Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:03

Δημήτρης Στρατούλης για όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015

844 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/08/2019, 6:00 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Πρώην Υπουργός

 

Καλοκαίρι 2015. Tα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει αλλιώς. 

 

Η υπογραφή το καλοκαίρι του 2015 από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, του 3ο μνημονίου αποτέλεσε σοβαρή οπισθοδρόμηση, συκοφάντηση και απαξίωση του Αριστερού κινήματος, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Νομιμοποίησε πολιτικά την υπογραφή των δύο πρώτων μνημονίων  από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενίσχυσε την άποψη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Συνέβαλε στην αναγέννηση της ΝΔ, η οποία επανήλθε στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει πιο πιστά αυτή την πολιτική ως αυθεντικός εκφραστής της.

Θεωρώ ότι η Αριστερά και το μέτωπο του ΟΧΙ, που συγκροτήθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015 και αγκαλιάστηκε από το 62% των ψηφισάντων, θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια άλλη πορεία για τη χώρα. 

Εμείς της Αριστερής Πλατφόρμας του τότε ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μέχρι την υπογραφή από την ηγεσία του του 3ου μνημονίου την μάχη με αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια μέσα από αυτόν, χωρίς, όμως, τελικά να πετύχουμε την αποτροπή της μνημονιακής μετάλλαξής του

Ωστόσο, διαχωρίσαμε τη θέση μας, όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε με τους δανειστές, αντιπαλέψαμε ενεργά την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου

 Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ηττηθήκαμε. Ωστόσο, μέχρι τότε συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού κινήματος, συμμετείχαμε ενεργά σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος, που η επίδρασή του δεν σβήστηκε από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Χρεώνεται πολιτικά, ηθικά και ιστορικά την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική διάψευση των ελπίδων σημαντικού μέρους του λαού και της νεολαίας, που ριζοσπαστικοποιήθηκε και της έδωσε την εμπιστοσύνη του.

Οι Υπουργοί και βουλευτές της τότε Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ανήκουμε στη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, είχαμε εκείνη την περίοδο το δίλημμα είτε να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας, στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και σ’ αυτά τα οποία προβάλαμε ως εναλλακτική λύση στα μνημόνια, είτε να κρατήσουμε τις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες και να ισχυριζόμαστε ότι δήθεν αγωνιζόμαστε από τα μέσα. 

Επιλέξαμε να είμαστε συνεπείς στις αρχές και αξίες μας, δεν προσκυνήσαμε, δεν υποταχθήκαμε, δεν συμβιβαστήκαμε.

Παρά τα λάθη μας, για τα οποία κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αντιμνημονιακή ανατροπή με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ που πρόσφατα την διαδέχτηκε, έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές, ώστε η λιτότητα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η ταπεινωτική επιτροπεία των δανειστών να συνεχιστούν μέχρι το 2060. 

Απορρίπτουμε το κυρίαρχο συστημικό θεώρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στα μνημόνια πολιτική και ότι το μνημονιακό καθεστώς αποτελεί πλέον μία κανονικότητα για το λαό και τη χώρα μας. 

Προσπαθούμε να πείσουμε το λαό και τη νεολαία ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Ότι αυτή είναι όχι μόνο ριζοσπαστική και ανατρεπτική στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, αλλά και ρεαλιστική, άμεσα εφαρμόσιμη και βιώσιμη.

 Επιδιώκουμε έτσι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού ότι μπορεί και αξίζει να αγωνιστεί για μία τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική.

Ο αγώνας για μία Ελλάδα της εργασίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας συνεχίζεται. Όσα δεν μπορέσαμε εμείς να καταφέρουμε, έρχονται άλλοι νεώτεροι πίσω μας, που διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη αλλά και από την αταλάντευτη στάση μας θα τα καταφέρουν καλλίτερα.  

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα