Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:22

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

859 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/09/2019, 7:07 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ

 

 

«Δεν θέλω η μόρφωση και η ελευθερία να’ναι για λίγους…»                         

                                                                    ΟυΪλλιαμ Μόρρις

 

 

 

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών, μαθητών, εργαζομένων, νεολαίας, βλέπουν τα όνειρά τους να απομακρύνονται και η προσπάθεια είναι απλά να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες.

Όταν η επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο, όπως και κάθε κοινωνικό αγαθό, είναι τεράστια.  

Όταν τα 2.5 δις. δολάρια που ξοδεύονται παγκοσμίως για την εκπαίδευση, θεωρούνται ως το νέο Ελντοράντο από τους επενδυτές, που βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση νέων κερδοφόρων αγορών…

Γίνεται σε όλες και όλους πιο καθαρό το βασικό σχέδιο στην εκπαίδευση:

 

Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, έφοδο της καπιταλιστικής αγοράς  σε όλα τα επίπεδα, αποθέωση της πειθάρχησης και της καταστολής (κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως επιστέγασμα του δόγματος ‘’νόμος και τάξη’’), προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου σε ένα περιβάλλον σκληρής ανταγωνιστικότητας και έντασης των ταξικών φραγμών. 

Με άλλα λόγια ολόκληρη η σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, και στην χώρα μας, σε α΄βάθμια, β΄βάθμια και γ΄βάθμια εκπαίδευση, υπό τις ευλογίες του ΣΕΒ Και των υπερεθνικών οργανισμών έχουν στόχο την παγίωση της ελαστικότητας και της επισφάλειας, την αναπαραγωγή της ταξικής ανισότητας και την αφαίρεση εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και τις φτωχές οικογένειες.

Έχοντας καθαρό τον βασικό σχεδιασμό μπορούμε να διακρίνουμε τι κρύβεται πίσω από όμορφους τίτλους και “αθώους” σχεδιασμούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι για το καλό μας.

 

… «Δεν βλέπω γιατί πρέπει να υπακούμε την θεσμικότητα της κάθε συμφοράς » …

                                                                                      Δ.Χ.Χριστοδούλου

 

    Μετά την πτώση της χούντας γίνονται συνεχείς προσπάθειες αντιδραστικών αλλαγών στο  DNA της εκπαίδευσης, τις οποίες αντιμετώπισε, καθυστέρησε, νίκησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό, νεολαιϊστικο και εργατικό κίνημα. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με προσανατολισμό ένα βαθύ μορφωτικό πολιτιστικό ρεύμα, μέρος ενός ευρύτερου μετώπου εργασίας – παιδείας σαν γονείς και εργαζόμενοι ας ξεπεράσουμε τα όρια που προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν.

    Σε κάθε δήμο, γονείς μαθητές, φοιτητές,  εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι συγκροτούμε πρωτοβουλίες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Απαιτώντας την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, συνδυάζοντας την ανάγκη για γενικότερη παιδεία στον άνθρωπο με την ανάγκη της εκπαίδευσης ενάντια στις λογικές των δεξιοτήτων και της εμπορευματοποίησης.

Συγκροτούμαστε με βάση τη αφήγηση των κοινωνικών αναγκών κι όχι των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, παρεμβαίνοντας παράλληλα σε κοινωνικοπολιτικά  ζητήματα όπως ενάντια στον πόλεμο, το προσφυγικό, τον ρατσισμό, τα εργασιακά.

Συγκρουόμαστε με τα αντίπαλα συμφέροντα, αυτούς που τα εκπροσωπούν και μας κλείνουν το δρόμο με  καθαρή στάση ενάντια σε ΕΕ, ΔΝΤ, εταίρους, ΣΕΒ, κεφάλαιο και πολιτική κυβέρνησης. Μια νέα χρονιά αγώνων, για μια απελευθερωτική παιδεία, γιατί απλά:

Τώρα, θέλουμε να ζήσουμε αλλιώς!

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ                                                    anypotaktoigoneis.blogspot.com

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα