Τρίτη, 19/03/2024 | 08:28

Ήπειρος : Πανελλήνια Συνάντηση για την τουριστική αξιοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών

824 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/10/2018, 11:36 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών του 2019, ανέλαβε να φιλοξενήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόταση που κατέθεσε και έγινε αποδεκτή στη 2η Συνάντηση που διοργανώθηκε την περασμένη Εβδομάδα στην Άνδρο.

Η  συνάντηση, διοργανώθηκε από το  «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», το οποίο διαχειρίζεται τις δράσεις του «Andros Routes» και του πιστοποιημένου μονοπατιού «Andros trail», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συμβολή που αναμένεται να έχει στον τουρισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος η αξιοποίηση των μονοπατιών, ως νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

 

Τις ως τώρα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως το πιστοποιημένο μονοπάτι «Ursa Trail» και το υπό ανάδειξη «Epirus trail», παρουσίασε στη συνάντηση ο  εκ των συντονιστών της δράσης κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος ανέλυσε και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στο συγκεκριμένο τομέα, με βάση και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε Διεθνείς Εκθέσεις του εξωτερικού.

 

Κατά τη διάρκεια  των εργασιών από τους συμμετέχοντες, τέθηκαν οι προβληματισμοί για τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν στο εξελισσόμενο πεδίο από την εφαρμογή των νόμων και των νέων υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στα μονοπάτια και την πιστοποίησή τους προς τα αρμόδια στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Την πανελλήνια συνάντηση πλαισίωσαν ειδικοί σε θέματα πεζοπορίας από την Ευρώπη, στελέχη της Διοίκησης αλλά και διακεκριμένοι νομικοί με στόχο να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, των υπηρεσιών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τα μονοπάτια σ’ όλη την Ελλάδα.

Το κοινό  συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως  η στεριανή και η νησιώτικη Ελλάδα έχει να ωφεληθεί πολλά από την συγκροτημένη ανάδειξη της κουλτούρας των μονοπατιών, πράγμα που θα δώσει, εκτός άλλων, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που είναι και το άμεσα ζητούμενο για την Περιφέρεια Ηπείρου.

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα