Τρίτη, 19/03/2024 | 06:09

Κώστας Μπάρκας : Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις βοσκήσιμες γαίες. Κίνδυνος απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

768 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/11/2019, 5:22 μμ | 0 σχόλια

 

 

Την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των απαραίτητων ενεργειών για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης αναδεικνύουν με Ερώτησή τους στον αρμόδιο Υπουργό δέκα έξι (16) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Προκειμένου να εκπονηθούν τα σχέδια τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας στο εξής, πρέπει να γίνει άμεσα ανάθεση στις 13 Περιφέρειες της Χώρας για εκπόνηση, υποβολή και έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε δέσμη ενεργειών για την επίλυση δεκάδων προβλημάτων που αφορούσαν την ανάληψη του έργου εκ μέρους των Περιφερειών, καθώς και τη χρηματοδότηση αυτών από άλλες πηγές πέρα των μισθωμάτων τα οποία παρουσίαζαν καθυστέρηση στην είσπραξή τους εκ μέρους των Περιφερειών. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αφορούσαν τη σύμβαση για την ανάθεση του έργου από το ΥΠΑΑΤ στις Περιφέρειες έχουν ήδη επιλυθεί επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αφορούσαν τόσο στην έκταση του έργου όσο και στο είδος αυτού.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εκπόνηση των ΔΣΒ πρέπει να ξεκινήσει ούτως ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας. Επίσης, η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες της χώρας μας. Παράλληλα, η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα πολλαπλασιάσει τις επιλέξιμες προς ενίσχυση εκτάσεις της χώρας μας και επομένως θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της εξωτερικής σύγκλισης. Με αυτά τα δεδομένα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώτον, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την έγκαιρη εκτέλεση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης προκειμένου να αποφευχθούν άλλες καθυστερήσεις και απώλεια του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Δεύτερον, πότε θα υπογραφούν οι εδώ και καιρό έτοιμες συμβάσεις για να

αναλάβουν οι Περιφέρειες τις ευθύνες τους και να εκτελεστούν τα έργα εκπόνησης των μελετών, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Τρίτον, ποιες ενέργειες πρόκειται να κάνει για την ίση συμμετοχή στη δαπάνη σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από τις Περιφέρειες, προκειμένου να ενταχθούν όλες οι βοσκήσιμες γαίες της χώρας στους εγκεκριμένους βοσκότοπους.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα