Κυριακή, 16/01/2022 | 23:53

Κώστας Μπάρκας : «Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

388 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/09/2019, 1:36 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο π.Υφυπουργός εργασίας, Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Ν.Πρέβεζας , για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τη ΔΕΗ, δηλώνει τα εξής  :

 

«Ο Αρμαγεδώνας δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προετοιμασία των πολιτών για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και περαιτέρω την πλήρη ιδιωτικοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξή της τα τελευταία 70 χρόνια.

Τα υπαρκτά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση δεν μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή ούτε για την αύξηση των τιμολογίων, ούτε πολύ περισσότερο για την υλοποίηση σχεδίων ιδιωτικοποίησης οργανισμών και υπηρεσιών που είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ρευστότητας, είχε δρομολογήσει την επίλυση του μέσω της άμεσης καταβολής 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που οφείλει το κράτος στη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση οφειλών προς αυτή από ιδιώτες («στρατηγικοί κακοπληρωτές») και την τιτλοποίησή τους, κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λύσουν το άμεσο ταμειακό πρόβλημα στη ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές ή η επιχείρηση να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. 

Αντίθετα, για την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί στρατηγική επιλογή η διαρκής αύξηση των τιμολογίων, που ουσιαστικά θα επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές και περισσότερο τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις και θα πολλαπλασιάσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ. Σε αυτή την επιλογή συμβάλλει άλλωστε και η εικόνα καταστροφής που καλλιεργείται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προασπίστηκε τον κοινωνικό χαρακτήρα την ΔΕΗ μέσα σε μια οικονομική δίνη που επέφεραν οι πολιτικές 40 χρόνων, οι οποίες θέριεψαν το πελατειακό κράτος, την κρατικοδίαιτη ιδιωτική πρωτοβουλία και τη διαφθορά. 

Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη το ξεπούλημά της, αλλά ένα επενδυτικό πρόγραμμα στρατηγικής αναβάθμισής της, το οποίο θα εστιάζει αφενός, στην αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, ώστε η επιχείρηση να μειώσει την επιβάρυνσή της από το κόστος των αέριων εκπομπών ρύπων, αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

 

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τη ΝΔ και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτοί θα κληθούν ξανά «να πληρώσουν το μάρμαρο».   

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα