Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:00

11ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ

1454 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/08/2018, 1:52 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε και τη φετινή χρονιά τη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018. Από νωρίς οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο της Στάνης, ένα «ζωντανό» Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής μας που γέμισε ζωή, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλούσια βραδιά, πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις και παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους. Τους ευχαριστούμε όλους, καθώς η παρουσία τους μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

*Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέστησαν επίσης ο γνωστός επιχειρηματίας του νομού Πρέβεζας Σπύρος Κυριάκης, ο πρώην βουλευτής του νομού Δημήτρης Τσουμάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας και πρώην αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας κ.α.*

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές: Την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε. Πρέβεζας και το Δήμο Πρέβεζας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την παρουσία και την στήριξή του, καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη, τους βουλευτές του Ν. Πρέβεζας κ.κ. Κώστα Μπάρκα και Στέργιο Γιαννάκη, όπως στους εκλεκτούς επισκέπτες της Στάνης από κάθε μέρος της Ελλάδας, τον κ. Καψάλη Γεώργιο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Κωνσταντίνο Αλεξάκη, τους εκπροσώπους των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, οι οποίοι διοργάνωσαν εκδρομή από τη Θεσπρωτία για να παρευρεθούν με το χορευτικό τμήμα, της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου και των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου-Κορδελιού & Ευόσμου, του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, στην εταιρεία Γιολδάσης – Παπαδόπουλος για την προσφορά τους στα αναμνηστικά μπλουζάκια του χορευτικού μας, στην εταιρεία εκτυπώσεων του κ. Χρήστου Πολατίδη για την προσφορά στα μπλουζάκια του προσωπικού και στον κ. Θανάση Κατσαρό για το στήσιμο της «τέντας» στην είσοδο του χώρου αλλά και την εν γένει βοήθειά του στην προετοιμασία του χορευτικού για την υλοποίηση του δρώμενου για το σαρακατσάνικο γλέντι. Οφείλονται, επίσης, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην φετινή επιτυχή διοργάνωση του 11ου  Ανταμώματος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα των συνδιοργανωτών του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, του δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρήστου Μπαΐλη. Ακολούθησε το καλωσόρισμα των επισκεπτών από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης κ. Θεόδωρο Κάλλη.

Αισθητή ήταν η απουσία του χοροδιδασκάλου κ. Χρήστου Γατσέλου, ο οποίος για σοβαρούς λόγους υγείας δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και να επανέλθει σύντομα στα καθήκοντά του!

 

 

Στην είσοδο του χώρου, οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν γνώριμα στοιχεία και πρόσωπα του παρελθόντος στην έκθεση φωτογραφίας της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Μία άλλη έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο Συλλόγου μας παρουσίασε στιγμές από τα ανταμώματα και τις δράσεις των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά», από τα εγκαίνια της στάνης το 2008 έως και σήμερα. Περισσότερο εμπλουτισμένη με το σύνολο των δράσεων του Συλλόγου τα τελευταία 10 χρόνια, ήταν η προβολή στην κεντρική αίθουσα.

Από το παιδικό χορευτικό τμήμα του  Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας παρουσιάστηκαν σαρακατσάνικοι χοροί και τραγούδια.

Ειδικότερη αναφορά έγινε τη φετινή χρονιά στη μουσική παράδοση των Σαρακατσαναίων τόσο στην ποιμενική ζωή όσο στα γλέντια. Από το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου μας, έγινε η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σαρακατσάνικου γλεντιού και από τον δεξιοτέχνη του είδους Γιώργο Κωτσίνη απολαύσαμε τους παραδοσιακούς ήχους της τζαμάρας και της φλογέρας.

Μια επίλεκτη ορχήστρα απολαύσαμε στο 11ο αντάμωμά μας: Στο τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σερμπέζης, ο Νίκος Γιαννακός και ο Κώστας Γαρέφης. Στο κλαρίνο, τη φλογέρα και τη τζαμάρα, ο Γιώργος Κωτσίνης στο βιολί ο Κώστας Κωσταγιώργος, στο λαούτο ο Βασίλης Τριάντης και στο ντέφι ο Αντώνης Τζιάσος.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να ανταμώσουμε στο 12ο αντάμωμα.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα