Σάββατο, 20/04/2024 | 13:51

Με κάθε επισημότητα και με τις πρέπουσες τιμές, η επέτειος των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας

1011 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/10/2018, 8:57 μμ | 0 σχόλια

 

 

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε σε ειδική εκδήλωση, η επέτειος των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ζηρού, το βράδυ της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και σημείωσε ξεχωριστή επιτυχία.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, αναφέρθηκε στην σημασία του εορτασμού της επετείου καθώς όπως είπε “Επετειακές εκδηλώσεις, σαν τη σημερινή, έχουν αξία, γιατί υπενθυμίζουν ότι είμαστε μέλη ενός έθνους που έχει παρελθόν, έχει   συνέχεια και οφείλει να έχει ένα σταθερό μέλλον!”

 

Υπογράμμισε επίσης στο μήνυμα του, ότι “η 12η Οκτωβρίου πέρα από τον επετειακό της χαρακτήρα, τη γνώση, αλλά και την ανάλυση ιστορικών στιγμών που σημάδεψαν την πορεία της πόλης της Φιλιππιάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει ν’ αποτελέσει και ημέρα εθνικής συνειδητοποίησης για όλους μας.

Πρέπει να κρατήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά και διαχρονικά μηνύματα εκείνων των αγώνων. Τη 12η Οκτωβρίου του 1912 οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας και της ευρύτερης περιοχής από υπήκοοι μιας απολυταρχικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας έγιναν πολίτες του ελληνικού εθνικού κράτους που – με όποιες αδυναμίες κι αν εμφάνιζε- λειτουργούσε με βάση τις αξίες του κοινοβουλευτισμού και των ατομικών δικαιωμάτων.

Αυτό από μόνο του αποτέλεσε μία τεράστια ιστορική εξέλιξη”.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να διαπνεόμαστε διαρκώς από τα ιδανικά των αγωνιστών της επανάστασης σημειώνοντας ότι: “Η ελευθερία προϋποθέτει και ουσιαστική απελευθέρωση της ζωής των πολιτών.

Μόνο έτσι είναι ολάκερη ελευθερία, η οποία βεβαίως είναι ανεκτίμητη αλλά και διαρκώς ζητούμενη”

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής κ. Θωμάς Μπάκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης αλλά και των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν έως την 12η Οκτωβρίου του 1912.

Την εκδήλωση έκλεισαν καταχειροκροτούμενοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων Φιλιππιάδας, οι οποίοι με την καθοδήγηση της δασκάλας μουσικής και χορού κας Χαρούλας Τάτση, τραγούδησαν για την πατρίδα και την ελευθερία και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.  

Το ‘παρών’ στην εκδήλωση έδωσαν: ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, η κα Αρσένη Ιωάννου, διοικητής του Α.Τ. Φιλιππιάδας, ο κ. Βέργος Βησσαρίωνας, υποδιοικητής της Μ.Υ.Φ.ΟΒ Ακτίου, ο κ. Χρήστος Αργύρης υποδιοικητής ΚΕΝ Άρτας,  ο κ. Σωτήρης Μπαλής, διοικητής της Π.Υ. Φιλιππιάδας, ο σεβασμιότατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Ιωαννίκιος Μπίλιας ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού κ. Χασίδης Χρήστος, ο αντιδήμαρχος κ. Κατραχούρας Κωνσταντίνος ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. των ΚΑΠΗ και βρεφονηπιακών Σταθμών κα Αναστασία Καραπάνου, η κα Ευαγγελία Χουλιάρα, πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιππιάδας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τ.Κ. συλλόγων και φορέων, διευθυντές των Σχολείων και εκπαιδευτικοί, γονείς των μαθητών και αρκετός κόσμος.  

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα