Τρίτη, 19/03/2024 | 11:54

Δήμος Ζηρού: Μιλάνε τα έργα για τον Νίκο Καλαντζή και τη “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ”- Κοπή πίτας και απολογισμός

1162 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2019, 3:17 μμ | 0 σχόλια

 

 

Στο ξενοδοχείο ILIANA στη Φιλιππιάδα, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, η δημοτική παράταξη “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” του δημάρχου  Ζηρού Νικολάου Καλαντζή, συνδύασε κοπή πίτας και δημόσιο απολογισμού των πεπραγμένων.  Ο Νίκος Καλαντζής ήταν στην ευχάριστη θέση να μιλήσει για το πλούσιο έργο της δημοτικής του αρχής και των συνεργατών του.

Μεγάλη και δυναμική η εναρκτήρια ανοιχτή συγκέντρωση του Δημάρχου  Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή

Πολυπληθής όσο και δυναμική ήταν η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή και της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” στην αφετηρία της προσπάθειας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου ILIANA στη Φιλιππιάδα, αποδείχτηκε ιδιαίτερη μικρή για να χωρέσει όλους όσοι παραβρέθηκαν για να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο Ζηρού για το έργο της δημοτικής αρχής αλλά και τους μελλοντικούς στόχους και να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Δήμαρχο που καταχειροκροτήθηκε.

Μετά την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ευλόγησε ο πατέρας Ελευθέριος, εφημέριος της Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας, ο κ. Καλαντζής έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό της τρέχουσας διοικητικής θητείας, ανέπτυξε τον σχεδιασμό και έθεσε τους στόχους της επόμενης διοικητικής θητείας.

«Μετά το νοικοκύρεμα την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, τον σχεδιασμό τη δρομολόγηση και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως είναι αυτά της ύδρευσης, και της αποχέτευσης, την ανακατασκευή και διαρκής αναβάθμιση όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου, τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη κοινωνικών δομών, ήρθε η ώρα της κάθε Τοπικής Κοινότητας ξεχωριστά, της κάθε γειτονιάς του Δήμου μας” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Δημάρχου.  

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες συνδημότες απ’ όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, άνθρωποι των γραμμάτων, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων του Δήμου, της εκκλησίας, των τοπικών αρχών, των ΤΟΕΒ, του πρωτογενή τομέα, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι της πολιτικής. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Π Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Γιολδάσης.  

Ο Δήμαρχος Ζηρού ευχήθηκε για καλή χρονιά γεμάτη υγεία,  δημιουργικότητα και επιτυχίες. Αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατούσε στον Δήμο όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση την  οποία χαρακτήρισε ‘χαώδης’, αλλά και στην επίμονη και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να καταφέρει ο Δήμος να ορθοποδήσει αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, η οποία είχε κλονιστεί με τα όσα συνέβαιναν στον Δήμο.  

 

“Κληρονομήσαμε χρέη”

“Κληρονομήσαμε χρέη και εκκρεμότητες που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα και αρκετές φορές μας βγάζουν εκτός προγραμματισμού. Φτάνει να σας πω ότι καταφθάνουν ακόμη στον Δήμο δικαστικές αποφάσεις και εντολές πληρωμής, εκκρεμότητες  περασμένων ετών, κάποιες εκ των οποίων ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε την έκτασή τους. Στην πράξη όμως μας δημιούργησαν πολλά εμπόδια καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές στους προϋπολογισμούς και να στερηθεί ο Δήμος και οι συμπολίτες μας κάποια πρόσθετα έργα.

Σήμερα ο Δήμος είναι νοικοκυρεμένος και  φυσικά ανταποκρίνεται απόλυτα στις υποχρεώσεις του. Ότι έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει έχει γίνει με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, και βέβαια με τον απόλυτο έλεγχο κατά την παραλαβή από τις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες του Δήμου”.

Αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλαντζής στην αλλαγή νοοτροπίας και στο νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας που εφαρμόστηκε στον Δήμο με σεβασμό στα δικαιώματα του κάθε πολίτη, με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, εξωστρέφεια και με συμπεριφορές ίσης και ισότιμης μεταχείρισης όλων των δημοτών και των περιοχών.

“Κατά τη διάρκεια των περίπου τεσσάρων χρόνων ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα προβλήματα ή από δύσκολες καταστάσεις και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν γνωρίζουμε ή ότι δεν είμαστε αρμόδιοι για κάποιο ζήτημα.

Εργαστήκαμε σκληρά με σωστή στόχευση, καθορισμό προτεραιοτήτων, σε μια διαρκή προσπάθεια προόδου. Εκτιμώ ότι από κοινού με την τοπική κοινωνία και τη θέληση που επιδείξαμε, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα ανάπτυξης για τον τόπο μας. Τολμήσαμε και πετύχαμε να υλοποιήσουμε πολλά, έργα μικρά απολύτως αναγκαία και άλλα μεγάλης κλίμακας, τα οποία δεν προχωρούσαν επί σειρά ετών παρά το ότι ήταν άκρως αναγκαία”.

Πρωτογενής τομέας

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ζηρού, αναφέρθηκε στα όσα σημαντικά έγιναν σε διάφορους τομείς:

Στον πρωτογενή τομέα υπογράμμισε την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, μέσα από την ίδρυση Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, των έργων πρόσβασης στις κτηνοτροφικές μονάδες, στην άρδευση, την οδοποιία κλπ.

Για την ύδρευση επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγινα στα δίκτυα αλλά και και στις ενέργειες που καταβλήθηκαν για να υδρευτούν άνυδρες περιοχές όπως το Ανώγειο, ο οικισμός Βούλιστα της Τ.Κ. Παναγιάς, αλλά και για ν’ αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης σε Παπαδάτες, Μελιανά, Πέτρα, αλλά και σε άλλες Τ.Κ. του Δήμου. Αναφέρθηκε στο έργο τηλεμετρίας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. Ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος αλλά και στις αντικαταστάσεις αμιαντοσωλήνων που έγιναν σε αρκετά δίκτυα τονίζοντας ότι ‘στόχος μας είναι να υπάρχει ύδρευση αλλά και άριστη ποιότητα νερού, σε κάθε γειτονιά του Δήμου, δώδεκα μήνες το χρόνο”.  

Ειδική αναφορά έκανε στα έργα επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου τα οποία είχαν ‘παγώσει’ επί σειρά ετών, απειλώντας με περιβαλλοντικά αλλά και προβλήματα υγείας τους κατοίκους της Φιλιππιάδας. “Προχωρήσαμε σε νέες συνδέσεις και σήμερα στη Φιλιππιάδα έχει συνδεθεί περίπου το 90% των κατοικιών” σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του αποχετευτικού δικτύου Θεσπρωτικού, ένα έργο που θα ξεκινήσει άμεσα καθώς έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος. Μίλησε ακόμη για την ολοκλήρωση των έργων στον βιολογικό της Φιλιππιάδας.

 

Ακολούθως επισήμανε τα έργα ανάπλασης που έλαβαν χώρα στο εμπορικό κέντρο της Φιλιππιάδας και τους γύρω δρόμους, τη μέριμνα που λήφθηκε για τους ΑμεΑ με τις θέσεις πάρκινγκ, τις αναπλάσεις στο Θεσπρωτικό, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τ.Κ. Θεσπρωτικού και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζων μειοψηφίας “μπλόκαραν’ το έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Θεσπρωτικού κάτι που όπως είπε: “Είναι ανήκουστο και θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της Τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Για τη λίμνη Ζηρού, αναφέρθηκε στα ζητήματα που υπάρχουν στην παραχώρηση της Παιδόπολης από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ενώ υπογράμμισε τα έργα που έγιναν με το μονοπάτι πεζοπορίας, τα έργα πολιτικής προστασίας, αλλά και τα έργα αξιοποίησης της λίμνης μέσα από την επικείμενη εγκατάσταση πλωτής κολυμβητικής δεξαμενής και των λοιπών υποστηρικτικών στοιχείων.

Για την Εκπαίδευση, εξήρε άψογη συνεργασία με όλα τα Σχολεία, τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του Δήμου, στους τομείς κάλυψης των λειτουργικών τους αναγκών και αντιμετώπισης άμεσων ζητημάτων στήριξης.

“Εγκρίθηκαν -είπε- πιστώσεις συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης των σχολικών μονάδων, οι οποίες και θα συνεχιστούν και κατά το έτος 2019. Έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα Σχολεία του Δήμου, φτιάχτηκαν και βελτιώθηκαν οι υποδομές άθλησης κ. ά.

Επίσης προανήγγειλε την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή Παιδικού Σταθμού στη Φιλιππιάδα, αλλά και τον σχεδιασμό για την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμη Σχολείου στη Φιλιππιάδα.

Καθαριότητα – Περιβάλλον

Για την καθαριότητα και το περιβάλλον επισήμανε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων που συνέδραμαν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Υπογράμμισε την τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου στα απορριμματοφόρα, την ενεργοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης, την παραλαβή ενός απορριμματοφόρου σε συνεργασία με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και την διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια ενός καινούργιου σύγχρονων προδιαγραφών απορριμματοφόρο.

“Επίσης -σημείωσε- οργανώσαμε γραφείο Κίνησης που δεν υπήρχε και εκπονήσαμε κανονισμό λειτουργίας”.  

 

Αντιπλημμυρικά έργα

 

Αναφέρθηκε ακόμη στα δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν σε όλο το εύρος του Δήμου μας και στην άμεση ανταπόκριση του Δήμου στις αποκαταστάσεις οδών, καταπτώσεις δρόμων κλπ.

 

Κοινωνική Πολιτική – Αλληλεγγύη

 

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο έχει περισσότερους από 100 ωφελούμενους, στο Κέντρο Κοινότητας που ενισχύει και άλλες δομές του Δήμου όπως τα ΚΕΠ και το γραφείο εξυπηρέτησης για θέματα επιδομάτων του ΟΑΕΔ , ενώ το επιστημονικό προσωπικό του έχει συνδράμει στην ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη συνδημοτών μας.

Ειδική αναφερά έκανε και στην επέκταση των υπηρεσιών προσφοράς του προγράμματος “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”.

Για τη στήριξη των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας επισήμανε την ίδρυση νέων δομών ΚΑΠΗ σε Άγιο Γεώργιο, Νέα Κερασούντα και Θεσπρωτικό, ενώ υποστηρίχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι υπόλοιπες.

 

Αθλητισμός

 

Στον Αθλητισμό επισήμανε τις παρεμβάσεις που έγιναν με την ανακαίνιση και αναβάθμιση των γηπέδων Τένις σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό, την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 200.000 ευρώ, για έργα αποπεράτωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Φιλιππιάδας, που είχαν σταματήσει το 2009, τις σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα Σχολικά Γυμναστήρια αλλά και για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Θεσπρωτικό.

Αναφέρθηκε ακόμη στις έξι παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν αλλά και τη δημοπράτηση άλλων 11 οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.

 

Για τη στήριξη των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας ιδρύθηκαν τρεις νέες δομές ΚΑΠΗ σε Άγιο Γεώργιο, Νέα Κερασούντα και Θεσπρωτικό, ενώ υποστηρίχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι υπόλοιπες.

 

Πολιτισμός

 

Στον Πολιτισμό υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία με όλους τους συλλόγους και φορείς του Δήμου στην οργάνωση και καθιέρωση του “Πολιτιστικού καλοκαιριού” αλλά και τη στήριξη που παρείχε ο Δήμος.

Αναφέρθηκε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό που έδωσαν ‘χρώμα’ στις γιορτές και έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής Μίλησε για τα δύο Συμπόσια Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου στο Θεσρωτικό, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από τους συλλόγους και τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής.  

Αναφέρθηκε ακόμη στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του παραδοσιακού πανηγυριού Φιλιππιάδας, που είχε έντονα σημάδια παρακμής.

 

Το πετρόχτιστο Σχολείο Θεσπρωτικού και το ανοικτό θέατρο

 

Ειδική αναφορά έκανε στην ανακαίνιση, αναβάθμιση και αμμοβολή του πετρόχτιστου κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού και στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν εγκριθεί, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον σχεδιασμό για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής ανοικτού θεάτρου στο χώρο ανάμεσα στο Σχολείο και την προσφάτως ανακαινισμένη Πλατεία Μεσοχωρίου.  

Συνολικά ανέφερε ο κ. Καλαντζής στον Δήμο μας στη διάρκεια των περίπου τεσσάρων ετών πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 140 έργα τα οποία μαζί με τις προμήθειες έφτασαν σε συνολικό προϋπολογισμό που άγγιξε τα 46 εκ. ευρώ.

 

Κλείνοντας ο κ. Καλαντζής έκανε ειδική μνεία στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν, όχι μόνο ο Δήμος αλλά και όλοι οι κάτοικοι και φορείς της Φιλιππιάδας αλλά όχι μόνο, στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χώρο που πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη”, ενώ τόνισε τις ενέργειες και τις διεκδικήσεις της δημοτικής ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να περάσει στον Δήμο, έπειτα από περίπου 50 χρόνια.

 

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τους εργαζόμενους στον Δήμο, τους προέδρους και αντιπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων για την θετική συνεργασία, την Περιφέρεια Ηπείρου που στάθηκε συνεχής αρωγός και σύμμαχος των προσπαθειών, την Πολιτεία που στήριξε τα δίκαια αιτήματα του Δήμου, τους δημοσιογράφους και τον Τύπο ευρύτερα της Ηπείρου που ανέδειξαν το έργο της δημοτικής αρχής και την κάθε μία και τον κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά για τη συμβολή του, στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Και ο Δήμαρχος Ζηρού κατέληξε: “Ο δρόμος που βαδίσαμε είναι ο δρόμος του ρεαλισμού, της μέγιστης προσπάθειας και της ευθύνης.

Έχει σημασία και αξία να μην ανακοπούν οι σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κάτω από συνθήκες πραγματικά δύσκολες σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό είναι το πρόταγμα αλλά και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ο Δήμος μας να συνεχίσει με διαφάνεια, αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου προγράμματος και πόρου, αλλά κυρίως με σχέδιο. Έτσι θα μείνει οριστικά πίσω το χθες μαζί με την αδράνεια, τις στρεβλώσεις και τη μιζέρια που το συνοδεύει.

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τι που θέλει να μας κρατήσει στο χθες και να εναντιωθούμε αποτελεσματικά σε φαινόμενα αδράνειας και οπισθοδρόμησης.

Τη μάχη των εκλογών του Μαΐου οι οποίες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που δεν έχουμε δοκιμάσει στην σύγχρονη ιστορία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση σας καλώ να τη δώσουμε όλοι μαζί!

Αυτή η νέα αντίληψη που φέραμε στα διοικητικά του Δήμου χρειάζεται όχι μόνο να εδραιωθεί αλλά και να επεκταθεί. Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, γιατί αποδείξαμε στην πράξη ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά, και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μαζί αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής, ενθαρρύνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις και στηρίζοντας το ‘επιχειρείν’, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις φυσικές ομορφιές αλλά και το ιστορικό πρόσωπο του τόπου μας.

Πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει και αποτυπώσει στο πρόγραμμά μας. Κάποιοι μας αμφισβήτησαν. Στη θητεία μας όμως καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας σχεδόν στο σύνολό τους αλλά να κάνουμε και πολλά περισσότερα.

Αυτό μας δίνει το δικαίωμα σήμερα που δεσμευόμαστε και πάλι απέναντί σας, να λέμε με σιγουριά πλέον, ότι το πρόγραμμά μας για την επόμενη θητεία, το οποίο θα ανακοινώσουμε σε όλη την έκτασή του σύντομα, θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Με εγγύηση το έργο μας, προχωράμε μπροστά με σχέδιο και όραμα.

Για αυτό δεσμευόμαστε.

Για αυτό εργαζόμαστε.

Για αυτό είμαστε εδώ.

Οδηγός μας ο τόπος, οι συμπολίτες μας η νέα γενιά”

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα