Σάββατο, 20/04/2024 | 11:22

11ο  Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πρέβεζα : Στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γ. Μόραλης» στη κεντρική αγορά

916 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2018, 2:43 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν εκατόμβες πνιγμένων στη Μεσόγειο.  

  Ασυγκίνητες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε συναγωνίζονται σε αντιπροσφυγική και αντιμετανευστική ακροδεξιά ρητορεία, την ώρα μάλιστα που οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί. Την ίδια στιγμή στους κόλπους της Ε.Ε καλά κρατούν οι πολιτικές λιτότητας που εξαπολύουν επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση για 12ωρη εργασία στην Αυστρία). 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τη σύνοδο κορυφής συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση Γερμανίας-Ισπανίας-Ελλάδας. Εκεί, αποδέχτηκε την άμεση επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία, γιατί μπήκαν στην ΕΕ από την Ελλάδα.  

   Δέχθηκε δηλαδή, να μετατρέψει την χώρα σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, σε υπό απέλαση απελπισμένων σε ελεγχόμενα κέντρα.  Την ίδια ώρα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την επικίνδυνη και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην περιοχή με την προώθηση του αντιδραστικού πολιτικού και στρατιωτικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Έτσι, συνολικά η χώρα μας τάσσεται με  την επιθετική θέση της «Δύσης» με στόχο, την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου της ελληνικής και όχι μόνο ολιγαρχίας στην διεκδίκηση των ενεργειακών πόρων με αποικιοκρατικούς όρους (βλ. έρευνα για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη περιοχή μας και των δρόμων μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή). 

Αυτή η πολιτική εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον καθένα από μας. Τα συμφέροντα των λαών της περιοχής δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, με το κλίμα εθνικισμού, ρεβανσισμού και πατριδοκαπηλίας που προωθούν αστικοί κύκλοι. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι αντιδραστικός, μια μεγάλη οπισθοδρόμηση από όλες τις πλευρές. 

Με βάση τις εξελίξεις αυτές το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η καταδίκη του ρατσισμού θεσμικού και μη , που ισχυροποιείται στην Ευρώπη.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας στέκεται ενάντια στους πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των λαών που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά· Ενάντια στις συμφωνίες που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για την κατάφορη παραβίαση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος και προστασίας ανθρώπων που ζητούν άσυλο με συμφωνίες που φυλακίζουν σε σκουπιδότοπους ανθρώπινες ψυχές!  

Να αγωνιστούμε και να νικήσουμε τον φόβο, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και το πόλεμο. 

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ: 

7 μ.μ.: Έναρξη -έκθεση σκίτσου. 

8:30 μ.μ.: Χαιρετισμός από την αντιρατσιστική πρωτοβουλία. 

9 μ.μ.: προβολή ταινίας : «Η Άλλη Όψη της Ελπίδας». 

 

αντιρατσιστική πρωτοβουλία Πρέβεζας 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα