Παρασκευή, 26/04/2024 | 13:46

Σύσκεψη της ΛΑΝΤΖΑ στη Πάργα

711 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/10/2019, 8:07 μμ | 0 σχόλια

 

 

Την περασμένη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου  η «ΛΑΝΤΖΑ Πάργας -Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στο τουρισμό και  επισιτισμό», οργάνωσε ομιλία /συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Καμιλάκη , μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής και του ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων στο Χίλτον.

 Παρουσιάσθηκαν οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στις συλλογικές συμβάσεις μέσω το «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου   με τις οποίες θέλουν να κανονικοποιήσουν όλες τις μέχρι τώρα αυθαιρεσίες των εργοδοτών αλλά να κάνουν και βήμα παραπάνω σε βάρος μας. 

Οι  εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά τους τρόπους με τους οποίους επιχειρήσεις της περιοχής παραβιάζουν δικαιώματα και νομοθεσία, τις απειλές που είτε έμμεσα είτε εντελώς απροκάλυπτα δέχονται  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να αντιδράσουν σε όλη αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

 

 Ο συνάδελφος  Καμιλάκης τόνισε επίσης πως είναι εκατό τις εκατό σίγουρο πως, όσο οι εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη που έχουν αλλά και τη δυνατότητα να οργανωθούν, είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο .Το γεγονός ότι οι λεγόμενοι εργατοπατέρες που δυστυχώς διοικούν  και την ομοσπονδία έχουν καταφέρει να απαξιώσουν την συνδικαλιστική δράση, να κοιμίσουν τον κόσμο να τον κάνουν να πιστέψει ότι δεν αξίζει να αγωνίζεται δυναμικά έχει βοηθήσει πολύ τους επιχειρηματίες να θεωρούν δικαίωμα τους την αυθαιρεσία.

 Ανέφερε πως ως ΛΑΝΤΖΑ  θέλουμε να προάγουμε τη συναδελφική αλληλεγγύη και όπου διαπιστώνουμε ότι τα σωματεία δεν κάνουν αυτό για το οποίο ψηφίζονται, οργανώνουμε αυτόνομη δράση καλώντας όσες συλλογικότητες είναι στο ίδιο πνεύμα να συσπειρωθούν,  με μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα. 

Παράδειγμα αποτελεί και η δημοσιοποίηση του συμβάντος με την εργαζόμενη που απολύθηκε στην Πάργα, γιατί τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα της. Με την παρέμβασή της ΛΑΝΤΖΑ διαμορφώθηκε αμέσως ένα κλίμα αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα ήταν η εργαζόμενη να πάρει τα λεφτά της και να βρει αμέσως δουλειά και μάλιστα σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που εργαζόμενοι  τόλμησαν οργανωμένα να διεκδικήσουν και όχι μόνο δεν έχασαν τη δουλειά τους αλλά  πήραν πίσω και όλα όσα δικαιωματικά τους άξιζαν. 

Τέλος αναφέρθηκε στην περίπτωση της Thomas Cook.  Είμαστε πεπεισμένοι είπε, πως γίνεται μια προσπάθεια διόγκωσης της κατάστασης έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αφορμές για να χτυπηθούν και πάλι οι εργαζόμενοι και να μετακινηθεί σε αυτούς το πρόβλημα. Είναι επίσης εξοργιστικό πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται καθόλου με τους εργαζόμενους αλλά ψάχνει να βρει τρόπους να ενισχύσει τους επιχειρηματίες με κρατικό χρήμα. Η επιλογή της συνεργασίας τους με την εταιρία αυτή ήταν μια επιχειρηματική κίνηση που είχε ρίσκο, δεν ήταν μια θεομηνία. Έτσι είναι η ελεύθερη αγορά έχει ρίσκα. Δε γίνεται να βρίζουμε οτιδήποτε κρατικό και να τρέχουμε σε αυτό για βοήθεια όταν έχουμε ζημιές. Με λίγα λόγια  στις ζημιές είμαστε μαζί αλλά στα κέρδη χώρια…..

Κλείνοντας ο συνάδελφος Καμιλάκης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βάλουμε ένα λιθαράκι ακόμα παραπάνω έτσι ώστε να  καταφέρουμε να οργανώσουμε καλύτερα την απάντηση των εργαζομένων μπροστά σε όλη αυτή τη συνολική επίθεση που δεχόμαστε.  

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα