Κυριακή, 09/08/2020 | 06:39

Π.Ε. Πρέβεζας : Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς

270 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/12/2019, 9:48 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   Πρέβεζα:  11 Δεκεμβρίου 2019
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Αριθ.Πρωτ.: 197550 / 19207
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
ΤΜΗΜΑ: Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ 
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΠΡΕΒΕΖΑ, Λ. Ειρήνης 65, 48100 ΕΦΟΔΙΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΛΗΡΟΦ.     : Αν. Γάτσιος- Αλ. Τσαπάρας Μ.Μ.Ε.
ΤΗΛΕΦ.        : 26820 24768 Για την ενημέρωση όλων των αγροτών-
FAX                : 26820 29229 παραγωγών τομάτας & πιπεριάς
e-mail           : a.gatsios@php.gov.gr

 

Θέμα: « Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς»

 

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά πλέον και στη χώρα μας. Προσβάλλει κυρίως τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς, ενώ άλλα αυτοφυή λειτουργούν ως αποθήκες του ιού.

Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.

Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να: 

  • Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.
  • Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  • Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
  • Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.
  • Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.

Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα