Σάββατο, 20/04/2024 | 06:43

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Ανακοίνωση – ενημέρωση για τη συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου

634 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2018, 10:45 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Συνάδελφοι -Συναδέλφισσες

Το νέο ΔΣ, που προέκυψε μετά από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του συλλόγου, ευχαριστεί τους εργαζόμενους για την μαζική συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, συμμετοχή που δείχνει πως το σωματείο μας θα συνεχίζει να είναι ένας ζωντανός- μαχητικός οργανισμός που θα παρεμβαίνει με φιλολαϊκό τρόπο σε θέματα που άπτονται τον χώρο της Υγείας αλλά και σε εκείνα που απασχολούν καθολικά την κοινωνία.

Ως νεοσύστατο ΔΣ, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 12/12/2018 συνάντηση με την διοίκηση του Νοσοκομείου στην οποία τέθηκαν μια σειρά από επείγοντα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν αλλά και για χρόνια πλέον προβλήματα που διαταράσσουν την λειτουργία της δομής.

Η βασική αγωνία των εργαζομένων αυτό το διάστημα είναι πως τελειώνουν οι συμβάσεις από μια σειρά «ελαστικών» εργαζόμενων ιατρών και μη, οι οποίοι απολύονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ορισμένα τμήματα να δυσλειτουργούν .

Συγκεκριμένα, άμεσα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα λειτουργίας που επίκειται στο Καρδιολογικό τμήμα και το οποίο, σύμφωνα και με έγγραφο που μας κοινοποίησε ο Διευθυντής του τμήματος , λύνεται μόνο με την πρόσληψη μόνιμου Ιατρού , διότι οι ανάγκες που καλύπτει είναι πάγιες και διαρκείς. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα από την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στα δημοσία νοσοκομεία είναι πως αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων στελέχωσης δεν είναι σε καμία περίπτωση ριζική. Είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις στην άμμο, είναι οικοδόμημα που συνεχώς γκρεμίζεται.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκτός από τον Καρδιολόγο, λήγουν οι συμβάσεις και σε μια σειρά άλλους ιατρούς όπως Αναισθησιολόγου και Νεφρολόγου. Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου, σε λίγες ημέρες δηλαδή συνταξιοδοτείται ο Γυναικολόγος και ο Μικροβιολόγος. Η αντικατάσταση τους έστω και με επικουρικό προσωπικό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εύκολη διαδικασία δεδομένου πως ο Ουρολόγος, που έχει ήδηαποχωρίσει διότι του έληξε η σύμβαση, δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί.

Οι λιγοστοί τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου στους επόμενους μήνες κινδυνεύουν να μείνουν ακόμα λιγότεροι διότι δυο επικουρικοί τραυματιοφορείς που οι συμβάσεις τους λήγουν και αυτές τον Μάιο δεν υπάρχει σχεδιασμός να αντικατασταθούν αλλά και ούτε έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις. Το ότι τα επιπλέον μόρια που θα έπαιρναν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι υπό αίρεση καθώς και το γεγονός πως η προκήρυξη των θέσεων τους «κολλάει» στον ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει με περίτρανο τρόπο πως η μόνη λύση για αυτούς τους εργαζόμενους ήταν και είναι η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων διαδικασιών από την στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αυτή όμως είναι η επιλογή της σημερινής συγκυβέρνησης όπως και των προηγούμενων, επιλογή που αποτυπώνεται τόσο μέσα από μνημονιακές τους δεσμεύσεις όσο και μέσα από τον φετινό προϋπολογισμό που και αυτός προβλέπει για την Υγεία μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, ακυρώνοντας ουσιαστικά κάθε ελπίδα για στελέχωση που να διασφαλίζει στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καθώς και μείωση της χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. Ευρώ(-5,3%) για το 2019.

Μεταξύ 2013(1.654 εκ. Ευρώ) και 2019(1.154 εκ.Ευρώ) μειώθηκαν οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία κατά 30,3%.Όλα αυτά όμως είναι πολύ λογικό να συμβαίνουν όταν ο βασικός σχεδιασμός της σημερινής συγκυβέρνησης μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤείναι να μετατρέπουν τις δομές Υγείας χρόνο με τον χρόνο σε επιχειρήσεις με επιχειρηματία το κράτος. Οι μεταρρυθμίσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα στην Υγεία αφορούν π.χ. την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Κατηγοριών (DRGs) ως μέθοδο κοστολόγησης και αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων, τη λειτουργία της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ίδια έσοδα και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τις ιδιωτικές εταιρείες να αλωνίζουν στο χώρο, τα πλαφόν στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις, με την επέλαση εταιρειών εκεί που κυρίως δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.

Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας, όταν κατά τ’ άλλα ισχυρίζεται ότι στηρίζει τη δημόσια Υγεία και τη δωρεάν περίθαλψη. Οι επενδύσεις, οι συγχωνεύεις και οι εξαγορές που λαμβάνουν χώρα στην ιδιωτική αγορά Υγείας, αποτελούν στοιχείο της ενίσχυσής τους. Η διεύρυνση των λαϊκών αναγκών που διαμορφώνονται από τα σύγχρονα μέσα της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τη μείωση – περιορισμό της ικανοποίησής τους από το κράτος, διαμορφώνει το έδαφος να αυξάνει η ζήτηση υπηρεσιών στη βάση της ατομικής ευθύνης για την αγορά τους.

Ως σύλλογος εργαζομένων, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλιμακώσουμε την δράση μας αναδεικνύοντας με πολύμορφο τρόπο αυτά τα ζητήματα, επιδιώκοντας την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή την προσπάθεια και έχοντας την φιλοδοξία πως οι δράσεις μας σε συντονισμό με την δράση και άλλων σωματείων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση θα αποδώσουν καρπούς.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα