Πέμπτη, 18/04/2024 | 13:29

Πρέβεζα : Λάμψη από την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας-απόλυτα επιτυχημένη ημερίδα για τον Επίκτητο

976 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2019, 8:59 μμ | 0 σχόλια

 

 

Μια ηλιόλουστη μέρα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, τα φώτα της δημοσιότητας και όχι μόνο, έπεσαν στην Πρέβεζα. Δήμος Πρέβεζας και όμιλος Unesco Πρέβεζας είχαν δημιουργήσει το περιεχόμενο ώστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η ημερίδα για τον Επίκτητο, ενώ μεγάλη τιμή και για την πόλη της Πρέβεζας, αλλά και για την ίδια την ημερίδα η έλευση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που έτσι κι αλλιώς έχει γίνει επίτημος Δημότης Πρέβεζας. Η Πρέβεζα συνδύασε αυτή τη φορά και προβολή στο πανελλήνιο με την έλευση του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ουσία αφού η επιστημονική ημερίδα, δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες που απαιτούνται για να μπορέσει η Πρέβεζα να επενδύσει στον Επίκτητο που συνδύασε την παρουσία του στην περιοχή μας, με το έργο του. Εκπρόσωποι πολιτικών, ένστολων αρχών, αλλά και εκπρόσωποι της εκκλησίας, παραβρέθηκαν στην ημερίδα που είχε ως θέμα : “Επίκτητος και Ελευθερία”. Πριν όμως πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι φορέων βρεθούν στον αίθουσα πολιτισμού ” Όαση” του δήμου Πρέβεζας. Σε μια σεμνή και σύντομη τελετή δόθηκαν στο γραφείο του δημάρχου Πρέβεζας από τον ίδιο τον δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, αλλά και από τον πρόεδρο του ομίλου Unesco Πρέβεζας Ευάγγελο Κατσίμπρα, αναμνηστικά δώρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Την κυβέρνηση στο συνέδριο εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Α΄θμιας , Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα. Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν αναφορικά με τον Επίκτητο και το έργο του, τόσο ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, όσο και ο πρόεδρος του ομίλου Unesco Πρέβεζας, Ευάγγελος Κατσίμπρας.

Ο κ. Παυλόπουλος κηρύσσοντας, την έναρξη του συνεδρίου  έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Νικόπολη, στο χώρο όπου ο Επίκτητος ίδρυσε την Σχολή του μετά την φυγή του από την Ρώμη και το οποίο είναι, κατ’ ουσίαν, αφιερωμένο στην συμβολή του τόσον ως προς την εξέλιξη της Στωϊκής Φιλοσοφίας, όσο και ως προς την μετ’ αυτόν εξέλιξη της Φιλοσοφικής Σκέψης γενικότερα, με αφετηρία την περί Ελευθερίας σκέψη του. Ευχήθηκε το συγκεκριμένο συνέδριο  να καταστεί ένα είδος θεσμού, που θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα , στον ίδιο πάντα χώρο, στην Νικόπολη. Έτσι ώστε η Νικόπολη να καταστεί -το αξίζει άλλωστε- το επίκεντρο του διεθνούς διαλογισμού σε ό,τι αφορά την φιλοσοφική σκέψη του Επικτήτου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικέντρωσε την ομιλία του στη διαχρονική επικαιρότητα του όλου έργου του Επικτήτου, το οποίο αναφέρεται στην έννοια της Ελευθερίας, με την ελπίδα μάλιστα ότι η επικαιρότητα αυτή συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σταθερής, μέσα στον χρόνο, αξίας της εν γένει Στωϊκής φιλοσοφικής προσέγγισης του ιδρυτή της Σχολής της Νικόπολης.

«Ο Επίκτητος γεννήθηκε μεταξύ 50-60 μ.Χ., μάλλον δε το 50 μ.Χ., στην Ιεράπολη της Φρυγίας της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε δούλος, από γονείς δούλους.  Διάλεξε την απέναντι πλευρά των ιταλικών ακτών και εγκαταστάθηκε στην Νικόπολη, όπου ίδρυσε την νέα Σχολή του. Εδώ, στην Νικόπολη, ο Επίκτητος ολοκλήρωσε την φιλοσοφική του κοσμοθεωρία, οδηγώντας τον Στωϊκισμό, με κύριο άξονα του φιλοσοφικού του διαλογισμού την έννοια της Ελευθερίας, στα όριά του εκείνα, τα οποία του επέτρεψαν να επηρεάσει ουσιωδώς τα μετέπειτα φιλοσοφικά ρεύματα, ιδίως της Δύσης. Ο Φιλόσοφος της Νικόπολης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της σκέψης του στην διερεύνηση της φύσης της εξουσίας του Ανθρώπου, μέσω της διαχείρισης της ισχύος. » επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε  «Η επικαιρότητα της περί Ελευθερίας σκέψης του Επικτήτου προκύπτει, αβιάστως, μέσ’ από την σύγχρονη σύλληψη της Ελευθερίας στο φιλοσοφικό εκείνο επίπεδο, το οποίο όμως λαμβάνει υπόψη του -όπως είναι, άλλωστε, επιβεβλημένο, αφού από μόνη της η θεωρία, δίχως την επαφή της με τα στοιχειώδη θεσμικά δεδομένα της εποχής, χάνει την ανταπόκρισή της προς την πραγματικότητα και, συνακόλουθα, την πρακτική της αξία -τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες δικαίου, μέσω των οποίων οργανώνεται η λειτουργία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.  Η σχέση μεταξύ Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και Ελευθερίας είναι και ευθεία και άρρηκτη, θεσμικώς και πολιτικώς. «

 

 

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε : » Πιστεύω ότι, γυρίζοντας πίσω στον χρόνο και ανακαλώντας στην μνήμη μας την σκέψη του Επικτήτου περί Ελευθερίας, μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, επέκεινα δε στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τούτο προκύπτει από τον ίδιο τον Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, δοθέντος ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης του Ανθρώπου είναι, εν τέλει, η υπεράσπιση της Ελευθερίας του, πάντοτε με τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει, όπως ήδη εκτέθηκε, στο πλαίσιο της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ας αναλογισθούμε, επιπλέον, ότι μια τέτοια σύλληψη της Ελευθερίας είναι τόσο περισσότερο επιτακτική για την θωράκιση της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, όσο στην εποχή μας ο Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο, ιδίως λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των πανανθρώπινων αγαθών της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, υφ’ όλες τις διαστάσεις τους. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η αποστολή της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας δεν εξαντλείται στην υπεράσπιση όσων μετέχουμε στα οικεία Κοινωνικά Σύνολα επιρροής τους. Η αποστολή τους υπερβαίνει τα όρια αυτά και παίρνει πλανητικές διαστάσεις, τις διαστάσεις υπεράσπισης του κάθε Ανθρώπου, ανεξαρτήτως από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Κατά τούτο, η αποστολή της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας είναι Οικουμενική, δίχως -σε καμία περίπτωση- να διεκδικούμε την μονοπώληση της ευαισθησίας υπέρ του Ανθρώπου, ούτε να εμφορούμεθα από κάποιο αίσθημα -ανώφελο και καταστροφικό συνάμα- δημοκρατικής ή πολιτισμικής υπεροχής. Διότι κατά τις επιταγές της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, εν γένει, δεν είναι προνόμιο αλλά Χρέος.»

Μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησαν για τον Επίκτητο διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, όπως ο κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ιωάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Κωσταντίνος Πέτσιος καθηγητής ιστορίας της Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων”, ο κ Νικόλαος Παπασπύρου, επικ. καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο  κ .Κωνσταντίνος Μποζίνης, αν καθηγητής Ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας, Θεολογική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο  κ. Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά το τέλος του συνεδρίου στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα το οποίο είχε φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι η… 4η φορά που το επισκέπτεται και διαμένει σ’ αυτό και για τους εκπρόσωπους των φορέων για το μεσημεριανό γεύμα. Μάλιστα είχε φιλική συζήτηση με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Παναγιώτη Γκιοσά!

 

  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ιδιαίτερα φιλικές συζητήσεις με τον βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιο Γιαννάκη, με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Παππά (Πρόταση του Τάκη Παππά παλιότερα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας επί δημαρχίας Μπαίλη ήταν να γίνει επίτημος δημότης Πρέβεζας ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρόταση που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο), ενώ συνομίλησε με εγκάρδιο τρόπο με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας Ευάγγελο Μυλωνά, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννη Μπούρη. Με τον πρόεδρο του ομίλου Unesco Πρέβεζας φαίνονταν από… μακριά ότι έχουν πολύχρονες φιλικές σχέσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι θυμήθηκε και είχε θερμή χειραψία μαζί του, τον πρώην νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου. Σε κάθε περίπτωση ο επίτημος δημότης Πρέβεζας Προκόπης Παυλόπουλος έχει στην Πρέβεζα πάρα πολύ κόσμο που τον εκτιμά και τον αγαπά. Θετική εντύπωση έκανε το γεγονός όταν απευθυνόμενος σε οδηγό του ΕΚΑΒ, τον ρώτησε αν ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας του (!!!) και του ζήτησε συγγνώμη, εάν ταλαιπωρήθηκε. Στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα έπαιξε εκπληκτικό πιάνο ο Στράτος Παραδιάς, που  είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, για κάποια στιγμή εντυπωσιάζοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και άλλους που δοκίμασαν μια ευχάριστη έκπληξη και για το ταλέντο του και τις αρετές του στη μουσική, εκτός από τη Νομική που είναι δεδομένες.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα