Δευτέρα, 17/06/2024 | 19:29

Στράτος Παραδιάς : Η τύχη της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας είναι συνυφασμένη με την τύχη της οικονομίας & της κοινωνίας

957 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2019, 4:57 μμ | 0 σχόλια

 

 

Στην Πρέβεζα, βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της περιοχής μας. Μαζί του ήταν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, αλλά και εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων από  τον νομό Ιωαννίνων ο κ. Σιαράβας, από τον νομό Λευκάδας ο κ. Παρασκευάς  και εκπρόσωπος από το Αγρίνιο. Αναφορικά με την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι από  το 2004 που ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς ενώσεως ιδιοκτητών ακινήτων που εδρεύει στις Βρυξέλλες , με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε η 10η Δεκεμβρίου, ως παγκόσμια ημέρα ιδιοκτησίας. Ο κ. Παραδιάς εξήγησε ότι η ιδιοκτησία είναι ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένο τόσο από τον ΟΗΕ σε παγκόσμια δηλαδή βάση, όσο και από όλες τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νομοθεσία, του συμβουλίου της Ευρώπης, το άθρο 1 του πρωτοκόλλου 1 που ρητά προστατεύει την ιδιωτική περιουσία αλλά και το Σύνταγμα της Ελλάδας που με το άθρο 17 προστατεύει ρητά την ιδιοκτησία. Αναφορικά με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, υπογράμμισε : “Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία επιτελεί έναν κοινωνικό ρόλο, όμως για να μπορεί να τον επιτελέσει, πρέπει να μπορεί να επιβιώσει. Και το να πνίγεται η ιδιωτική ακίνητη περιουσία από αλλεπάληλλους και παράλογους  φόρους όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ δε σχεδιάστηκε με βάση του τι είναι δίκαιο, του τι είναι εφικτό για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, αλλά με βάση το “πόσα μας λείπουν”. Αντιλαμβάνεστε πόσος κόσμος είναι παγιδευμένος με τον φόρο αυτό. Τι έχει τραβήξει για να μπορέσει να είναι συνεπής όλα αυτά τα χρόνια, πόσο έχει υποφέρει η αστική η ακίνητη ιδιοκτησία και οι ιδιοκτήτες της, πόσοι άνθρωποι ξεπούλησαν κινητά και ακίνητα πράγματα για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις αυτές. Έγινε μια πρόοδος, έγινε μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ όχι όπως την είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, έγινε μια μείωση που δίνει μια ελπίδα, που δίνει μια ανάσα.  Η τύχη της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την ίδια την τύχη της οικονομίας και της κοινωνίας.”

Αναφέρθηκε σε επίκαιρες πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους δήμους δηλαδή. Σε ανταπόκριση αιτημάτων της Ένωσης στην νέα ηγεία του υπουργείου εσωτερικών δημοσιεύεται στο φύηλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως ο νέος νόμος για την οικία όπου με τροπολογία που έχει μπει στο άθρο 51 παράγραφος 2 γίνεται μιας εξαιρετικής σημασίας μεταρρύθμιση για την ΠΟΜΙΔΑ που αφορά στις υποχρεώσεις των δημοτών προς τους δήμους. Για το συγκεκριμένο νόμο, ο κ. Παραδιάς διευκρίνισε : “Από παλιά υπήρχε ένα θέμα υποδήλωσης, δηλαδή δηλωμένων μειωμένων τετραγωνικών μέτρων προς τους δήμους από διαφόρων ειδών κτιρίων. Όχι μόνο κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, αποθήκες, βιομηχανοστάσια, βιοτεχνικοί χώροι, ακάλυπτοι χώροι. Υπήρχαν κάποιες διαφορές, κανείς δεν τολμούσε να πάει να τις διορθώσει. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε με το γεγονός ότι όσοι έκαναν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενώ αυτό το δήλωναν στο κράτος, στη βάση του ΤΕΕ, πλήρωναν για τη νομιμοποίηση των παραπανίσιων τετραγωνικών και διόρθωναν και το Ε9 τους σε ότι αφορά την φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ, κανείς δεν τολμούσε να μπει στη διαδικασία να πληρώσει αναδρομικά πολλών ετών, με πρόστιμα, με προσαυξήσεις. Η λύση που εμείς προτείναμε και το υπουργείο των εσωτερικών, ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος αποδέχθηκε είναι μέσα σε μια προθεσμία η οποία θα λήξει στις 31 Μαρτίου όποιος πάει να δηλώσει τα σωστά τετραγωνικά ή ακόμη όποιος είχε εντελώς αδήλωτο κάποιο ακίνητο για κάποιο λόγο και θέλει να το δηλώσει τώρα για πρώτη φορά, δεν θα πληρώσει τίποτα αναδρομικά πίσω από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Ότι δηλαδή χρωστάει σε δημοτικά τέλη σε ΤΑΠ, σε πρόστιμα, σε οτιδήποτε, αυτά όλα διαγράφονται. Εμείς ζητήσαμε από την ΚΕΔΕ, από τον δήμο της Αθήνας και από τον δήμαρχο της Πρέβεζας, να βγουν οι δήμοι και να ενημερώσουν τους πολίτες να μη χάσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία.”

Για το πρόβλημα των κενών ακινήτων που δεν έχουν ρεύμα, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι η προθεσμία που δόθηκε για να μην επιβαρυνθεί οικονομικά τα προηγούμενα έτη ο κάθε ιδιοκτήτης, λήγει 31-12-2019. Για το εθνικό κτηματολόγιο είπε ότι τρέχουν οι διαδικασίες για δήλωση σε πολλές περιοχές της χώρας. Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητήθηκε από το υπουργείο να κάνει ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες. Για την ταυτότητα κτιρίου, εξήγησε ότι είναι μια ηλεκτρονική καταγραφή των κτιρίων της χώρας και εξήγησε της προσπάθειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. από την πλευρά του ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Παραδιά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τους δήμους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα