή “Μαζί σου” της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δότες πλάσματος, που ανάρρωσαν από κορονοϊό.

Σε εξέλιξη είναι στην Ελλάδα μία πειραματική διαδικασία που στόχο έχει τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό.

Πρόκειται για την χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό .  Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μίλησε για τη διαδικασία στην εκπομπή “Μαζί σου” της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, έντεκα άτομα έχουν δώσει αίμα “για να δούμε αν έχουν αντισώματα, ώστε στη συνέχεια να δώσουν πλάσμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται”. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα είναι ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα, που προσβλήθηκαν από κορονοϊό και πλέον είναι καλά στη  υγεία τους. Όπως είπαν στην Τατιάνα Στεφανίδου, επικοινώνησε μαζί τους ο ΕΟΔΥ και έτσι αποφάσισαν να βοηθήσουν στη μελέτη και να γίνουν δότες.

 

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι απλό, καθώς οι… υποψήφιοι δότες δίνουν αίμα. Μέρος του δείγματος, στέλνεται στις ΗΠΑ, όπου η ομάδα του κ. Παυλάκη στο ινστιτούτο NCI το εξετάζει, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα αντισώματα είναι εξουδετερωτικά, που είναι και το επιθυμητό.

Ο κ. Τέρπος εξήγησε πως ένας δότης μπορεί να σώσει έναν ασθενή. Ειδικότερα, από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο θα χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σ.σ. των 200 ml) ανά δύο ημέρες.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα χορηγηθεί πλάσμα σε περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, πέραν των 60 που συμμετέχουν στη μελέτη.

Όσον αφορά στην πλασμαφαίρεση, η διαδικασία είναι η εξής: ο δότης υποβάλλεται σε αιμοληψία, που όμως διαρκεί παραπάνω από την… απλή αιμοδοσία, περίπου 40 με 50 λεπτά. Το πλάσμα αφαιρείται σε ένα ειδικό μηχάνημα και το αίμα επιστρέφει στον δότη.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες, μπορούν να μεταβούν στα νοσοκομεία “Αλεξάνδρα”, “Άγιος Σάββας”, “Αττικόν”, “Ευαγγελισμός” και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, Ενώ κάτι ανάλογο αναμένουμε να συμβεί και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε επίπεδο Ηπείρου!

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα