Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:03

Γενοκτονία των Ποντίων : Συγκινητικές στιγμές στη Σαμψούντα Πρέβεζας για τα «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης»

1241 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/05/2019, 6:07 μμ | 0 σχόλια

 

 

Σε κλίμα κατάνυξης και με τις τραγικές μνήμες αιωρούνται στον αέρα, εκατοντάδες πολίτες, (ανάμεσά τους και πολλοί υποψήφιοι για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης ) βρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας το Σάββατο 18 Μάη 2019. Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί για τους Έλληνες του Πόντου η 19η Μάιου, ημέρα που ο κεμαλικός φανατισμός εκείνης της εποχής, πριν 100 χρόνια με τις βιαιότητες και τις ωμότητες εναντίον Ελλήνων και Αρμενίων, έσπειρε το θάνατο σε 353.000 Έλληνες του Πόντου. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως ειδικά οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους. Ακόμη κι αν κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός. Οι μαρτυρίες, άλλοτε γραπτές και άλλοτε διαδιδόμενες από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, φθάνουν έως τις μέρες μας ζωντανές. “Καμίαν και  Ανασπάλω σε…” και την εκδήλωση πραγματοποίησαν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο δήμος Πρέβεζας και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός σύλλογος “Η ΑΜΙΣΟΣ” . Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο αλσημόνητων Πατρίδων παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αιρετών φορέων, ένστολων αρχών, απόστρατων, εκπροσώπων συλλόγων.

 

 

 

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία με θέμα : Η Γενοκτόνος πολιτική των Νεοτούρκων Εναντίων των Ελλήνων του Πόντου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα” από τονιστορικό- αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ζαφειρίδη. Συμμετείχαν :

Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Χατζηελευθερίου Γεώργιος.

  • Παραδοσιακή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.
  • Οι μουσικοί:

Κατωτοικίδης Γιάννης: φωνή

Βισβίκης Θανάσης: φωνή

Ψαθά Δέσποινα: κιθάρα-φωνή

Στεφανίδης Αλέξης: λύρα-φωνή

Ζήγος –Χαϊτίδης Γιάννης: λύρα

Ζήγος-Χαϊτίδης Γιώργος: λύρα

Αρβανίτης Παναγιώτης: κιθάρα

Ευθυμιάδης Παναγιώτης: νταούλι

Κακαρώνης Γιάννης: σάζι

Κανταρίδης Ανδρέας: καβάλ

Καραγεώργος Παναγιώτης: ούτι

Πετρινιώτης Βαγγέλης: μπουζούκι

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καλό κλίμα μετά την κατάθεση Στεφάνων, έγιναν “πηγαδάκια” ανάμεσα σε υποψήφιους τόσο για τον πρώτο, όσο και για τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να αποδώσουμε τα εύσημα μας στους συντελεστές της εκδήλωσης!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα