Τρίτη, 25/06/2024 | 06:51

Sassoli: Η Ευρώπη δείχνει τη δύναμη της αλληλεγγύης

576 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/03/2020, 7:27 μμ | 0 σχόλια

 

 

Δήλωση του προέδρου David Sassoli για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κρίση του COVID-19
Μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας για τις 26 Μαρτίου ώστε να εγκριθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας κατά την οποία θα χρησιμοποιηθεί σύστημα ψηφοφορίας από απόσταση.

 

«Η σκέψη μου και το αίσθημα αλληλεγγύης μου βρίσκονται με όσους νοσούν και όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Θέλω να τονίσω το θαυμασμό μου και τη στήριξή μου για όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πολεμώντας αυτή την πανδημία.

 

Η Ευρώπη κινείται: βρισκόμενη αντιμέτωπη με τη δραματική αυτή κατάσταση, με το καθήκον της να είναι η προστασία των ζωών, των περιουσιών και της σταθερότητας όλων μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση. Φυσικά, χρειάστηκε να καταπολεμήσουμε τους εθνικούς εγωισμούς, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διαθέσει 750 δισ. ευρώ συνάδει με τα αιτήματα του Κοινοβουλίου, τα μέτρα της Επιτροπής, τις δράσεις των κρατών μελών, καθώς και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες, όπως η κινητοποίηση άλλων 500 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή από το λεγόμενο μηχανισμό διάσωσης. Μιλάμε για μια παρέμβαση η οποία, στο σύνολό της, αφορά σχεδόν δύο τρισ. ευρώ. Δεν έχουμε ξαναδεί μεγαλύτερη επίδειξη της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – μεγαλύτερη και από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο μας επέτρεψε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα ερείπια του Β’ ΠΠ.

 

Τα χρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να ελαττώσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 και θα διατεθούν για να στηρίξουν την έρευνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Θα μας παρέχουν χρήσιμους πόρους για τη στήριξη της οικονομίας μας και του μοντέλου κοινωνικής προστασίας που ακολουθούμε. Θα προστατεύσουν τις δουλειές μας, τις επιχειρήσεις μας και θα διασφαλίσουν ότι οι οικογένειές μας δε θα βρεθούν να παλεύουν μόνες σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.

 

Σε πρώτο στάδιο, χρήματα θα διατεθούν στις ιατροφαρμακευτικές μονάδες που τα χρειάζονται, στους γιατρούς και νοσηλευτές που, με μεγάλο πάθος και αυταπάρνηση, έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση πολλών συνανθρώπων μας. Η Ένωση δεν μπορεί να επιτρέψει να μείνει κανείς μας μόνος. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν σας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει και αυτό το καθήκον του και θα συνεχίσει να το κάνει. Ήμουν αποφασισμένος να παραμείνει σε λειτουργία γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει λόγω αυτού του ιού, γιατί είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε.

 

Για το λόγο αυτό αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη 26 Μαρτίου για να εγκρίνουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας όπου θα χρησιμοποιηθεί σύστημα ψηφοφορίας από απόσταση. Αντιμέτωποι με αυτή την κρίση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Είναι μια ώρα δύσκολη. Θέλουμε να είμαστε κοντά στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, σε όσους νοσούν και στους συμπολίτες μας στην Ευρώπη που αισθάνονται μεγάλο φόβο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη την ενέργειά μας και να απευθύνουμε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης όλων. Η Ευρώπη θα πετύχει μόνο αν είμαστε ενωμένοι, θαρραλέοι και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα