Τρίτη, 19/03/2024 | 10:36

Εκλογές 2019 – Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Ποιοι θα ορκιστούν υπουργοί

934 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/07/2019, 9:45 πμ | 0 σχόλια

 

 

Στη 1 το μεσημέρι, ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και θα ορκιστείπρωθυπουργός. Η νίκη που πέτυχε η ΝΔ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η μικρότερη διαφορά τόσο από τις ευρωεκλογές όσο και από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν δυνατόν να μετριάσουν την ικανοποίηση και τη χαρά στο επιτελείο της οδού Πειραιώς.

Τα γραφεία της ΝΔ, άλλωστε, είχαν γεμίσει από νωρίς από στελέχη και ψηφοφόρους για να πανηγυρίσουν τη νίκη, η οποία έχει πράγματι ιστορικά χαρακτηριστικά: για πρώτηφορά μετά το 2009, την κρίση και τα μνημόνια ο νικητής των εκλογών σχηματίζει αυτοδύναμηκυβέρνηση. Επίσης, η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότεροεκλογικό ποσοστό της από το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ κατάφερε να επικρατήσει σε περισσότερες από 50 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 59 σε όλη τη χώρα, αποτυπώνοντας με γαλάζιο χρώμα στο χάρτη την πολιτική της παντοδυναμία.

Μολαταύτα, ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του φάνηκε για μία ακόμη φορά ενωτικός. Ίσως διότι γνωρίζει καλά πως ένα μέρος του εκλογικούαποτελέσματος και της νίκης της ΝΔ οφείλεται σε ψηφοφόρουςάλλωνκομμάτων που επέλεξαν να στηρίξουν προσωπικά τον ίδιο και τη ΝΔ, επιδιώκοντας πολιτική σταθερότητα κι επιστροφή στην κανονικότητα, όπως κι ο ίδιος έλεγε στις ομιλίες του καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και χθες περιέγραψε ως «πολύμορφο ρεύμα που συνενώθηκε στην κάλπη». Αλλά και διότι το έργο στο οποίο καλείται ν’ αντεπεξέλθει η κυβέρνησή του απαιτεί συγκλίσεις και συναινέσεις. Όπως και δουλειά μέσα στο… κατακαλόκαιρο: «Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός.

Οι υπουργοί

Ποιοι θα είναι λοιπόν αυτοί που θα τραβήξουν τώρα κουπί; Οι απαντήσεις θα δοθούν εντός της ημέρας, καθώς το κυβερνητικόσχήμα θ’ ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσίαΜητσοτάκη και οι υπουργοί θα ορκιστούν με τη σειρά τους αύριο, προκειμένου το ΥπουργικόΣυμβούλιο να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι υπουργόςΟικονομικών θα είναι ο ΧρήστοςΣταϊκούρας, με αναπληρωτή του τον ΣτέλιοΠέτσα – νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν τον κ. Πέτσα να ορίζεται κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όπως θα λέγεται εφεξής το εν λόγω υπουργείο – οδεύει ο ΆδωνιςΓεωργιάδης, ενώ στο έτερο παραγωγικό υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, ο ΚωστήςΧατζηδάκης, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ. Στο υπουργείοΠαιδείας επικεφαλής θα είναι η ΝίκηΚεραμέως και στο υπουργείο Τουρισμού – που θα ενοποιηθεί με αυτό του Πολιτισμού – η ΌλγαΚεφαλογιάννηΥπουργόςΥγείας λέγεται ότι θα είναι ο ΚώσταςΤσιάραςΥποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και Εργασίας ο ΓιάννηςΒρούτσης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του ΤάκηΘεοδωρικάκου, ενώ στο Δικαιοσύνης του ΝίκουΠαναγιωτόπουλουΥπουργόςΆμυνας φαίνεται πως θα είναι ο ΒασίληςΚικίλιας και Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης. Τέλος, για τη θέση του υπουργούΕξωτερικώνπροαλείφεται ο ΝίκοςΔένδιας. Πάντως, όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – κυρίως με εξωκοινοβουλευτικούς – που μπορεί αντίστοιχα να προκαλέσουν και «καραμπόλες» σε κάποια υπουργεία.

Τα πρόσωπα «κλειδιά»

Ρόλοκλειδί στην κυβέρνηση αναμένεται ν’ αναλάβει ο προερχόμενος από το χώρο της κεντροαριστεράς, ΚυριάκοςΠιερρακάκης. Συγκεκριμένα, θ’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ΨηφιακήςΔιακυβέρνησης, έχοντας την ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θ’ αναφέρεται απευθείας στο Μαξίμου. Εκεί – και για την ακρίβεια στο σημερινό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας – θα στηθεί ένα ολόκληρο στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρία

Το ακριβές σχέδιο προβλέπει ότι θα διαχωριστεί το ιδιαίτερογραφείο του πρωθυπουργού – το οποίο θα έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, ΓρηγόρηΔημητριάδη – από τη γενικήγραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει το νομοθετικό έργο και θα έχει επικεφαλής τον ΆκηΣκέρτσο, στέλεχος του ΣΕΒ και πρώην διευθυντή του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Παρεμπιπτόντως, ρόλο εντός του πρωθυπουργικούεπιτελείου θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός κι επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της ΝΔ, όπως κι ένας ακόμη βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη: ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης – εκτός κι αν κατευθυνθεί την τελευταίαστιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, πλην του επικεφαλής του ΓενικούΛογιστηρίου του Κράτους που θα είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Θα υπάρχουν, όμως, υφυπουργοί, οι οποίοι κατά κανόνα θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες και θ’ αποτελούν τους συνδέσμους των υπουργείων με το Μαξίμου και συγκεκριμένα με τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου ο υπουργός ν’ αναλαμβάνει την «υψηλή» πολιτική εκπροσώπηση (π.χ. στη Βουλή).

Ήδη, για θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του εμπειρογνώμονα στο χώρο της ΥγείαςΒασίληΚοντοζαμάνη για το αρμόδιο υπουργείο ή του πρώην Αρχηγού του Στρατού, ΑλκιβιάδηΣτεφανή για το υπουργείο Άμυνας. Επίσης, της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, το όνομα του οποίου ψιθυρίζεται για θέση υφυπουργού σε τομέα που έχει αρμοδιότητες υπουργού.

ΠΗΓΗ: newit.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα