Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:56

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά

865 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2018, 4:44 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Από το γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, το ακόλουθο δελτίο τύπου :

Ψηφίστηκε  χθες στην Ολομέλεια της Βουλής από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών», η τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς και  γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς).

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης».

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη  από σειρά θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων που θα «περάσουν» από τη Βουλή μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να τεθούν σε τροχιά εφαρμογής τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ.

Και αυτές οι παρεμβάσεις είναι απόρροια της καθαρής εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα  νομοσχέδια, τα οποία θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία, αφορούν:

 

– Τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.

– Τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

– Την αντίστοιχη μείωση έως και 35%, η οποία θα ισχύει και για τους αγρότες.

– Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.

– Τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%

– Το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

– Τις 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

– Τις 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα