Δευτέρα, 17/06/2024 | 22:38

Ομιλία βουλευτή Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

1176 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/12/2018, 3:35 μμ | 0 σχόλια

 

 

«Είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι στηρίζουμε τους εργαζόμενους σε αυτήν τη χώρα. Γι’ αυτό επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακυρώσαμε τον νόμο του υποκατώτατου μισθού και από 1/1/2019 αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό»

Με ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019», ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι o συγκεκριμένος  προϋπολογισμός είναι «ελεύθερος», καθώς έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από θεσμικούς φορείς του εξωτερικού. Επισήμανε, επίσης, ότι έχει κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς αποκαθιστά τις αδικίες για τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Κώστα Μπάρκα:

«Κύριε Πρόεδρε, αποτελεί ευθύνη του Προεδρείου να προστατεύει τη διαδικασία όσον αφορά τους ομιλητές, τους χρόνους των ομιλητών και τις τοποθετήσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλευτών, γιατί σε αυτήν την Αίθουσα κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Βουλευτές και όχι οι Υπουργοί.

Και επειδή από το 2012 που εκπροσωπώ τον Νομό μου, την Πρέβεζα, σε αυτήν τη Βουλή, θα ήθελα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να μεταφέρετε στο Προεδρείο την αγωνία μου για το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ελάχιστοι Βουλευτές στην Αίθουσα. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ένας βουλευτής εδώ πέρα, ο οποίος κάνει και αστεϊσμούς για αυτό. Θα έπρεπε κατά την άποψή μου αυτά τα πράγματα να τα προστατεύουμε.

Δεν μπορεί να μην δίνεται ο λόγος στους Βουλευτές, αλλά όλοι να διεκδικούν να μιλήσουν, λες και επτά λεπτά είναι αρκετά.

Από το ξεκίνημα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν δύο κατηγορίες Βουλευτών. Είναι αυτοί οι οποίοι συζητάνε για την ουσία του νομοσχεδίου, δηλαδή τον προϋπολογισμό του 2019 και το τι θα συμβεί, αλλά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο κορυφαίο κοινοβουλευτικό γεγονός για να ενισχύσουν τα εθνικιστικά τους αντανακλαστικά.

Και αναφέρομαι στο γεγονός ότι υπάρχουν Βουλευτές της Συμπολίτευσης, οι οποίοι αναφέρονται στον προϋπολογισμό, αλλά οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρίως είναι αυτοί οι οποίοι αναφέρονται μόνο σε ένα ζήτημα το οποίο θεωρούν οι ίδιοι ότι θα τους βοηθήσει πολιτικά. Αυτή η αναφορά, αυτή η πολιτική κατεύθυνση, αυτές οι τοποθετήσεις των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά την άποψή μου, αποτελούν την αναγνώριση της πλήρους κατάρρευσης της πολιτικής γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, διότι ο τελευταίος ομιλητής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε εδώ και αναφέρθηκε στο 2015 και προσπαθούσαμε όλοι μας να καταλάβουμε τι ακριβώς λέει, πού αναφέρεται.

Ανέφερε διάφορους Υπουργούς, οι οποίοι όντως υπουργοποιηθήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτήν τη στιγμή, όμως, μπροστά μας έχουμε έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος θα ισχύσει για το 2019.

Και είναι, νομίζω, άτολμο οι Βουλευτές να αναφέρονται σε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που, κατά την άποψή μου, είναι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν και έχουν απόλυτη ευθύνη για το θέμα αυτό.

Τι κάνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Οξύνουν τα δεξιά αντανακλαστικά τους, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να υπερβούν το ποσοστό στο οποίο έχουν κωλύσει. Θα αναφερθώ και στις δημοσκοπήσεις, τις οποίες οι ίδιοι αγαπούν πολύ. Και είναι αυτοί οι οποίοι αγκαλιάζουν ό,τι πιο ακροδεξιό υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ακόμα-ακόμα, δυστυχώς για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε στο σημείο ο χρυσαυγίτης, φασίστας αρχηγός της Χρυσής Αυγής να καλεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση και να λέει ότι «Ναι, με αυτά που λέει έχουμε έναν κοινό τόπο όσον αφορά τα εξωτερικά ζητήματα της χώρας». Προσέξτε, είναι πολύ σοβαρό αυτό το πράγμα και η Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν το έχει απαντήσει.

Εγώ, όμως, επειδή δεν είμαι λωτοφάγος και θυμάμαι ορισμένα πράγματα, θα πω το εξής παρενθετικά. «Ο κύριος Πρόεδρος», αναφέρεται στον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, «προφανώς δεν θυμάται. Υπάρχει επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, όπως επικυρώθηκε αργότερα στις διαπραγματεύσεις του Βουκουρεστίου», 1η Ιουλίου 2017, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντά στον κ. Κοτζιά.

Αυτά, κύριοι Υπουργοί, και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η επίσημη θέση του κ. Μητσοτάκη μέχρι το 2017. Τι άλλαξε τότε; Άλλαξε ότι ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, έχασε την πολιτική γραμμή στο κόμμα του. Την κέρδισε το ΛΑΟΣ του 2008 και η Πολιτική Άνοιξη του 1994, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι χυδαιότητες τις οποίες εκστομίζει ο κ. Μητσοτάκης από Βήματος Βουλής, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει το ονοματολογικό σε σχέση με τις συντάξεις.

Εγώ θα έλεγα να έχετε περισσότερη ευθύνη σε αυτά που λέτε, γιατί θα πρέπει να ονομάσετε το επόμενο διάστημα και τους ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτήν τη συναλλαγή.

Πάμε τώρα στον προϋπολογισμό.

Υπάρχει μία παραδοχή την οποία όλοι αναγνωρίζουμε, ακόμη και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ο οποίος εγγράφηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ο οποίος στηρίχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και αναφέρεται μόνο σε εμάς. Δεν έχουμε καμία δέσμευση να κάνουμε το επόμενο έτος όσον αφορά συζητήσεις με τροϊκανούς ή Ευρωπαίους.

Με την έννοια αυτή, προφανώς και αυτός ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα ταξικός. Γιατί; Γιατί στην Κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ταξική πολιτική. Θεωρεί ότι πρέπει να βάλει πάλι στο προσκήνιο όλους αυτούς τους οποίους εσείς την περίοδο 2010-2014 αφήσατε στο περιθώριο, τις γυναίκες, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό πετύχαμε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019. Διότι θα είστε μόνο εσείς αυτοί οι οποίοι κόψατε δώδεκα φορές οριζοντίως τις συντάξεις.

Είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι στηρίζουμε τους εργαζόμενους σε αυτήν τη χώρα. Γι’ αυτό επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακυρώσαμε τον νόμο του υποκατώτατου μισθού, τον οποίο εσείς φέρατε στη Βουλή και τον ψηφίσατε, και από 1/1/2019 αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος έχει εγγραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί απορρέει, εκεί αναφέρεται, εκεί στηρίζεται.

Αν διαβάσει κάποιος οριζοντίως ή ακροθιγώς τον προϋπολογισμό αυτό,  μπορεί με πολλά πράγματα να διαφωνήσει. Μπορεί ακόμα-ακόμα, για να σας βοηθήσω, να βρει πολλά πράγματα για να ασκήσει κριτική. Σε αυτό, όμως, που δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει είναι ότι είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, ο μόνος ελεύθερος προϋπολογισμός.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, η χώρα -είναι γεγονός, αναγνωρίζεται απ’ όλους- αλλάζει σελίδα. Όχι, είναι βέβαιο ότι δεν τα κάναμε όλα καλά. Είναι βέβαιο ότι δεν δώσαμε λύσεις σε όλα. Όμως η χώρα αλλάζει, γυρίζει σε μια κανονικότητα. Προστατεύεται η κοινωνία, οι νέοι, οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι συνταξιούχοι.

Γι’ αυτό καταθέτουμε και ψηφίζουμε αυτόν τον ταξικό προϋπολογισμό. Ταξικό για εσάς που σας ενοχλεί πολύ. Όμως είναι υπέρ του συμφέροντος του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα