Τετάρτη, 24/04/2024 | 11:51

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Πρέβεζας στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

486 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/03/2020, 7:20 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πρέβεζα,31 Μαρτίου 2020
Αριθ. Πρωτ.:434
Γραφείο : Προέδρου ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Τηλέφωνο : 26820 29414         κ. Βορίδη Μάκη
Fax : 26820 29283 ΚΟΙΝ: Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας 
e-mail : president@prevezachamber.gr κ. Στέργιο Γιαννάκη
Ταχ. Δ/νση : Δωδώνης 47

48100, Πρέβεζα

            κ. Κώστα Μπάρκα 

  • Επιμελητήρια της χώρας
  • Κ.Ε.Ε.Ε. 


Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, με ειλικρινή και έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ,  και έχοντας παράλληλα απόλυτη ενσυναίσθηση του δύσκολου έργου σας , παρακολουθούμε τις εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με την οικονομική στήριξη του ποσού των 150.εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα Επιμελητήρια στα πλαίσια του καταστατικού τους σκοπού οφείλουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της  τοπικής οικονομίας και αναλύοντας τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα του νομού μας , γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας βασίζεται στον αγροδοατροφικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε με αίσθημα ευθύνης να σας μεταφέρουμε τις ανάγκες της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας και την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και συγκεκριμένα:

  1. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων έτους 2019 , σε  αγρότες δικαιούχους που δεν έχουν αποζημιωθεί.
  2. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών  των αγροτών για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
  3. Δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού , προκειμένου της αναγκαίας προστασίας των γεωπόνων και των καταστημάτων αγροεφοδίων , οι οποίοι παρέχουν με πίστωση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  4. Αναστολή πληρωμής του Φ.Π.Α για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση.
  5. Αναστολή πληρωμών και ρυθμίσεων των αγροτών στις υπηρεσίες ΔΕΚΟ (Νερό , Ηλεκτρικό Ρεύμα)
  6. Επιδότηση της αγοράς καυσίμων από τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις προκειμένου ενίσχυσης της παραγωγής τους. 
  7. Αναγκαιότητα ψήφισης τροπολογίας για την απορρόφηση αποκλειστικά εγχώριων αγροτικών  προϊόντων από Δημόσιες υπηρεσίες(Νοσοκομεία, στρατός ,και λοιπά ιδρύματα)
  8. Δημιουργία σήματος και έναρξη διαφημιστικής καμπάνιας πχ «Τρώμε Ελληνικά»  για τη στήριξη των Ελληνικών Αγροτικών Επιχειρήσεων.
  9. Καταγραφή και πιστοποίηση  των αποθεμάτων σε αμνοερίφια , ώστε να διατεθούν στην αγορά για την κάλυψη των αναγκών του Πάσχα με σκοπό τον περιορισμό των εισαγωγών.
  10.  Να ληφθούν μέτρα προκειμένου αποζημίωσης της παραγωγής όσων η παραγωγή τους πλήττεται λόγω αδυναμίας πλέον διάθεσης αυτής.

Πέρα από όλα αυτά θα θέλαμε να σας προτείνουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών των αγροτικών προϊόντων , το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα , με σκοπό την προστασία του τελικού καταναλωτή δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αισχροκέρδεια σε πολλά αγροτικά προϊόντα που καταλήγουν στα ράφια των Super Market .

Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω και να εξάρω τη δημιουργική συμβολή σας στο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης. Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε απαιτηθεί με γνώμονα  πάντα την προστασία της Εθνικής Οικονομίας , της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των καταναλωτών και των αγροτών και του υγιούς ανταγωνισμού.

 

                                                      Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

                                                                   Ιωάννης Μπούρης

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα