Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:01

Στην τελική ευθεία το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου-Καλαντζής: “Βήμα -βήμα προσθέτουμε τουριστική αξία στον τόπο μας”

1085 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/07/2019, 6:36 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Στις 27 και 28 Ιουλίου αναδεικνύουμε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και προσθέτουμε γαστρονομική αξία στον τόπο μας” ήταν το μήνυμα που εστάλη σήμερα από τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και φυσικά από τον Δήμο Ζηρού, δια στόματος του Δημάρχου κ. Νικόλαου Καλαντζή. Στις 27 και 28 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του εμβληματικού πέτρινου κτιρίου του πρών 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο φέτος θα έχει ως θεματικό άξονα τη λακκιώτικη ελιά και το λάδι.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε συνάντηση των μελών των Συλλόγων και των συντελεστών της εκδήλωσης, που έγινε σήμερα στο Θεσπρωτικό,  υπογράμμισε την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως είναι τα Συμπόσια Γαστρονομίας, για να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής καθώς και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την τοπική επιχειρηματικότητα. Κάλεσε τα μέλη των συλλόγων, τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής να συμβάλουν ενεργά στην επιτυχία της εκδήλωσης, διότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά και πολύπλευρα, ενώ και τα συμπεράσματα της προσπάθειας θα αποτελέσουν τη βάση για επόμενες προσπάθειες. Τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του Δήμου να κινηθεί με μεγαλύτερη εξωστρέφεια στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού και μέσα από τη συμμετοχή του, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα περιέχουν παραδοσιακές  συνταγές και τοπικά προϊόντα, σε θεματικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της περιοχής μας. 

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, η οποία για 3η συνεχή χρονιά είναι συνδιοργανωτής του Συμποσίου, μαζί με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, ο επίτιμος πρόεδρος και συντοπίτης μας Τάσος Τόλης, μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης, ενημέρωσε για το πρόγραμμα του Συμποσίου και έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των συλλόγων και την παρουσίαση των παρασκευασμάτων τους. Και φέτος θα υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός, όπου θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες προσπάθειες με κριτήρια τη σύνδεση του παρασκευάσματος με την ελιά και το ελαιόλαδο, την εμφάνιση και την παρουσίαση που θα γίνει και φυσικά τη γεύση. 

Επισημάνθηκε για πολλοστή φορά η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες συντήρησης των παρασκευασμάτων και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κανόνες υγιεινής.

Για την καλύτερη προετοιμασία όλων των λεπτομερειών του 3ου Συμποσίου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση την Τρίτη 16 Ιουλίου και ώρα 9 το πρωί στον ίδιο χώρο, δηλαδή σε αίθουσα του πέτρινου πρώην Δημοτικού Σχολείο Θεσπρωτικού, όπου καλούνται να παραβρεθούν και όσα μέλη Συλλόγων δεν κατάφεραν να είναι παρόντα σήμερα, αλλά και παραγωγοί και επιχειρηματίες που θα λάβουν μέρος στο Συμπόσιο προκειμένου να λάβουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. 

  

Στο μεταξύ καλούνται οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στο 3ο Συμπόσιο Γαστρονομίας, να υποβάλουν αίτημα συμμετοχής (όνομα και τηλέφωνο), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@dimoszirou.gr ή στο τηλ. 2683 360600. 

 

Στη σημερινή συνάντηση εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ.κ. Τάσου Τόλη και Θανάση Βρεττού, τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου του πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκο Νικολάου, τα μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν το ‘παρών’ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θεσπρωτικού κ. Ζήκος Ρεμπής, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Πάντος, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Δήμος και Θεόδωρος Πανούσης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η δα Αντιγόνη Δήμα, ενώ υποστηρικτής του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου θα είναι η ΝΕΑ ΟΔΟΣ.  

 

Δύο νέες εκδηλώσεις ξεχωριστές στο Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού

 

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού καλοκαιριού 2019 Δήμου Ζηρού, προστέθηκαν δύο νέες ξεχωριστές εκδηλώσεις. 

Η πρώτη η οποία θα είναι μουσική, θα γίνει στις 31 Ιουλίου στο Ριζοβούνι και θα είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Ηπειρώτη τραγουδιστή Αλέκο Κιτσάκη, ενώ η δεύτερη, η οποία θα είναι ενημερωτική, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου στο Θεσπρωτικό και θα έχει τίτλο“Αθ. Καλδάνης, ένας πρωτοπόρος δήμαρχος”. 

 

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα, μετά τις προσθήκη των παραπάνω εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

 

12 Ιουλίου: Νέα Κερασούντα: Χορευτική εκδήλωση στην Πλατεία, με διοργανωτή τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο “Ο Κατσαντώνης”.

 

20 Ιουλίου: Μελιανά: Παραδοσιακό πανηγύρι Προφήτη Ηλία, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιανών.

 

25 Ιουλίου: Άγιος Γεώργιος: Εκδήλωση με ζωντανή μουσική στην Πλατεία. Διοργανωτής ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου.

 

27 Ιουλίου: Γαλατάς: Εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά.

 

27 -28 Ιουλίου: Θεσπρωτικό: 30 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ.

 

28 Ιουλίου: Λίμνη Ζηρού- Κοκκινοπηλός: 4ο Zero Lake Run Ανώμαλου Δρόμου, με διοργανωτή τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας.

 

31 Ιουλίου: Ριζοβούνι: (ώρα 21.00 -αύλειος χώρος του Σχολείου) Εκδήλωση -αφιέρωμα στον Αλέκο Κιτσάκη με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών Ριζοβουνίου. 

 

2-3 Αυγούστου: Γοργόμυλος: Rock festival με τον τίτλο “Rapido Molino”.

2 Αυγούστου: Συναυλία με τον Ορφέα Περίδη.

και 3 Αυγούστου: Αφιέρωμα στο ROCK.

Διοργανωτής ο Σύλλογος “Οι Άγιοι Απόστολοι”.

 

2-3-4 Αυγούστου: Άσσος: Τριήμερο εκδηλώσεων.

2 Αυγούστου: Μουσική εκδήλωση.

3 Αυγούστου: Πνευματική εκδήλωση.

4 Αυγούστου: Αθλοπαιδιές.

 

3 Αυγούστου: Παιδόπολη – Λίμνη Ζηρού: Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Διοργανωτής ο Σύλλογος “Περί Βιβλίου” Φιλιππιάδας.

 

3 Αυγούστου: Γυμνότοπος: Μουσική εκδήλωση: “Σεργιάνι στην παράδοση” με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πατήρ – Κοσμάς”.

 

9-10 Αυγούστου: Λίμνη Ζηρού: Zero festival με διοργανωτή τον Σύλλογο Νέων Φιλιππιάδας.

 

12 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Acheron River Party με διοργανωτή τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο.

 

14 Αυγούστου: Παναγιά: Εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Διοργανωτής ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος.

 

15 Αυγούστου: Γοργόμυλος: Αντάμωμα Γοργομυλιωτών.

 

15 Αυγούστου: Πολυστάφυλο: Θρησκευτικός εορτασμός και αντάμωμα Πολυσταφυλιτών στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

16 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος: Μουσική εκδήλωση (συναυλία) στο Πλατανόδασος. Διοργανωτής ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου.

 

16 Αυγούστου: Νικολίτσι: Εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Διοργανωτής ο Σύλλογος “Η αναγέννησης”.

 

19 Αυγούστου: Φιλιππιάδα: Μουσική εκδήλωση με διοργανώτρια την Ενορία Αγίου Βησσαρίωνα.

 

23 Αυγούστου: Παπαδάτες: Εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Διοργανωτής ο Σύλλογος “Άγιος Κοσμάς”.

 

24 Αυγούστου: Θεσπρωτικό (ώρα 7.00 μ.μ. αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου – Λυκείου) Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: “Αθ. Καλδάνης, ένας πρωτοπόρος δήμαρχος”. Διοργανωτής ο Σύλλογος απόδημων λελοβιτών. 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα