Τρίτη, 23/04/2024 | 17:11

Ερώτηση Στέργιου Γιαννάκη : ” ΄Ελλειψη ενημέρωσης συνταξιούχων για τη διαμόρφωση του ύψους των συντάξεών τους”

1020 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/03/2019, 2:08 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

  1. Την Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης

          & Κοιν. Αλληλεγγύης

          κα ΄Εφη Αχτσιόγλου

  1. Τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ:  « ΄Ελλειψη ενημέρωσης συνταξιούχων για τη διαμόρφωση του ύψους των συντάξεών τους»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό, εδώ και ένα τρίμηνο έχουν σταματήσει να αναρτώνται στη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα μηνιαία εκκαθαριστικά – ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων Δημοσίου. Η εξήγηση που δίνεται από τον Οργανισμό είναι ότι το λογισμικό εκτύπωσης των μηνιαίων Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συντάξεων δεν λειτουργεί προσωρινά καθώς βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης – αναβάθμισης.

Ωστόσο μεταξύ των συνταξιούχων επικρατεί δικαιολογημένη αγανάκτηση, διότι κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο επανυπολογίσθηκε η σύνταξή του μετά την εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν. 4387/2016 και πώς προκύπτει η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Επίσης είναι άγνωστος ο αριθμός των συνταξιούχων στους οποίους μετά τον επανυπολογισμό προκύπτουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, σε πόσους προκύπτουν μειώσεις και σε πόσους δεν υπάρχει διαφορά.

 

Ενισχυτικά σημειώνω και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη στο υπ΄ αρ. πρωτ. 243102/10046/2019 έγγραφο, που είναι η  εξής: «……….η πλήρης και ακριβής ενημέρωση των πολιτών για το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τις αιτίες – δηλαδή το νομοθετικό έρεισμα – των περικοπών επί της σύνταξης που λαμβάνουν, επιβάλλεται από τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, αλλά και από τη φύση της έννομης σχέσης κοινωνικής ασφάλισης ως ενοχής δημοσίου δικαίου. ΄Ετσι, εκτός από την κύρια υποχρέωση του ασφαλιστικού φορέα που είναι η εκπλήρωση των προβλεπόμενων παροχών, γεννώνται και παρεπόμενες, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση ενημέρωσης του ασφαλισμένου επί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

  1. Για ποιον λόγο πραγματικά δεν ενημερώνονται πλέον οι συνταξιούχοι του Δημοσίου για το ύψος της μηνιαίας τους σύνταξης όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον επανυπολογισμό σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 και πότε θα αποκατασταθεί η διαδικασία αυτή;
  2. Ποιος είναι ο αριθμός των συνταξιούχων που ωφελήθηκαν από τον επανυπολογισμό, σε πόσους πρόκυψαν μειώσεις και σε πόσους δεν προέκυψε καμία διαφορά;

 

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.

                                                                                 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα