Τρίτη, 19/03/2024 | 11:30

Ο Σύλλογος “Η ΑΜΙΣΟΣ” Ν. Σαμψούντας σας προσκαλεί στην παράσταση “ΟΙ ΧΩΡΕΤΕΣ” του Φίλωνος Κτενίδη

1013 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2019, 1:10 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού  Εκπολιτιστικού  Συλλόγου  Ν.Σαμψούντας  « Η ΑΜΙΣΟΣ»  σας προσκαλεί 

την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 6.00΄μ.μ. να παρακολουθήσετε την Θεατρική παράσταση

 «Ο ΧΩΡΕΤΕΣ»  του Φίλωνος Κτενίδη,

 από τον Θεατρικό & Καλλιτεχνικό Όμιλο Ν.Κερασούντας.

Σκηνοθεσία: Κυριακίδου Φωτεινή.

Παίζουν: Ευθυμιάδης Ευθύμιος, Καλλιονίδης Παντελής, Καραβασιλείου Δημήτρης, Καφούρου Ιωάννα, Κυριακίδου Φωτεινή, Κωστάκου Μαρία και Παπαδόπουλος Χαράλαμπος.

Υπόθεση

Ο χωρέτες (χωριάτης) είναι ένας πανέξυπνος ντόμπρος πόντιος, που σε κάποια προχωρημένη ηλικία ερωτεύεται μία αστή. Η ερωτική του εξομολόγηση γίνεται με έναν εξαιρετικά κωμικό τρόπο, που δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο κοινό. Φυσικά μέσα σε όλη την ερωτική πλοκή υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που μας πάνε από τη μια κωμική πλευρά στην άλλη.

Ο Φίλων Κτενίδης  (Τραπεζούντα, 1889 – Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 1963) ήταν θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και γιατρός, ποντιακής καταγωγής. Υπήρξε εκδότης της “Ποντιακής Εστίας” (λαογραφικό περιοδικό, 1950) και ιδρυτής (1951) του σωματείου “Παναγία Σουμελά” και ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ανιστόρηση της νέας μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κρώμνη και το 1906 αποφοίτησε με Άριστα από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Την περίοδο 1906-1909 εργάστηκε ως λογιστής. Την ίδια περίοδο αρθρογραφούσε στην εφημερίδα “Εθνική Δράσις” της γενέτειράς του και το 1910 ανέλαβε διευθυντής δικής του εφημερίδας, της δεκαπενθήμερης “Επιθεώρησης”. Λίγο αργότερα απελάθηκε από τους Νεότουρκους και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας.

Πολέμησε εθελοντικά με τον ελληνικό στρατό στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, την περίοδο 1912-13. Το 1914-15 επέστρεψε στην Τραπεζούντα για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως γιατρός και μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη (1916) έφυγε στον Καύκασο, όπου εργάστηκε ως στρατιωτικός γιατρός στο μεγαλύτερο ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο στα Πλάτανα.

Το 1922 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις εκλογές του 1935 εξελέγη βουλευτής Αθηνών με το συνδυασμό Συμπραττόντων Κυβερνητικών Κομμάτων συγκεντρώνοντας 71.531 ψήφους. Το 1938 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη συμπρωτεύουσα, όπου εργάστηκε ως γιατρός.

Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1963 και ο τάφος του βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Συνέγραψε 17 ποντιακά θεατρικά έργα. Είναι ο μοναδικός Πόντιος συγγραφέας, του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί από τους περισσότερους ερασιτεχνικούς θιάσους, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ποιήματα: “Καμπάνα του Πόντου”

Θεατρικά: “Ο Ξενιτέας”, “Ο Μάραντον”,”Το Γιάντες”,”Το Μαυροκόρτ’ς”, “Ο Γκιαούρτς”, “Η Προξενεία”, “Ο Χωρέτες”, “Ο Τελευταίον ο χορός”, “Ο Κλήδονας”, “Ο Διγενής Ακρίτας”, “Οι Πατρίδες”, “Σουμελά”, “Η γυναίκα του πρωτομάστορα”, “Ο Κλήδονας”, “Η Αποθήκη της Στοφορίνας”, “Η Ανεψιά τη Βέβαια”, “Η Δασκαλίτσα”, “Υπουργικά βάσανα”,”Ο Ζουρνάς”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα