Πέμπτη, 18/04/2024 | 20:12

Συνάντηση του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά για τα καταδυτικά πάρκα με τον Υπουργό Τουρισμού κ.Θεοχάρη Θεοχάρη και τον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας

719 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/11/2019, 3:58 μμ | 0 σχόλια

 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη Θεοχάρη είχε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, από κοινού με τον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.), προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τον κλάδο των καταδύσεων. 

Η συνάντηση, στην οποία παρέστησαν, πέρα από τον Υπουργό και τον Βουλευτή, η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Ελένη Σιάτρα, ο Αντιπρόεδρος κ.Γιώργος Κυριακός, και ο Γενικός Γραμματέας, κ.Άγγελος Μαγκλής, πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Βουλευτή, έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνδέσμου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ. παρουσίασαν μια σειρά θέματα που απασχολούν τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και τους ερασιτέχνες των καταδύσεων. Ιδιαίτερα επεσήμαναν την απουσία καταδυτικών πάρκων στον ελληνικό χώρο, την αυξημένη γραφειοκρατία και τις μη ρεαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισαν, απαιτήσεις για την αδειοδότηση καταδυτικών κέντρων, πρότειναν μεταξύ άλλων τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, ενώ τέλος ζήτησαν τη θέσπιση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, τόσο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου. 

Ο Βουλευτής από την πλευρά του επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που, ενώ έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού, ωστόσο δεν διαθέτει καταδυτικά πάρκα. Τόνισε ότι η δρομολόγηση χωροθέτησης τέτοιων πάρκων θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη σε νησιά όπως η Λευκάδα, η οποία διαθέτει παρθένο υποβρύχιο φυσικό περιβάλλον, ανέφερε δε ότι η δημιουργία πάρκων θα δώσει την ευκαιρία στην θαλάσσια ζωή να αναπτυχθεί, ενώ θα αυξηθούν και τα ιχθυαποθέματα, λόγω της προστασίας.

Ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα της επισκεψιμότητας υποβρύχιων αρχαίων τοποθεσιών και μνημείων, με σεβασμό στον πολιτιστικό θησαυρό της χώρας, επισημαίνοντας ότι μνημεία χωρίς επισκέπτες παραδίνονται στη λήθη. Τέλος, ζήτησε από τον κ.Υπουργό να τεθούν χρονικά όρια στις αδειοδοτικές διαδικασίες για καταδυτικά πάρκα ώστε η πολιτική βούληση για τη δημιουργία τους να μην βρει εμπόδια στη γραφειοκρατία.

Ο κ.Υπουργός ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι βρίσκεται σε επεξεργασία νέο νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, το οποίο στοχεύει στο να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου, κάτι που αναγνώρισαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερη περιπλοκότητα στο θέμα, λόγω της συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων, ανέφερε ωστόσο ότι με την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο θα αναλάβει ενιαία την παρακολούθηση του κλάδου, θα υπάρξει απλούστευση στις διαδικασίες. 

Επίσης, επιβεβαίωσε την πρόθεση πρόβλεψης δημιουργίας καταδυτικών πάρκων, καθώς και άρση της απαγόρευσης επισκεψιμότητας σε μνημεία, εφόσον υπάρξει διυπουργική συμφωνία, υπό αυστηρές βεβαίως προϋποθέσεις, και έπειτα από σχετικές προτάσεις χωροθέτησης της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως και άλλων φορέων. Τέλος, κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί δυνατότητα στους φορείς να αδειοδοτούν με ένα φάκελο καταδυτικά πάρκα χωροθετημένα σε διαφορετικά σημεία εντός των ορίων δικαιοδοσίας τους. 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα