Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:06

Προετοιμασία για μια ΠΒΧΠ (*) καταστροφή Οδηγίες ασφάλειας Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας (*)

712 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/03/2020, 1:57 μμ | 1 σχόλιο

 

 

«Των φρονίμων τα παιδιά, πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν» Ελληνικό γνωμικό

 

Η ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Πέρασε και ειρηνικές περιόδους αλλά πέρασε και συμβατικούς πολέμους, πέρασε και μαζικές καταστροφές (σεισμούς, τσουνάμι, ηφαίστεια, πυρκαϊές, τυφώνες, πλημμύρες, κλπ), πέρασε και επιδημίες (τύφος, πανώλης, Ευλογιά, Γρίππη, SARS, ΑΙDS, Χολέρα, Ebola, Κορωναϊός, κλπ), πέρασε και τρομοκρατία, κλπ. Ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει. «Των φρονίμων τα   παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η Ελληνική παροιμία. Τα κράτη υποτίθεται ότι έχουν σχέδια πολιτικής προστασίας. Κρατήστε μικρό καλάθι. Πρώτον γιατί είναι ανεπαρκέστατα και δεύτερον, σε μεγάλη μαζική καταστροφή «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Ισχύει το «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (κατάρριψη των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη), έγινε κατανοητό ότι η μαζική καταστροφή μπορεί να εκδηλωθεί εκεί πού δεν την περιμένει κανείς. Γι αυτό, πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος με σωστό εξοπλισμό και γνώσεις. 

 

Στο μέλλον μπορεί να συμβούν οι εξής καταστροφές:

  1. Φυσικές καταστροφές (τυφώνας, σεισμός, πλημμύρα, θύελλα, τσουνάμι, παγετός, κλπ)
  2. Κλασσικός πόλεμος με συμβατικά όπλα, γενικευμένοι βομβαρδισμοί, κλπ
  3. Πόλεμος με Οπλα Μαζικής Καταστροφής (Πυρηνικός, Βιολογικός, Χημικός Πόλεμος ΠΒΧΠ)
  4. Τρομοκρατική Ενέργεια κάθε είδους (Συμβατική ή με Οπλα ΠΒΧΠ)
  5. Επιδημία μικροβιακή, ή Ιογενής, από φυσική μετάλλαξη ή τεχνητή διασπορά από Βιο-εργαστήριο.

 

Τι είναι τα Συστήματα συναγερμού;

Ένα σύστημα πού υιοθέτησαν οι ΗΠΑ γιά μαζικές καταστροφές, μεταξύ των άλλων είναι και το σύστημα συναγερμού με κωδικά χρώματα (color-coded system of public alerts), με βάση το οποίο έχει κατευθυντήριες γραμμές να κινείται ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες. Aυτό το σύστημα πρέπει να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα. Παράδειγμα:

 

  • Μπλέ (Ηρεμία), 
  • Πράσινο (Επαγρύπνηση),
  • Κίτρινο (Ελαφρός συναγερμός),
  • Πορτοκαλί (Μεσαίος συναγερμός)
  • Ερυθρό (Πλήρης συναγερμός)
  • Μώβ (Εκδήλωση καταστροφής)

 

 

Τι είναι η καραντίνα – απομόνωση;

Ο όρος καραντίνα είναι μεσαιωνικός από το Quarante= Σαράντα. Τόσες ήταν οι μέρες απομόνωσης ενός πλοίου που είχε Χολέρα, πρίν ελλιμενισθεί. (Βλέπε ταινία “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» του Αλμπέρ Καμύ). Ο σημερινός σωστός όρος είναι ISOLATION = απομόνωση. Καραντίνα (=Isolation) είναι όρος που εφαρμόζεται γιά την απομόνωση ανθρώπων, ζώων ή και αντικειμένων, που έχουν μολυνθεί από Ραδιενεργό, Χημικό, Μικροβιακό, ή Ιογενή παράγοντα. Οι καραντίνες είναι τριών ειδών. Γιά ανθρώπους:

  1. Καραντίνα Α: Ενα άτομο κρίνεται ύποπτο ή προσβεβλημένο. Απομονώνεται σε δωμάτιο συγκεκριμμένες μέρες, όσες προβλέπεται.
  2. Καραντίνα Β: Ομάδα ατόμων εντός περιορισμένης ζώνης δράσης, τίθεται σε απομόνωση. Πχ ένα κρουαζιερόπλοιο, ένα ξενοδοχείο, μιά πολυκατοικία.
  3. Καραντίνα C: Eίναι ο στρατιωτικός αστυνομικός περιορισμός κυκλοφορίας και το κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων, ναών, κλπ. Λέγεται και Lock Out. Θεωρητικά είναι η ΑΡΙΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ μιάς επιδημίας. Ομως, είναι εφαρμόσιμη μόνο σε μιλιταριστικά αυταρχικά καθεστώτα όπως έχουμε δεί με τον Ebola, SARS, H1N1, COVI19, κλπ. H ακραία μορφή της είναι ο πυροβολισμός σε διάσπαση ζώνης ελέγχου!!! Δυστυχώς στα δυτικά καθεστώτα εφαρμόζεται σε light μορφή (partial lock out) με σκοπό να περιορίσει την εξάπλωση και να «καλμάρει» την καμπύλη ανόδου κρουσμάτων.

 

Πριν η καταστροφή κτυπήσει, ετοιμαστείτε γιά το αναπάντεχο:

H αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Είτε αυτή θα είναι φυσική καταστροφή, είτε θα είναι πυρηνική βόμβα, είτε θα είναι «βρώμικη ραδιενεργή βόμβα» (με Αμερίκιο 241, Καίσιο 137, Κοβάλτιο 60, Ιρίδιο 192, και Στρόντιο 90), είτε θα είναι Χημικός, ή Βιολογικός Πόλεμος ή Χημική Τρομοκρατία ή Βιολογική Τρομοκρατία, ή γενικευμένη διεθνής Επιδημία. Τα κατωτέρω είναι κατευθυντήριες γραμμές για τις ενέργειες πού πρέπει να κάνουμε πρίν και κατά την εκδήλωση της καταστροφής. Ετσι θα ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες, οι βλάβες στην υγεία, και την οικονομία.

    1.  Καταστρώστε από πρίν, ένα σχέδιο επειγουσών επικοινωνιών: Συννενοηθείτε από τώρα, με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, που θα συναντηθείτε εάν στην πόλη σας συμβεί μεγάλη καταστροφή και είναι αδύνατη η παραμονή στην πόλη αυτή. Διαλέξτε ένα γνωστό απομακρυσμένο σημείο όπου θα υπάρχει τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και καθορίστε τρόπο τηλεπικοινωνιών (σταθερά, κινητά, e-mail, κλπ). 

 

  • Oρίστε σταθερό σημείο συνάντησης με τους οικείους σας. Παράδειγμα: «Η οικογένεια Γεωργίου, κάτοικος Γαλατσίου Αττικής, ορίζει από τώρα ότι σε περίπτωση καταστροφής των Αθηνών, τα μέλη της οικογένειας θα συναντηθούν στο χωριό Λεοντάρι Βοιωτίας».

 

    1. Καταστρώστε πλάνο πρόσβασης στον τόπο συνάντησης της οικογένειάς σας, με εναλλακτικές λύσεις δρόμων, διότι την ώρα της καταστροφής θα υπάρχει τρομακτική κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα είναι δύσκολη η κυκλοφορία τροχοφόρων. 
    2. Eχετε πάντα το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση και το ρεζερβουάρ μην το αφήνετε ποτέ να αδειάσει εντελώς. Εάν έχετε μοτοσυκλέτα προτιμήστε τη από το αυτοκίνητο.

 

  • Οι ζωόφιλοι λάβετε από τώρα μέτρα για τα ζώα σας. Λέγεται ότι τα πτηνά και ορισμένα μικρά ζώα είναι πολύ χρήσιμα σε μια επίθεση με χημικά όπλα γιατί είναι ευαίσθητα και ασθενούν ή πεθαίνουν πρίν τον άνθρωπο. 

 

    1. Eτοιμάστε από τώρα ένα ασφαλές δωμάτιο: Εάν επιθυμείτε να παραμείνετε σπίτι και είναι εφικτό αυτό από το είδος της καταστροφής (πχ σε περίπτωση σεισμού είναι αδύνατο, σε επίθεση με χημικά όπλα είναι εφικτό), ορίστε από τώρα ένα κατάλληλο δωμάτιο με τουαλλέτα, λίγα παράθυρα ή καθόλου νερό και τηλέφωνο. Τα χημικά αέρια πέραν ότι διαλύονται γρήγορα από τον αέρα, έχουν και την ιδιότητα να κάθονται κάτω, λόγω βάρους, συνεπώς οι ψηλοί όροφοι είναι προτιμώτεροι.
    2. Εχετε έτοιμες χαρτοταινίες για σφράγισμα χαραμαδών σε πόρτες και παράθυρα, για την περίπτωση χημικού ή βιολογικού πολέμου. Τους εξαερισμούς τους σφραγίζουμε με πλαστική σακούλα και χαρτοταινία.
    3. ΔΕΝ χρειάζεται να προμηθευτείτε από τώρα μάσκες και στολές αερίων Βιοχημικού Πολέμου, εκτός αν η εκάστοτε κυβέρνηση ενός κράτους το κρίνει  σκόπιμο. Πχ. Ισραήλ.

 

  • Eτοιμάστε ένα Ατομικό Βαλιτσάκι – Σακίδιο Επείγουσας Κατάστασης ΑΒΕΚ (Emergency Κit Βag)

 

 

Τι είναι το ΑΤΟΜΙΚΟ στρατιωτικό-ορειβατικό σακκίδιο έκτακτης ανάγκης:

Σε μια κρίσιμη ώρα ανάγκης, θα χρειασθείτε μαζεμένα και ταχέως ορισμένα πράγματα. Πάνω στην καταστροφή δεν θα μπορείτε να βρείτε τίποτα, ιδίως άν είναι νύχτα. Ετοιμάστε τα από πρίν και να βρίσκονται μέσα σε ένα σακίδιο εκστρατείας. Το σακκίδιο αυτό πλάτης πρέπει να είναι 60-80 Λίτρα, το αγοράζετε από τα κυνηγετικά ή ορειβατικά είδη, πρέπει να έχει πολλές τσέπες και πρέπει να περιέχει τα εξής πράγματα ειδικά για ένα άτομο. Σημείωση Η Αμερικανική εταιρεία Πολιτικής Προστασίας έχει συντάξει πίνακα με 100 είδη που σε περίπτωση μαζικής καταστροφής θα εξαφανισθούν και θα πρέπει να υπάρχει στόκ. Ομως δεν αφορούν το παρόν σακίδιο. Αφορούν το Δήμαρχο κάθε πόλης (είναι διαθέσιμος ο πίνακας):

  1. Κατάλληλος ρουχισμός. Μπουφάν, αδιάβροχο, σκούφος, γάντια, γυαλιά ηλίου, κλπ
  2.      Αλλαγές ρούχων. Ισοθερμικά εσώρουχα. Aθλητικά παπούτσια και Ορειβατικά άρβυλα 
  3. Μετρητό χρήμα. Πιστωτικές κάρτες μάλλον θα είναι άχρηστες. Κέρματα πολλά.
  4.   Εντυπα απόδειξης (διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, άδεια ΙΧΕ, κλπ)    Αντίγραφα εγγράφων (ασφαλιστήρια, πιστοποιητικά γεννήσεως, πιστοποιητικά γάμου, άδειες οδήγησης, διπλώματα, τίτλους κυριότητας, πληρεξούσια, κλπ)
  5.     Προσωπικά ιατρικά είδη υγείας (φάρμακα, φακοί επαφής, υγρά, γυαλιά, οδοντόβουρτσα, ξυριστικά, σχοινάκι οδόντων, σαμπουάν, σαπούνι, κλπ)
  6.     Xαρτί κουζίνας και υγείας και άλλα είδη ατομικής υγιεινής και φαγητού (πολυσουγιάς)
  7.     Φαρμακείο πρώτων βοηθειών (περιέχει φάρμακα, επίδεσμους αιμοστατικούς, αντισηπτικό, 1 ράμμα, 1 λαβίδα, 1 ψαλίδι, 1 πλαστικό αεραγωγό, μάσκες χειρουργείου, κλπ)
  8.     Ένα φακό και μπαταρίες αλκαλικές . Μία συσκευή επαναφορτίσεως με μανιβέλλα.
  9.     Φορητό ραδιόφωνο μπαταρίας και κινητό τηλέφωνο.
  10. Παγούρι νερού ασφαλείας. Ενα σέικερ πλαστικό. Κονσέρβες τροφίμων  και Φρυγανιές και εμφιαλωμένο νερό. Χάπια Χαλαζόνης ή μικρό μπουκαλάκι Χλωρίνης πυκνής γιά χλωρίωση ύδατος. Χαράκια Γαλλικού καφέ γιά φιλτράρισμα ύδατος. Βιταμίνες CENTRUM.
  11. Aντικλείδια αυτοκινήτου και σπιτιού 
  12. Xάρτη της χώρας
  13. Ενα αντίσκηνο ορειβατικό. Ενας Yπνόσακκος (sleeping Bag) και ρολό κάριματ . Mικρό συμπιεζόμενο μαξιλάρι.

 

Τι κάνουμε όταν η Μαζική ΠΒΧΠ καταστροφή ή Επιδημία χτυπήσει: 

  • Eάν βρίσκεσθε κοντά στο σημείο μιάς καταστροφής πχ. επίθεσης με συμβατικά ή χημικά όπλα, ελέξτε πρώτα τον εαυτό σας για τυχόν τραυματισμούς. Εάν ναι δώστε μόνος σας πρώτες βοήθειες, και δώστε επίσης πρώτες βοήθειες στους πλησίον σας τραυματίες.
  • Ενεργοποιήστε το σχέδιο δράσης σας που έχετε προετοιμάσει. Ανοίξτε ραδιόφωνο και πάρτε οδηγίες από υπηρεσιακούς φορείς.
  • Εάν η καταστροφή γίνει κοντά στο σπίτι σας, ελέξτε για τυχόν βλάβες του κτιρίου, τυχόν πυρκαϊά, ελέξτε για άλλα σοβαρά δεδομένα, όπως είναι οσμές τοξικών αερίων, φωταερίου, και κλείστε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού. Σβήστε κεριά και χρησιμοποιήστε φακό μπαταριών.
  • Εάν πιθανολογείτε ότι υπήρξε επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα, κλειδώστε πόρτες και παράθυρα καλά. Κλείστε τον κλιματισμό και τους ανεμιστήρες εξαερισμού. Κολλήστε χαρτοταινία σε όλες τις χαραμάδες και σημεία εισόδου αέρος. Αναμείνατε οδηγίες από το ραδιόφωνο. 
  • Στην περίπτωση πού οι οδηγίες από το ραδιόφωνο διατάσσουν εκκένωση της πόλης, εγκαταλείψτε το σπίτι. Εάν υπάρχουν ραδιοφωνικές οδηγίες κατεύθυνσης ακολουθήστε τις. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες ακολουθήστε πορεία κόντρα στον άνεμο, και κατά προτίμηση προς βουνά.
  • Στην περίπτωση Βιολογικού ή Χημικού Πολέμου ή Χημικής Τρομοκρατικής επίθεσης ή Γενικευμένης Επιδημίας, είτε ακολουθείστε τις οδηγίες Καραντίνας, είτε κατευθυνθείτε κόντρα στον άνεμο και προς τα ψηλά βουνά. 
  • Εάν ήδη δεχθήκατε επίθεση με Βιολογικά ή Χημικά όπλα, φτιάξτε αυτοσχέδια μάσκα με ρούχα βρεγμένα και φροντίστε γρήγορα να απομακρυνθείτε. Μόλις βρεθείτε σε ασφαλές μέρος βγάλτε όλα τα ρούχα τα γυαλιά, ρολόϊ και τα κοσμήματα και κάντε μπάνιο με άφθονο νερό και σαπούνι, ή ήπιο σαμπουάν. Μη τρίβετε το δέρμα. Ειδοποιήστε για ιατρική βοήθεια.
  • Εαν έχει ξεσπάσει επιδημία και ασθενήσετε, προστατεύστε τους γύρω σας με καραντίνα, και ειδοποιήστε ειδικη υπηρεσία να σας αναλάβει εφόσον χρειάζεται. 

Ευχόμαστε όλα τα ανωτέρω, να μη χρειασθεί ποτέ να εφαρμοσθούν στην πραγματικότητα.

(*) ΠΒΧΠ καταστροφή = Πυρηνικός, Βιολογικός, Χημικός Πόλεμος. Πρακτικά στήν ίδια κατηγορία εντάσσονται ΟΛΕΣ οι Μαζικές καταστροφές (Σεισμός, Τυφώνας, Τσουνάμι, Ηφαίστειο) και οι Επιδημίες (Ebola, SARS, COVI19, Κλπ) γιατί υπακούουν στους ίδους κανόνες διαχείρησης, εφόσον το Κράτος καταρρέει.

(*) Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός τραυματολόγος, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, και έχει στρατιωτική ειδικότητα Ανθυπίατρος ΠΒΧΠ.

Βιβλιογραφία:

(1) Χαράλαμπος Γκούβας: «Ατυχήματα και μαζικές καταστροφές», Εκδόσεις ΕΕΣ, 2000

(2) Χαράλαμπος Γκούβας: Βιολογικός και Χημικός Πόλεμος, Εκδόσεις Κάκτος, 2003

 

 

1 σχόλιο για “Προετοιμασία για μια ΠΒΧΠ (*) καταστροφή Οδηγίες ασφάλειας Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας (*)”

  1. Ο/Η Giubark λέει:

    ΡΒΧΠ είναι τό σωστό..

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα