Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:05

Κώστας Μπάρκας: ‘Στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση διαφορετικά χάνει ο Θεσμός’

486 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/01/2020, 6:12 μμ | 0 σχόλια

 

 

Την ανάγκη συναίνεσης ως προς την επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε σε συνέντευξή του στην Εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Τηλεοπτικού Σταθμού Antenna ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει κυρίως ο Πρωθυπουργός. Εμείς, επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση, το 2015 προτείναμε τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος δεν αποτελεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν διεκδικούμε ότι μόνο από το κόμμα μας θα πρέπει να υπάρξε ι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εκλογή ενός Προέδρου δεν πρέπει να θεωρείται κέρδος για ένα κόμμα, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν αποτελεί κομματικό στέλεχος, όπως προωθεί το ΚΙΝ.ΑΛ, χάνει την έννοια του Προέδρου της Δημοκρατίας.». Ως προς την ονοματολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν βοηθά τον θεσμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος. «Θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι η ονοματολογία γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν βοηθά τον θεσμό. Εμείς επιμένουμε και λέμε ότι ο κ. Παυλόπουλος, παρά τις όποιες διαφωνίες είχαμε μαζί του, υπήρξε ένας καλός Πρόεδρος. Ήταν ο Πρόεδρος της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια.».

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επισήμανε τη θετική στάση, τη στάση συναίνεσης που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, μία πολιτική, που δεν τήρησε ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΚΙΝ.ΑΛ, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα έπρεπε να είχε οργανωθεί πολύ καλύτερα από τον κ. Μητσοτάκη και τους συμβούλους του. «Η εθνική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το γεγονός ότι εμείς δεν θα γίνουμε ούτε Νέα Δημοκρατία και κ. Μητσοτάκης, ούτε ΚΙΝ.ΑΛ και κ. Γεννηματά, φάνηκε από τη στάση μας στην ψήφιση του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μην μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για την έκρυθμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή, για τη στάση της Τουρκίας, για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Αυτό που κυρίως ενόχλησε τον ελληνικό λαό είναι ότι την επόμενη ακριβώς της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι Μεσόγειος χωρίς Τουρκία δεν υπάρχει. Η κριτική μας είναι στα ζητήματα που δεν τέθηκαν στη συνάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μοναδική χώρα, η οποία αναγνωρίζει πρακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού, αλλά και να δίνουμε στήριξη χωρίς να συνεννοούμαστε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ σε ζητήματα, τη στιγμή που άλλες χώρες δεν έχουν τοποθετηθεί. Θα έπρεπε αρχικά οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη να οργανώσουν καλύτερα το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και δεύτερον, να μην αφήσουν τόσο μεγάλες υποσχέσεις ως προς τη θετική στάση του κ. Τραμπ απέναντι στην Ελλάδα και εναντίον της Τουρκίας. Το προηγούμενο διάστημα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι φιλικά διακείμενοι στη Νέα Δημοκρατία έλεγαν ότι η επιτυχία του κ. Μητσοτάκη θα είναι να αποσπάσει μια καταδίκη του κ. Τραμπ για τον κ. Ερντογάν. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συνέβη. Επιπλέον, από κυβερνητικά στελέχη αφήνονται να εννοηθούν διάφορα περί «συνδιαχείρισης» με την Τουρκία», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.

Τέλος ο κ. Μπάρκας, εν όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις αναφέρθηκε στην ασκούμενη μέχρι σήμερα πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους συνταξιούχους υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις που έδινα προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία στους πολίτες ότι δεν θα κόψει τη 13η σύνταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διάφορα στελέχη της αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα κοπεί.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα