Πέμπτη, 25/04/2024 | 15:03

Κώστας Μπάρκας: Ερώτηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

455 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/03/2020, 2:29 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα ζητούν με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς πενήντα (50) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας με τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την Αλιεία, περιλαμβανομένων των εργατών γης, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος από τις τεράστιες συνέπειες στην οικονομία που προκαλεί η πανδημία του Κορωνοϊού.  Οι απαραίτητοι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, το πλήγμα στον τουρισμό και η μείωση των εξαγωγών, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Η εν λόγω μείωση αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους στους αλιείς, αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς παραγωγής. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση απειλεί άμεσα ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις επιχειρήσεις εστίασης για τις οποίες έχει ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας. Απειλείται δηλαδή, τόσο η βιωσιμότητα εκατοντάδων μεταποιητικών επιχειρήσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια, αλλά και ως συνέπεια αυτού, το αγροτικό εισόδημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με την Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκμεταλλεύσεις του πρωτογενούς τομέα ανήκουν στις πιο ευαίσθητες, ως προς τη βιωσιμότητα τους, αλλά και στις πιο κρίσιμες για το ξεπέρασμα της επερχόμενης κρίσης, επιχειρήσεις. 

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς, πρώτον, ποια ολοκληρωμένα έκτακτα μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ισχυρή και άμεση οικονομική στήριξη  των Ελλήνων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργατών γης. Δεύτερον, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή να αναζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Τρίτον, ποια είναι τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης από τις υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες που πρόκειται να ληφθούν για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Τέταρτον, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσα από κοινωνικά προγράμματα διανομής τροφίμων και την εξέταση της δυνατότητας ένταξης στα διανεμόμενα τρόφιμα σε Νοσοκομεία, Στρατό και λοιπά ιδρύματα τα οποία πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποκλειστικά εγχωρίως παραγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα