Τρίτη, 23/04/2024 | 16:09

Οι στηρίξεις, οι τάσεις, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Πρέβεζας και η “ανάγνωσή” τους…

907 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/05/2019, 7:40 μμ | 0 σχόλια

 

 

Μπαίνουμε για τα καλά στην τελική ευθεία του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών και στο δήμο Πρέβεζας. Ήδη έχουν βγει ανακοινώσεις για στηρίξεις προσωπικά από πρόσωπα και κόμματα και στο προηγούμενο κειμενάκι μου σας έγραφα ότι θα παίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του, με ανακοινώσεις του.

Και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ ως κομματική οργάνωση αλλά και τον βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα. Βγήκαν στα ΜΜΕ οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών και η πρώτη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας επισημαίνει  : ” Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου με το δημοκρατικό νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής επιβάλλει την συνεργασία στη βάση  προγραμματικών συγκλίσεων, συναινέσεων και συσπείρωσης.Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επιδίωξή του για συγκρότηση των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών, συνέβαλε στην διαμόρφωση προγραμματικού λόγου για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών. Με αυτή τη λογική στηρίζουμε στον δεύτερο γύρο Δημάρχους και προγράμματα με προοδευτική κατεύθυνση προς όφελος των πολιτών και του τόπου μας.”

Από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ υφυπουργός εργασίας Κώστας Μπάρκας τόνισε : “Οι δημοτικές αρχές που θα προκύψουν μετά την ερχόμενη Κυριακή, θα κληθούν να διαχειριστούν ένα νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί στοίχημα για τα αιρετά στελέχη των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, αφού επιβάλλει τη συνεργασία και την εξεύρεση συγκλίσεων, εγκαινιάζοντας μία νέα δημοκρατική πολιτική κουλτούρα στην αυτοδιοίκηση. Στην βάση αυτή, καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν στον β’ γύρο τις προοδευτικές δυνάμεις και τα ψηφοδέλτιά τους. Να γυρίσουμε μία και καλή την πλάτη σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν την τοπική αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης, που υπερασπίστηκαν και υπηρέτησαν πολιτικές που εκτόξευσαν την ανεργία, ισοπέδωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και ασφάλισης, και συνεχίζουν να εξαργυρώνουν τις “ισχυρές” τους διασυνδέσεις εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας του τόπου τους. Για μία πραγματικά ανοιχτή, δημοκρατική, και διαφανή σε όλους και όλες αυτοδιοίκηση.  ”

Η ανάγνωση των μηνυμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Μπάρκα για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών στο δήμο Πρέβεζας, κατευθύνουν ψηφοφόρους τους ιδεολογικά σε κάποια κατεύθυνση;  Είναι ικανοποιημένοι αυτοί που περίμεναν αυτές τις ανακοινώσεις για να λειτουργήσουν υπέρ τους; Χειραγωγείται το εκλογικό σώμα και επηρεάζεται από τέτοιες ανακοινώσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Επηρεάζεται το εκλογικό σώμα; Κι αν ναι, επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά; Θα πολιτικοποιηθεί έντονα “το παιχνίδι” στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον δήμο Πρέβεζας; Θα παίξει μεγάλο το ποσοστό της αποχής;

Προσέξτε εδώ-Στον δεύτερο γύρο του δήμου Πρέβεζας εννοώ-έχουμε δύο συνδυασμούς που δεν έχουν κομματικά χρίσματα και που γνωρίζουμε ότι ο ένας προέρχεται από τη ΝΔ και ο άλλος από το ΠΑΣΟΚ και θέλαμε να δούμε πως θα περάσει η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο. Παραήταν διακριτική; Θέλησε κάτι να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και για συγκεκριμένους λόγους;  Η ΝΔ είναι στα πάνω της μετά τη μεγάλη της νίκη στις Ευρωεκλογές όμως το ποσοστό της σε επίπεδο Ευρωεκλογών στο δήμο Πρέβεζας από μόνο του δε φτάνει για να δώσει τη νίκη στον Νεοδημοκράτη υποψήφιο δήμαρχο, ούτε βέβαια φτάνει στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο δήμαρχο, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Αφού υπάρχει μια τρόπον τινά κομματικοποίηση στην ατμόσφαιρα ή επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους για να ακριβολογώ, κάτι τέτοιο, πέρα από τις παρατάξεις που στην πλειοψηφία τους  ήταν ανεξάρτητες και άλλες παρατάξεις του πρώτου γύρου,  ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του δήμου Πρέβεζας σε ένα ποσοστό 30,88% θα παίξει το ρόλο του. Προσέξτε δεν αναφέρομαι στο οργανωμένο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να είναι 5-10%, αλλά στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και είναι η πλειοψηφία που δε συμμετέχει σε κομματικά όργανα. Θα παίξει ρόλο αυτό το 30% και κάτι…ψιλά πως θα κινηθεί και πως θα συμπεριφερθεί στην πρότιμησή του για τον επόμενο δήμαρχο Πρέβεζας. Αν ήμασταν σε άλλη δεκαετία πριν, με διαφορετικό το πολιτικό σκηνικό, αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αυτό το ποσοστό, όμως θα γνωρίζαμε με σιγουριά που θα πήγαινε με συντριπτικό τρόπο σε δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, τώρα μπορούμε να έχουμε αυτή τη σιγουριά; Θα επικρατήσουν οι τάσεις για  “αλλαγή σελίδας” και “Δημοτική αλλαγή;” Θα επικρατήσει η τάση της Κοινωνικής ηρεμίας; Γιατί μου φαίνεται ότι κάποιοι όφειλαν να είναι πιο έτοιμοι στον δεύτερο γύρο;

Η πιο σημαντική παράμετρος κατ’ εμέ στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι μία Εάν θα επικρατήσουν τα κομματικά ή τα αυτοδιοικητικά κριτήρια ή αν μπορούν να συνδυαστούν κιόλας.

ΥΓ1 “ψηφίζουμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια” Μεγάλε… Στράτο Ιωάννου και έσπασε το φράγμα των 6 χιλιάδων σταυρών…

ΥΓ2 Στα όμορφα της προεκλογικής περιόδου οι μαντινάδες στο Σαϊτάν Παζάρ για υποψήφιο δήμαρχο

 

Καλή ψήφο… Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα