Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:17

Κώστας Μπάρκας: Στο φουλ οι μηχανές της ΝΔ για να τακτοποιεί στο δημόσιο κομματικά αρεστούς

887 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/09/2019, 4:13 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Δεκατέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, την οποία συνυπογράφει ο π. υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι νομικές ακροβασίες και τα σαθρά επιχειρήματα, που παραβιάζουν ουσιαστικά τους νόμους, μέσω των οποίων η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τακτοποιεί κομματικά αρεστούς σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια. Για μια ακόμη φορά η ΝΔ αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση ως «λάφυρο», το οποίο πρέπει να μοιράσει στα δικά της παιδιά. 

Τελευταίο κρούσμα αυθαιρεσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η παράτυπη και παράνομη αντικατάσταση του Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης και Κλιτύων. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε την αντικατάσταση του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως και κλιτύων, με το πρόσχημα ότι «παραβιάζεται» ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. 

Επειδή η κ. Υπουργός δεν μπορούσε να καταργήσει το νόμο με Υπουργική Απόφαση, επιχείρησε με ψευδή στοιχεία να δημιουργήσει τυπικό κώλυμα, ώστε να τοποθετήσει στη θέση του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως και κλιτύων κομματικά αρεστή υπάλληλο, παραβιάζοντας διά της πλαγίας οδού το νόμο 4608/2019 άρθρο 46, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται επακριβώς η διαδικασία κρίσης για τις θέσεις των αρχιφυλάκων, με αντικειμενικά, αδιάβλητα και αξιοκρατικά κριτήρια. 

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ο κ. Μπάρκας ερωτάται μεταξύ άλλων η αρμόδια υπουργός αν σκοπεύει να καταργήσει κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας στο Υπουργείο Πολιτισμού ή θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, ως οφείλει, ώστε τις θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να τις καταλαμβάνουν άξιοι, υπάλληλοι για να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ….

Ερώτηση

Αθήνα 4.09.2019

Προς:

 Την κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού 

Θέμα: «Παράτυπη και παράνομη αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης»

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε την αντικατάσταση του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως και κλιτύων, με το πρόσχημα ότι «παραβιάζεται» ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, διότι ο κ. Ζαγοραίος εκτελούσε παράλληλα χρέη αρχιφύλακα και διαχειριστή εισιτηρίων από το Μάρτιο του 2019.

Η υπουργός υπέπεσε σε σοβαρότατο λάθος, διότι με απόφαση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Αθηνών, κυρίας Μπάνου, την 25η Μαΐου η κ. Τσιμούρα είχε οριστεί αναπληρώτρια Αρχιφύλακας και όχι διαχειρίστρια. Στη συνέχεια συντάχθηκε πρωτόκολλο  παράδοσης – παραλαβής από τον κ. Ζαγοραίο στην κ. Τσιμούρα. Το ΤΑΠΑ με έγγραφο του στις 23.07.2019 ενημέρωσε την ΕΦΑ ότι ο ορισμός της κ. Τσιμούρα ως διαχειρίστριας έχει γίνει αποδεκτός. 

Η νέα κυβέρνηση πιστή στις πολιτικές της κατευθύνσεις για όλους  τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή την τοποθέτηση των δικών της πολιτικών παιδιών, προσπάθησε και κατάφερε, μέχρι στιγμής επικαλούμενη, όπως αποδεικνύεται, σαθρά επιχειρήματα, να παραβιάσει διά της πλαγίας οδού το νόμο 4608/2019 άρθρο 46, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται επακριβώς η διαδικασία κρίσης για τις θέσεις των αρχιφυλάκων, με αντικειμενικά, αδιάβλητα και αξιοκρατικά κριτήρια. 

Επειδή η κ. Υπουργός δεν μπορούσε να καταργήσει το νόμο με Υπουργική Απόφαση, επιχείρησε με ψευδή στοιχεία να δημιουργήσει τυπικό κώλυμα, ώστε να τοποθετήσει στη θέση του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως και κλιτύων την κομματικά αρεστή υπάλληλο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός :

  1. Σκοπεύει η κ. Υπουργός να καταργήσει κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας στο Υπουργείο Πολιτισμού ή θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, ως οφείλει, ώστε τις θέσεις ευθύνης στο ΥΠΠΟΑ να τις καταλαμβάνουν άξιοι, υπάλληλοι για να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα;
  2. Πώς σκοπεύει να ενεργήσει ώστε να επανέλθει η νομιμότητα στη διοικητική λειτουργία στο κρίσιμο πεδίο της φύλαξης – ασφάλειας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με στόχο να αποκατασταθεί η τρωθείσα αλήθεια, η αξιοκρατία και η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση καταπατήθηκαν βάναυσα;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος  

Νίκος Ηγουμενίδης

Θεανώ Φωτίου

Κυριακή Μάλαμα  

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Κώστας Μάρκου

Καλλιόπη Βέττα

Γιάννης Σαρακιώτης

Διονύσης Καλαματιανός

Χρήστος Γιαννούλης

Μερόπη Τζούφη

Κώστας Ζαχαριάδης 

Κώστας  Μπάρκας

Μίλτος Χατζηγιαννάκης

Θάνος Μωραΐτης

Ιωάννης Γκιόλας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα