Τρίτη, 19/03/2024 | 06:06

Υπέροχος Δεκαπενταύγουστος!!!-Η Πάργα τίμησε την ιστορία της και τις αξίες της για την προσφορά τους!!!

1584 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/08/2018, 1:29 μμ | 0 σχόλια

Χρόνια τώρα, ο Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα, είναι ένα ιδιαίτερο, θρησκευτικό, πολιτιστικό και ιστορικό γεγονός. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τίμησαν και φέτος την μέρα (άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα έκανε λόγο για περισσότερους από 70 χιλιάδες) και το κλίμα ήταν πανηγυρικό όλη την ημέρα. Η Πάργα φέτος τίμησε την μητέρα όλων μας την Παναγία, αλλά και την φυγή των Παργινών, με μία εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση στην οποία συν τοις άλλοις, τίμησε τις αξίες της!

 

Τίμησε τον  αείμνηστο Άλκη Αλκαίο, αλλά βεβαίως και έναν από τους στυλοβάτες της στον τουρισμό, τον κ. Σπύρο Ζυγούρη. Από νωρίς δεκάδες χιλιάδες κόσμου, είχαν πάρει θέση και στο πόντε, αλλά και σε όλα τα σημεία της Πάργας, είχε πολυκοσμία, για να ζήσουν τη βραδιά που θα ακολουθούσε. Κινητικότητα υπήρχε στο Πόντε από νωρίς το απόγευμα, στα καραβάκια που θα συμμετείχαν στη Βαρκαρόλα, με το “MARCO POLO” να ξεχωρίζει, το λιμεναρχείο έκανε άριστα τη δουλειά του, το ίδιο και οι διοργανωτές, ενώ ο Μάκης Γιούργας παρουσίασε την εκδήλωση με υποδειγματικό τρόπο! Γνωστές παρουσίες, επώνυμοι κ.α. ενώ την εξκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκαπενταύγουστο στην Πάργα, εθεάθησαν ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Γιάπρος καθώς και οι γνωστοί επιχειρηματίες της Πρέβεζας Αποστόλης Σουλιώτης και Μιχάλης Λαϊνάς! Όταν άρχισε να σουρουπώνει ξεκίνησε ένα μουσικό πρόγραμμα,  ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια του μεγάλου Άλκη Αλκαίου.

 

 

 

Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία και αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία της Πάργας με τη φυγή των Παργινών, όσο και στους Άλκη Αλκαίο και Σπύρο Ζυγούρη! Ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Πάργας Τάσος Παπανικολάου και η δημοτική σύμβουλος Εύη Βλάσση (Διακρίνεται στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Μάκη Πασχοδήμα που κι αυτός έκανε μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχία της γιορτής), έδωσαν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση, ενώ έγινε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της φυγής των Παργινών, που μάζεψαν τα κόκκαλα των προγώνων τους και αρνήθηκαν την υποταγή στος Οθωμανούς κατακτητές!

 

Ήταν ένας υπέροχος Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα, αυτός του 2018, που τα είχε όλα! Μετά  την ομιλία του Δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα, ακολούθησε η βράβευση στον κ. Σπύρο Ζυγούρη, που σκόρπισε συγκίνηση και που απέσπασε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.

 

 

Η βράβευση στον κ. Σπύρο Ζυγούρη, ήταν ένα δείγμα της εκτίμησης της προσφοράς του στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον πολιτισμό της περιοχής, αφού τουρισμός και πολιτισμός είναι αλληλένδετες έννοιες. Αυτές τις γιορτινές και συνάμα συγκινητικές στιγμές, έζησε από κοντά και η γνωστή Γαλλίδα Παργινιά, η Φρανσουάζ, για την οποία υπάρχει μόνο αγάπη στην Πάργα! Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την βαρκαρόλα που ήταν ένα υπέροχο θέαμα και ο κόσμος που είχε κατακλύσει τα καραβάκια, το έζησε έντονα και πανηγυρικά.

 

Ακολούθησε η ρίψη των εναέριων βεγγαλικών που έκαναν τη νύχτα-μέρα και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου να καταγράφουν το φαντασμαγορικό θέαμα, με τις φωτογραφικές τους μηχανές και τα κινητά τους.

Προηγήθηκε η γνωστή σκηνή με την ελληνική σημαία να ξεκινά από το Πόντε το λιμανάκι της Πάργας υπό τους ήχους του Εθνικού ύμνου και να τερματίζει στο κάστρο, μόνο που φέτος είχε παρέα. Η ιδέα του Πέτρου Κόκκορη ήταν αυτή (ο οποίος επωμίστηκε και το κόστος της σημαίας) και μαζί με την ελληνική σημαία φέτος, υπήρχε και η σημαία της Μακεδονίας με τον ήλιο της Βεργίνας πάνω, κάτι που έκανε γκελ και ενθουσίασε τους πολλούς επισκέπτες της Πάργας από τη Μακεδονία!

 

Μετά τη ρίψη των εναέριων Βεγγαλικών που ενθουσίασαν τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της Πάργας, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο γραφείο του δημάρχου της Πάργας υπήρχαν εκπρόσωποι φορέων, πολίτες, αλλά και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη.

Ήταν ένας υπέροχος Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα, συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή Πάργας, συγχαρητήρια στους συντελεστές της γιορτής, η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και το καλοκαίρι συνεχίζεται ως γνωστόν στην Πάργα, μέχρι και τον Οκτώβριο. Καλή Παναγιά σε όλους και σε όλες, χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία.

 

Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα