Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:10

«Η Λευκάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την αξιολόγηση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης» – Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση

730 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2020, 11:53 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ.Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η σύσταση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία αντικαθιστά την ΑΔΙΠ, αναβαθμίζοντας το ρόλο της, θα συμβάλει σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα εξασφαλίζει επιστημονική επάρκεια και επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και θα καταστήσει διεθνώς ανταγωνιστική την Ελλάδα στον ακαδημαϊκό χώρο.

Τόνισε ότι η αξιολόγηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα είναι πλέον κεντρικός πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η Αρχή θα εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής, που μπορεί να περιλαμβάνει την ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κρίνει απαραίτητη ώστε να διατηρείται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των πανεπιστημίων.

Επίσης χαρακτήρισε ριζική τομή την πρόβλεψη της κατανομής του 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων σύμφωνα με τις επιδόσεις τους, και του υπόλοιπου 80% σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει κίνητρο αναβάθμισης της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατάργησης των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη μεταφορά του Τμήματος Τουριστικών  Επιχειρήσεων, από την Λευκάδα στην Κέρκυρα, στην αρχική ενημέρωση από τον τότε Υπουργό ότι δεν υπήρχε σχέδιο λειτουργίας κανενός Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Λευκάδα, καθώς και στην ανατροπή αυτής της απόφασης, με ανακοίνωση της μελλοντικής λειτουργίας του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη σύσσωμη διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας, εκπροσώπων, φορέων και συλλόγων της Λευκάδας, που δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι το νησί του Βαλαωρίτη, του Σικελιανού και του Σβορώνου θα απέμενε το μόνο νησί του Ιονίου χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα.

Υπενθύμισε ότι μαζί με το τμήμα αυτό ανακοινώθηκε η ίδρυση ακόμη 36 τμημάτων, κάποιων μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς ποτέ να γνωμοδοτήσει η ήδη θεσμοθετημένη ΑΔΙΠ, τονίζοντας ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν ήταν τότε ακόμα έτοιμο να υποστηρίξει ένα εντελώς νέο τμήμα, γεγονός που άλλωστε οδήγησε τη Σύγκλητο να αποφασίσει τη λειτουργία του από την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε μπροστά της μία δύσκολη, πλην όμως αναγκαστική απόφαση για αναθεώρηση της σκοπιμότητας ίδρυσης των 37 αυτών τμημάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι η Λευκάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την απόφαση του Υπουργείου, η οποία δεν αφορά κατάργηση, αλλά αναστολή έναρξης λειτουργίας.

Επεσήμανε ότι το θέμα της στέγασης προχωράει, καθώς το Δημόσιο έχει παραχωρήσει το οικόπεδο και υπάρχουν δύο εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επισκευαστεί το Κέντρο Νεότητας, ενώ σύμφωνα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πολύ σύντομα θα γίνει και ο διαγωνισμός.

Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με την Πρυτανεία, το Πανεπιστήμιο ενισχύεται με διδακτικό προσωπικό και προετοιμάζεται πρόγραμμα σπουδών, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα αργότερα το αντικείμενο του τμήματος να εμπλουτιστεί και να εξειδικευθεί με θεματικές που αφορούν για παράδειγμα τον τουρισμό, την ναυτιλία, τη θαλάσσια οικονομία – θεματικές που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην πραγματική οικονομία της Λευκάδας δίνοντας ώθηση τόσο στο Τμήμα και τους φοιτητές του, όσο και στον νομό.  Τέλος, τόνισε ότι η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε πρόσφατα ομόφωνα την απόφασή της να στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος, καταθέτοντας τη σχετική ανακοίνωση στα πρακτικά της Βουλής.

Ο Βουλευτής εξήρε το έργο της Υπουργού, κ.Κεραμέως, αλλά και των Υφυπουργών κ.Διγαλάκη και κ.Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση πρέπει πάντα να κοιτάει μπροστά, να βλέπει το μέλλον. Κλείνοντας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας έχει υποφέρει διαχρονικά από περιστασιακές, συχνά τοπικιστικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό έπρεπε να τελειώσει διότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι κόποι των φοιτητών μας, οι θυσίες των οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, θα πιάνουν τόπο. Γι’ αυτό καλωσορίζω τη λειτουργία μιας ουσιαστικά ανεξάρτητης αρχής με καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και είμαι βέβαιος ότι ο ορθολογισμός, ο οργανωμένος σχεδιασμός και το όραμα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσουν για την Ελλάδα το στοίχημα των ποιοτικών πανεπιστημίων που θα προσφέρουν στους νέους μας ακαδημαϊκά θεμέλια και επαγγελματική προοπτική.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα