Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:01

Στέρεες βάσεις για μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

559 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/03/2020, 4:45 μμ | 0 σχόλια

 

 

Σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και την οργάνωση και λειτουργία του Φορέα, λήφθηκαν κατά  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ηπείρου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε -μεταξύ άλλων- τρία θέματα τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του Φορέα.

Πιο συγκεκριμένα ψηφίστηκαν:

Η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020

Το τεχνικό πρόγραμμα ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020

Η σύσταση και λειτουργία του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.).

Οι εισηγήσεις του προέδρου του Φορέα και Δημάρχου Ζηρού, Νίκου Καλαντζή, και για τα τρία θέματα, υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Το σκεπτικό της εισήγησης του προέδρου κινήθηκε στις εξής βασικές κατευθύνσεις:

Η απόφαση να υλοποιηθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Εδώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας και λειτουργίας μίας σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των Δήμων της Ηπείρου.

 

Τονίστηκε ότι η πορεία προς μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ένα κοινό στοίχημα για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι μπορεί ν’ αναλάβει τις αρμοδιότητες, αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτές, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται άλλωστε τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την εθνική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, η οποία ψηφίστηκε, σημειώνονται τα εξής:

  1. Επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο
  2. Λαμβάνει υπόψη της ότι το σύνολο των επενδύσεων και των χωροθετήσεων των εγκαταστάσεων που έγιναν καθώς και η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών, βασίστηκαν στον περιφερειακό σχεδιασμό
  3. Η διαχείριση και η λειτουργία του συστήματος στη βάση του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί οικονομίες κλίμακας λόγω του μεγέθους των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται. 
  4. Κανένας Δήμος από μόνος του δεν θα μπορούμε να σηκώσει το βάρος των επενδύσεων που θα προέκυπταν από τοπικούς σχεδιασμούς.
  5. Υπάρχει η υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πιο μικρούς και αδύναμους Δήμους.

“Είναι σίγουρα μια δύσκολη αρχή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ξεκινώντας από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.

Στη συνέχεια, στη φάση της λειτουργίας, με τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μειώσουμε, τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, πισωγυρίσματα δεν χωράνε.

Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου.

 

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στις τσέπες των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων επιφέρει την επιβολή προστίμων, βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας” τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Νικόλαος Καλαντζής.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα