Τρίτη, 19/03/2024 | 13:10

Επιστολή του Ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας, στο υπουργείο, για μια σειρά ζητήματα υγείας της περιοχής μας

971 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/01/2019, 4:11 μμ | 0 σχόλια

 

 

Το Δ.Σ. του  Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά από έρευνα για την υγειονομική κατάσταση στο χώρο του Νομού, διαπίστωσε και θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας ,  την 6η ΥΠΕ και όλες τις τοπικές αρχές σχετικά με τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά θέματα στο χώρο της υγείας και τα οποία αφορούν όλο τον πληθυσμό του νομού αλλά και γειτονικών νομών.

  1. Σχετικά με το Κ.Υ. Πάργας και τις προσπάθειες της 6ης  ΥΠΕ για την λειτουργία του ως τακτικό ιατρείο αλλά και την κάλυψή του κατά τις μέρες εφημερίας, έχουμε να αναφέρουμε ότι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών είναι γνωστό από διετίας τουλάχιστον με την συνταξιοδότηση ενός Γενικού ιατρού στα μέσα του 2017  και του έτερου με την λήξη του προηγούμενου έτους, δεν βλέπουμε να υπάρχει κινητικότητα για την κάλυψη των κενών. Αποτέλεσμα αυτού να μετακινούνται οι αγροτικοί ιατροί από τα κοντινά αγροτικά, τα οποία παραμένουν χωρίς ιατρό, στο Κ.Υ. Πάργας με σκοπό να εξυπηρετήσουν  τον πληθυσμό ευθύνης χωρίς όμως την παρουσία ενός ειδικευμένου ιατρού. Το πρόβλημα εμφανίζεται δραματικά αυξημένο κατά τους θερινούς μήνες λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών κυρίως αλλοδαπών (είναι γνωστό ότι η Πάργα σαν τουριστικός προορισμός είναι μέσα στους πρώτους τόπους  επισκεψιμότητας της χώρας μας) και την αδυναμία εξυπηρέτησης και κάλυψης των αναγκών τόσο των ελλήνων όσο και των ξένων γεγονός το οποίο πέραν των επιπτώσεων στην υγεία αποτελεί και παράγοντα δυσφήμησης της χώρας Και ενώ θα περιμέναμε να γίνουν προσπάθειες πρόσληψης κατά το δυνατόν μόνιμων ή έστω επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών,  ευρισκόμαστε εμπρός στο γεγονός της εκ περιτροπής εφημερίας του Κ.Υ. Πάργας με το Κ.Υ. Καναλακίου, στο να αποσπώνται γενικοί ιατροί από άλλα Κ.Υ. π.χ. Κ.Υ. Θεσπρωτικού για την κάλυψη των αναγκών όταν το εν λόγω κέντρο υγείας καλύπτει το Κ.Υ. Πρέβεζας, σε τακτικό ημερήσιο ιατρείο και το Κ.Υ. Καναλακίου κάθε εβδομάδα και καλείται επιπλέον να καλύπτει και το ΚΥ Πάργας με τη διαδικασία του ‘εντέλεσθαι’ και με τη μετακίνηση καθημερινά σε απόσταση πέραν των 60 χλμ  ιατρών χωρίς την ανάλογη ασφάλεια και με την εντολή να δίνεται από 24 έως 48 ώρες πριν την υπηρεσία. Και επιπλέον να καταργούν και την εφημέρευση στο Κ.Υ. Φιλιππιάδος για να καλυφθεί το Κ.Υ. Πάργας. Θεωρούμε όλη αυτή την κατάσταση απαράδεκτη και καλούμε το ΥΥΚΑ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.
  2. Σχετικά με το ΤΟΜΥ Πρέβεζας και την λειτουργία αυτού στον ίδιο χώρο με το ΚΥ Πρέβεζας θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πως εκτιμάτε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών όταν από το τέλος του έτους απολύονται οι ιατροί οι οποίοι καλύπτουν έως τώρα τα ιατρεία και δεν προβλέπονται προσλήψεις σε ειδικούς ιατρούς παρά μόνον για το ΤΟΜΥ και με ειδικότητες  Γενικής ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής . Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από 1/1/2019 το ιατρικό προσωπικό του ΚΥ Πρέβεζας θα αποτελείται από δύο Καρδιολόγους, ένα Οφθαλμίατρο, έναν Πνευμονολόγο, έναν Παιδίατρο και τους επισκέπτες ιατρούς από το Κ.Υ. Θεσπρωτικού και Π.Ι. Λούρου. Είναι αλήθεια δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με το εν λόγω προσωπικό θα καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής και θα μπορούν να εξυπηρετούν το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού; Ασφαλώς ΟΧΙ γιατί ως Οικογενειακός Ιατρός υπηρετεί μόνον μια παιδίατρος.  Όσον αφορά την υποχρέωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό και αν αυτό είναι υποχρεωτικό καλό θα είναι να καλυφθούν πρώτα οι θέσεις των οικογενειακών ιατρών και εν συνεχεία να κληθεί ο πληθυσμός να επιλέξει οικογενειακό Ιατρό.
  3. Σχετικά με το ΓΝΝ Πρέβεζας με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου οι οποίες προκαλούν αναστάτωση σε διάφορα τμήματα. Πρώτον την ελάττωση του ιατρικού  δυναμικού με την αποχώρηση του επικουρικού ουρολόγου και την μη ανανέωση της σύμβασής του, δεύτερον την μη προκήρυξη θέσης Διευ/ντου Μικροβιολογικού ενώ είναι γνωστόν ότι έχουν αποχωρήσει από 31/12/2018 λόγω συνταξιοδότησης οι διευθυντές Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής και Μικροβιολογικού εργαστηρίου. Αδυναμία πρόσληψης γαστρεντερολόγου με άκαρπη την προκήρυξη. Πέραν αυτών η διοίκηση προχώρησε στο κλείσιμο ουσιαστικά του Παθολογικού Ανατομικού Εργαστηρίου και του Κυτταρολογικού με την απόσπαση της μοναδικής παρασκευάστριας σε θέση νοσηλευτικής υπηρεσίας, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία εκτέλεσης όλων των ιατρικών πράξεων εντός του νοσοκομείου πλην των επειγόντων περιστατικών (ταχείες βιοψίες),  την αδρανοποίηση της διευθύντριας και ως επιστέγασμα την απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου για παραπομπή των υλικών σε ιδιωτικό εργαστήριο, όχι της περιοχής, αλλά των Αθηνών με οικονομική επιβάρυνση του νοσοκομείου,  χωρίς την διενέργεια διαγωνισμού και ενδεχομένως στα όρια της νομιμότητας. Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την λογική αυτών των αποφάσεων και ειδικότερα το κλείσιμο ενός τμήματος το οποίο είναι μετά τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων το μοναδικό που λειτουργούσε  μόνιμα σε ολόκληρη την νότια Ήπειρο, Λευκάδα και Δυτική Αιτωλοακαρνανία δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Άρτας στερείται ιατρού αυτής της ειδικότητος. Είναι γνωστή η απόφαση του Υ.Υ. για την πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού προς κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και μας εκπλήσσει το γεγονός της αδράνειας της διοίκησης προκειμένου να καλυφθεί η εν λόγω θέση πριν την απόσπαση της μοναδικής εργαζομένης σε αυτό.  Όσον αφορά τον εξοπλισμό του εν λόγω τμήματος σας ενημερώνουμε ότι από την ίδρυση του τμήματος έως σήμερα δεν έχει γίνει ουδεμία αναβάθμιση ή αντικατάσταση μηχανημάτων με αποτέλεσμα προ πολλού να έχουν ξεπεράσει τα όρια ηλικίας που θέτουν οι κανονισμοί για την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία. Επί πλέον αναζητούμε μία απάντηση σχετικά με την μετακίνηση, εντός εξαμήνου μετά την πρόσληψή του, ιατρού με ειδικότητα Παθολογικής Ανατομικής στο ΓΝΝ Πρέβεζας με απόσπαση προς τα ΓΝΝ Αγρινίου  και Άρτας.

Είναι επίσης γνωστά τα προβλήματα λειτουργίας τόσο της     Καρδιολογικής Κλινικής όσο και της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου η οποία κατά το προηγούμενο καλοκαίρι ανέστειλε την λειτουργία της λόγω αδυναμίας εφημέρευσης  και κάλυψης των αναγκών ενώ ακόμα είναι δυσχερής η κάλυψη των εφημεριών. Και ας ληφθεί υπ΄ όψιν ότι σε τρείς μήνες θα ξεκινήσει και πάλι η νέα τουριστική περίοδος.

Σε σχέση με τα τελευταία περιστατικά χρηματισμού (φακελάκια) ο Ιατρικός Σύλλογος  με πάγια θέση του καταδικάζει όλα αυτά τα περιστατικά και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων συναδέλφων αλλά δυστυχώς ακόμα αναμένονται οι τροποποιήσεις στην  πειθαρχική νομοθεσία τις οποίες έχει υποσχεθεί η ηγεσία του Υπουργείου.

Και ευλόγως γεννάται το ερώτημα ποιος ο λόγος της αποδυνάμωσης του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας;   Μήπως οι κυκλοφορούσες φήμες για επικείμενη συνένωση των νοσοκομείων Πρέβεζας Λευκάδος δεν είναι μόνον φήμες;

Κύριε Υπουργέ,

Χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπαράθεσης αλλά με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού μας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις ανωτέρω επισημάνσεις και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους δεδομένου ότι όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται οι τοπικοί αρμόδιοι αδυνατούν να επιλύσουν αλλά αμφιβάλουμε και αν σας έχουν ενημερώσει.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ Πρέβεζας,

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

  

  Δήμας Θωμάς                                            Σουμαλεύρης Δημήτριος

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα