Τετάρτη, 24/04/2024 | 10:17

Πρόταση-Κάλεσμα Πρώην υποψήφιων της Αριστερής Παρέμβασης δήμου Πρέβεζας, για τις Δημοτικές εκλογές

872 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/12/2018, 2:45 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ως πρώην υποψήφιοι της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πολιτών δήμου Πρέβεζας παίρνουμε τη πρωτοβουλία και σας καλούμε να συζητήσουμε για τη συγκρότηση κίνησης με στόχο και την εκλογική κάθοδο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο Πρέβεζας. Μια συγκρότηση που περνά για εμάς μέσα από την ανασυγκρότηση της ΑΡιστερής Παρέμβασης (ΑΡ.ΠΑ) πολιτών δήμου Πρέβεζας με τη ταυτόχρονη όμως διεύρυνσή της.

Είναι ολοφάνερο ότι ο ολοένα και πιο αντιδραστικός χαρακτήρας του «τοπικού κράτους» υψώνει μπροστά μας την αναγκαιότητα της λαϊκής-εργατικής «απάντησης»-αντεπίθεσης από όλους εμάς που κατά καιρούς έχουμε συναντηθεί στους δρόμους των κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εποχής μας.

 

Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων -με ορόσημο τον «Καλλικράτη» το 2010 αλλά και τις τομές που εισάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το «Κλεισθένη»- αναβαθμίζουν τον ρόλο του «τοπικού κράτους»- στην προώθηση ενός «νέου αναπτυξιακού μοντέλου». (Παραθέτουμε σύντομα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού):

 

  1. Σε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης (και στο όνομα αυτής) έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, βαθιές αλλαγές στον χαρακτήρα, τη δομή και τη λειτουργία του «τοπικού κράτους». Αλλαγές, οι οποίες προσδένουν τους Δήμους πλήρως στο άρμα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτής της λογικής παρακολουθούμε να παραχωρούνται στους Δήμους αρμοδιότητες, οι οποίες μέχρι πρότινος ανήκαν στο κεντρικό κράτος. Η υλοποίηση και οικονομική «επιβίωση» των αρμοδιοτήτων αυτών εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.α.
  2. Έτσι, λοιπόν, η οικονομική πολιτική του «τοπικού κράτους» συνίσταται στην απομάκρυνση του κεντρικού κράτους από την χρηματοδότηση των Δήμων και στη μετατροπή των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε «υγιείς» επιχειρήσεις (ισοσκελισμός προϋπολογισμών, εξυγίανση υπερχρεωμένων Δήμων κ.α.). Οι επιλογές αυτές οδηγούν στην κατάρρευση των όποιων τμημάτων κοινωνικού κράτους έχουν απομείνει και ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και λειτουργιών, ενισχύοντας τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
  3. Επιπλέον, η «επιχειρηματική στροφή» των ΟΤΑ οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων λειτουργιών (τη διαχείριση του δημοσίου χώρου, των απορριμμάτων, κ.α.) σε ντόπιους ή πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΣΔΙΤ (που έχουν γενικευτεί τα τελευταία χρόνια), το πέρασμα μεγάλου μέρους του δημοσίου πλούτου σε δομές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα αυτών, αλλά και η απευθείας χρηματοδότηση υποδομών από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους που αξιοποιούνται από ιδιώτες (βλ. απορρίμματα).
  4. Παράλληλα, κομβικός είναι ο ρόλος των δήμων ως το μακρύ χέρι της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική η άμεση εμπλοκή της Ε.Ε. σε μια σειρά από τομείς λειτουργίας και συγκρότησης των ΟΤΑ. Τέτοιοι είναι τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα (επιλέξιμα) και κυρίως ο αντιλαϊκός προσανατολισμός των ΕΣΠΑ, που μεθοδικά εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, κάθε «αναπτυξιακός σχεδιασμός» των Δήμων υποτάσσεται πλήρως στις ευρωμνημονιακές επιταγές, στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της Ε.Ε. και στην νέα αντιδραστική στρατηγική της Ε.Ε. «Ευρώπη 2020».
  5. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του «τοπικού κράτους» στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής μέσω της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει γίνει καθεστώς για χιλιάδες εργαζομένους με την εφαρμογή κοινωφελών προγραμμάτων, με την εμφάνιση του θεσμού της μαθητείας κ.α. Το αποτέλεσμα είναι το 1/3 των εργαζομένων στη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση να εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με τους χειρότερους όρους (χωρίς εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κ.α.).

 

Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι έχουμε αναβάθμιση της σχέσης «τοπικού κράτους»-επιχειρηματικών συμφερόντων -Ε.Ε. Οι Δήμοι δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή. Τα πλαίσια που διαμορφώνονται είναι τόσο ασφυκτικά που δεν επιτρέπουν ούτε ένα στοιχειώδες ανεξάρτητο φιλολαϊκό σχέδιο. Παραπέρα, η λογική της φιλολαϊκής –αγωνιστικής διαχείρισης δεν αποτελεί μόνο αυταπάτη αλλά ταυτόχρονα ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια ενσωμάτωσης του κινήματος.

 

Στο φόντο αυτό των αναδιαρθρώσεων στο «τοπικό κράτος», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να βάλει το δικό της λιθαράκι προωθώντας σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των ΟΤΑ, με ορόσημο τον νόμο «Κλεισθένη Ι», ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι.

 

Ο «Κλεισθένης Ι» δεν αποτελεί μια «εκ βάθρων αλλαγή», αλλά τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων (Καποδίστριας, Καλλικράτης) , για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του «τοπικού κράτους». Στόχος της εφαρμογής του είναι η «αποτελεσματικότερη και ταχύτερη» πρόσδεση και διαπλοκή των Δήμων με τα 5 σημεία που προαναφέραμε εντάσσοντας τους  ΟΤΑ στο «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Παράλληλα ο «Κλεισθένης Ι» επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις και εμπλοκή «υγιών» δυνάμεων στην προώθηση και στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω των Δήμων με μοχλό ένα σύστημα εκλογής με «απλή αναλογική».

Πρόκειται για ένα «παραμύθι» της κυβέρνησης περί δήθεν εκδημοκρατισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργότερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Στο θέμα αυτό θα κριθούν πράγματι πολλά με στόχο την εμπλοκή και τη συνεργασία διάφορων δυνάμεων στην προώθηση και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Μια αντιδιαχειριστική λογική και στάση πιστεύουμε πως θα κριθεί από τη  δυνατότητά μιας δημοτικής κίνησης να παρέμβει και να εκφράσει τη δυναμική του κινήματος «εκτός, εντός και ενάντια» στα σχέδιά τους.

 

Οι δημοτικές εκλογές έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης σε βάρος του λαού με μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή του.

 

Στον Δήμο Πρέβεζας, η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι ο «Καλλικράτης», η μνημονιακή πολιτική διαρκείας, οι συνένοχοι διαχειριστές (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ) της τελευταίας δωδεκαετίας (που εκφράζονται μέσω των παρατάξεων Μπαίλη, Κλαπα, Παππά, Νίτσα αλλά και των επίδοξων διαχειριστών και το μοντέλο του δήμου-επιχειρηματία (τοπικό κράτος-στρατηγείο σε βάρος των δημοτών) που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύουν το τοπικό κράτος σε βάρος της πληττόμενης πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος.

 

Εμείς πιστεύουμε ότι:

η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους μπορεί να ανατραπεί από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο, εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια μαχητική αντιπολίτευση που θα διαμορφώνει ταυτόχρονα τους όρους επιβολής της λαϊκής θέλησης μέσω των δικών της οργάνων στη βάση των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Τέτοια όργανα και μια τέτοια δημοκρατική-λαϊκή αυτοδιοίκηση με συνεχή εργατικό έλεγχο αποτελεί το στόχο για τον οποίο θα δώσουμε τις δυνάμεις μας.

 

Το δίλημμα για εμάς είναι: Με την «ανάπτυξη» υποταγμένη στο κέρδος και την εκμετάλλευση όπου και οι πιο ζωτικές δραστηριότητες και ανάγκες μας (νερό, απορρίμματα, ελεύθερος χώρος, αναψυχή, διασκέδαση κλπ.) θα είναι εμπορεύματα ή με το ανατρεπτικό κίνημα εργαζομένων, φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, νεολαίας και ανέργων για την ανατροπή της επίθεσης, για  μια ανθρώπινη-ελεύθερη διαβίωση στη πόλη και στα χωριά.

 

Παλεύουμε:

 

       – για ένα δήμο που ανήκει στο λαό του , υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Πρώτη αδήριτη ανάγκη αποτελεί η ρήξη με τον «Κλεισθένη Ι», με την πολιτική των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του «τοπικού κράτους».

      – για ρήξη με την πολιτική που μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε σε τοπικό επίπεδο που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός συνολικού αντιιμπεριαλιστικού-διεθνιστικού αντιΕΕ μετώπου σε όλη τη χώρα.

      – για γενναία επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό με εθνικοποιημένες-κρατικοποιημένες τράπεζες και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Ουσιαστικά, πρέπει να σταματήσει η εξυπηρέτηση των «δανειστών» μέσω της μονομερούς διαγραφής του χρέους και να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα στο λαό και στους Δήμους.

– για αυξημένη κλιμακωτά φορολογία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών φόρων για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα δημοτικό φόρο-τέλος.

– για πλήρεις ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές δημοτικές υπηρεσίες. Δεν πρέπει να υλοποιηθεί καμιά ιδιωτικοποίηση και ο θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων στους ιδιώτες, πρέπει να καταργηθεί.

– για δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους. Οφείλουμε να απαιτήσουμε τώρα την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, να διεκδικούμε νέο αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο στη πόλη, νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

– για άμεση δημοκρατία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του δήμου και στον δημοτικό ετήσιο προϋπολογισμό. Το ελεύθερο δικαίωμα ψήφου πρέπει να το απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ισότιμα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εκλογές να διεξάγονται με απλή ανόθευτη αναλογική.

– για ενιαίο δημόσιο κεντρικό πλάνο ουσιαστικής ανακύκλωσης, αποφασιστικής μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή . Χρειαζόμαστε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι τα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που επιτάσσουν η ΕΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

– για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων εναρμονισμένων με την ομαλή καθημερινότητα της περιοχής. Απαιτείται αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και των στρατοπέδων μέσω της αυτοδιαχείρισης και ενίσχυση της ελεύθερης δημιουργίας ενέργειες που θα αντιστρατεύονται τη (σημερινή) μεταμόρφωση του συνόλου της περιοχής σε ένα πολυκατάστημα τουριστικών υπηρεσιών που αλλοιώνει αισθητικά τη φυσική και οικιστική ομορφιά της περιοχής μας.

-για πολιτισμό που δεν θα αφορά τους λίγους κι εκλεκτούς της δήθεν «ανώτερης» κοινωνικής οικονομικής και πνευματικής ελίτ. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να αναγνωριστεί ως αυτό που πραγματικά είναι· υπόθεση του συνόλου του λαού και όχι ως μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να μπει φραγμός σε μια σειρά φαινομένων κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα κ.α.).

-για τουρισμό ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, κάτι που αντιστρατεύεται τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

για να αναβαθμιστούν το παραλιακό μέτωπο του Αμβρακικού και του Ιονίου με ήπιες παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους προσιτών σε όλους τους πολίτες. Πρέπει να περάσουν στα χέρια των Δήμων οι δημόσιοι χώροι που ανήκουν στο κράτος, στην εκκλησία και τις τράπεζες και να γίνουν πάρκα πρασίνου, λαϊκού αθλητισμού, παιδικές χαρές και χώροι πολιτισμού.

– για δημόσιες ποιοτικές δωρεάν συγκοινωνίες που να συνδέουν τη Πρέβεζα, με το Κανάλι και το Λούρο με τακτικά δρομολόγια, ώστε να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ. Πρέπει να κατασκευαστούν πεζόδρομοι- ποδηλατοδρόμοι.

– για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων και για ένα αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτών. Με πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, ενταγμένους σε ένα σε ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και της Ε.Ε.

– για την απομάκρυνση των δεξαμενών του πετρελαίου από τον Αμβρακικό και την αποκατάσταση των παρεμβάσεων που τον υποβαθμίζουν. Επιβάλλεται συστηματικός πραγματικός έλεγχος όλων των μονάδων γύρω από τον κόλπο. Πρέπει να φύγουν τα καύσιμα από το Βαθύ.

– για τη συμμετοχή και την αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων (π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στην έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθάκων) και των ευρύτερων εργατικών και λαϊκών κινημάτων διεκδικήσεων (προσλήψεις με διαφάνεια, όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, συντάξεις, ασφάλιση). Στήριξη όλων των ανεξάρτητων συλλογικοτήτων αλληλεγγύης. Διαχωριζόμαστε κάθετα από δομές «αλληλεγγύης» του Κράτους των ΜΚΟ και της εκκλησίας που ξεπλένουν το σύστημα.  Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι επικοινωνιακό σόου διάφορων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

– για ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγαλώνουν  στην Ελλάδα να παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και αναγνώριση του δικαιώματός τους να ζήσουν σε όποια χώρα αποφασίσουν οι ίδιοι, με ανοιχτά σύνορα. Να σταματήσουν οι απελάσεις, επαναπροωθήσεις, εγκλεισμοί των προσφύγων. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις, σίτιση, περίθαλψη, μόρφωση, δουλειά για όλους. Όλα τα προσφυγόπουλα καλοδεχούμενα να ενταχθούν ισότιμα στα σχολεία, με τάξεις υποδοχής

– για μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον φασισμό . Πρέπει να παλέψουμε για εδραίωση της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών της περιοχής μας κόντρα και ενάντια στα πολεμοκάπηλα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Να κλείσει η βάση του Ακτίου.

 

Να παλέψουμε για την Πρέβεζα των σύγχρονων αναγκών μας. Να δώσουμε τη μάχη μέσα στην κοινωνία για τη διαμόρφωση των όρων επιβολής τους. Ενάντια σε όλο τον πολύπλοκο αντιδραστικό συνασπισμό εξουσίας και στην ντόπια άρχουσα τάξη και όλους όσοι επικαλούνται μια «ανάπτυξη» που έχει ρημάξει τις ζωές μας. Να συγκροτήσουμε μια συλλογικότητα σύγκρουσης με τις λογικές της ήττας, της μοιρολατρίας του ωχαδερφισμού. Με αυτό το κριτήριο να επιδιώξουμε την παρέμβασή μας στα όργανα του «τοπικού κράτους» χωρίς αυταπάτες για το χαρακτήρα τους.

 

Εμείς οι πρώην υποψήφιοι της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πολιτών δήμου Πρέβεζας καλούμε με το παραπάνω πλαίσιο σε συμπόρευση για τη συγκρότηση ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΗΞΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ενάντια στο δήμο-επιχείρηση για μια πόλη και ένα χωριό που μας ανήκει, για τη ζωή που μας αξίζει· με πλήρη επίγνωση ότι ο πλούτος και η εξουσία ανήκουν στα χέρια της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανέργων, των φτωχών και της νεολαίας. Με αυτό το σκεπτικό σας καλούμε τη Τετάρτη 19 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο να συζητήσουμε τη πρότασή μας.

 

οι πρώην υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι

με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πολιτών Δήμου Πρέβεζας 

 

                                                                                                                                           Σιούτης Σπύρος

Ράπτης Σταύρος

Τέφα Ελένη

Χρυσικού Γιαννούλα

Παμπουκίδου Ευτυχία

Σοπικιώτης Γιάννης

Θάνης Ιωάννης

Βασιλάς Αθανάσιος

Υφαντή Έλσα

Νέστορα Μαριλένα

Τζόκας Στέφανος

Γεωργούλης Μιχάλης

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα