Τρίτη, 19/03/2024 | 12:34

Επιμελητήριο Πρέβεζας : Ανανέωση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος όλων των διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση

538 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/01/2020, 11:30 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τα μέλη του ότι έως τις 31 Μαρτίου 2020 θα διαρκέσει η προθεσμία ανανέωσης της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος όλων των διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση (φυσικών & νομικών προσώπων).

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι θα πρέπει άμεσα να προσκομιστούν τα Συμβόλαια Αστικής Ευθύνης που έχουν λήξει. Εφιστούμε την προσοχή σας σε αυτό καθώς η απουσία Συμβολαίου Αστικής Ευθύνης σε ισχύ αποτελεί ποινικό αδίκημα, επιφέρει σκληρές ποινές και απώλεια της άδειας, μιας και αποτελεί εχέγγυο για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Η ανανέωση μπορεί να γίνει είτε από τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή αυτοπροσώπως είτε και από άλλο πρόσωπο, με την προσκόμιση: α) σχετικής εξουσιοδότησης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής τους από Δημόσια Αρχή, β) Υπεύθυνης Δήλωσης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής τους, γ) Αίτησης ανανέωσης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής των Διαμεσολαβούντων συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα ανά κατηγορία Διαμεσολαβούντος δικαιολογητικά σύμφωνα με τον Ν.4583/2018. Επίσης απαραίτητη είναι και η τακτοποίηση τυχόν ανεξόφλητων συνδρομών προηγουμένων ετών προς το Επιμελητήριό μας.

Όλοι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα στο Επιμελητήριό μας διότι κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους και εφόσον θελήσουν να εκδώσουν νέα άδεια, θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σαν να ξεκινούν τώρα το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Σημειώνουμε ότι η ανανέωση θα ολοκληρώνεται μετά την αυτεπάγγελτη αναζήτηση από την Υπηρεσία μας του Αντιγράφου Ποινικού Μητρώου εκάστου, γιατί από τη στιγμή που θα λήξει η άδεια ενός Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, σύμφωνα με το νόμο αυτομάτως παύει να έχει το δικαίωμα να ασκεί ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οπότε η ασφαλιστική εταιρεία ή οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, είναι υποχρεωμένες να του καταγγείλουν τη σύμβαση με τις ανάλογες συνέπειες.

Επίσης, οι διαμεσολαβούντες στην ιδιωτική ασφάλιση (φυσικά & νομικά πρόσωπα) θα πρέπει άμεσα να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά επανεκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης γνώσεων και να συμπληρώνουν 75 ώρες εκπαίδευσης ανά πενταετία, προκειμένου να επαναπιστοποιούνται και να μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Ως έναρξη της περιόδου των πέντε ετών νοείται η ημερομηνία που έκαστο πρόσωπο έχει αποκτήσει το πιστοποιητικό επαγγελματικών γνώσεων (Βεβαίωση επιτυχίας στις εξετάσεις Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών). Καθώς η πενταετία συναρτάται με την ημερομηνία αυτή, η λήξη της περιόδου των πέντε ετών είναι διαφορετική για κάθε υπόχρεο πρόσωπο.

Ως έναρξη της περιόδου των πέντε ετών ορίστηκε η 12η Δεκεμβρίου 2014, εάν το πιστοποιητικό γνώσεων αποκτήθηκε:

-Πριν τις 12/12/2014 η πενταετία αρχίζει στις 12/12/2014.

-Μετά τις 12/12/2014 η πενταετία αρχίζει από την ημερομηνία του πιστοποιητικού γνώσεων.

Διευκρινίζεται ότι για τους διαμεσολαβητές οι οποίοι απέκτησαν το πιστοποιητικό γνώσεων από 1/1/2019, αυτοί υποχρεούνται σε επαγγελματική εκπαίδευση διάρκειας 15 ωρών κατ’ έτος, ισομερώς κατανεμημένες μεταξύ των τριών γνωστικών πεδίων (Τομείς Α,Β,Γ).

Τα πιστοποιητικά επαναπιστοποίησης γνώσεων προσκομίζονται στην αρμόδια εποπτική αρχή (Επιμελητήρια) εντός του πρώτου τριμήνου του έτους που έπεται εκείνου της διενέργειας των σχετικών σεμιναρίων, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της εγγραφής στο ειδικό μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ενώ σε περίπτωση που δεν προσκομισθούν είτε κατά την λήξη της εκάστοτε πενταετίας είτε κατ’ έτος αναλογικά με την ημερομηνία απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων, τότε η αρμόδια αρχή (Επιμελητήρια) σύμφωνα με τον νόμο ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ των εν λόγω ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα