Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:24

Πρέβεζα : Η Άκτια γοργόνα

2107 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/07/2018, 9:18 πμ | 0 σχόλια

 

 

Η Πρέβεζα, και συγκεκριμένα το φιλόξενο λιμάνι της, γίνεται η πρώτη πόλη της δυτικής Ελλάδας, η οποία θα αποκτήσει την δική της γοργόνα στο λιμάνι της.

Η όλη ιδέα προέκυψε από τον Πρεβεζάνο σκηνοθέτη, Μπάμπη Τσόκα, τον Ιούνιο του 2014 όταν και επισκέφθηκε την Πρέβεζα ο γνωστός αρχαιολόγος, Πέτρος Θέμελης, που ανακάλυψε την αρχαία Μεσσήνη, και μέσα από το κρυφό ταλέντο του μεγάλου μας αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ανασκαφέα της αρχαίας Μεσσήνης, να ζωγραφίζει γοργόνες, αυτά τα μυθικά γοητευτικά πλάσματα, με διάφορες μορφές και στάσεις. Ως γνωστόν, ο Πέτρος Θέμελης είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο 2014 την πόλη μας για την προβολή της ταινίας μου «ΑΓΓΙΞΑ, ΑΓΑΠΗΣΑ, ΕΣΚΑΨΑ» που αναφέρεται στην ζωή και το έργο του, και έχει πλήρη άποψη του χώρου. Η γοργόνα του Πέτρου Θέμελη, η ΑΚΤΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ, σαν ένα ακρόπρωρο με γυναικεία μορφή, θα τοποθετηθεί στο ιστορικό λιμάνι της πόλης μας δίπλα στις θάλασσες, που τόσα πλοία δέχθηκαν στα νερά τους τον Σεπτέμβρη του 31 πΧ., σε μία ιστορική ναυμαχία, που σημάδεψε τον αρχαίο κόσμο και είναι παγκόσμια γνωστή.

Το γλυπτό αποτελεί ευγενική δωρεά του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος αθόρυβα και ακούραστα προσπαθεί πολλά χρόνια τώρα να εκφράσει την αγάπη του και τον σεβασμό του προς την γενέτειρα πόλη μέσα από κάθε ευκαιρία. Έχει δωρίσει αρκετά γλυπτά στην πόλη και έχει συμβάλει στην δημιουργία χώρων πολιτισμού, μνήμης, και δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης μας αλλά και γενικότερα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο μέσα από την δουλειά του.

Δημιουργός της γοργόνας είναι ο γλύπτης Ιωάννης Γκούζος, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).  Το γλυπτό περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα γοργόνας και μέρος πλώρης πολεμικού πλοίου εποχής.

Η γοργόνα ως Ακτία, έχει φυσικό ανθρώπινο μέγεθος, 1,70μ έως 1,80μ, συν το τελευταίο τμήμα της ουράς της και συνολικά μαζί με την βάση της θα φτάνει τα 2,80 μέτρα ύψος, 2,00 μέτρα μήκος και 1,40 μέτρα πλάτος και είναι φτιαγμένη από ελληνικό μάρμαρο.

Εμφανίζεται με το αριστερό της χέρι να δείχνει τη νίκη, ενώ το δεξί της χέρι κρατά την πλώρη του πλοίου που ακολουθεί σε μικρότερη κλίμακα, συμπληρώνοντας έτσι τη σύνθεση και αναδεικνύοντας τη γοργόνα σε κεντρικό θέμα.

 

Η όλη ιδέα υιοθετήθηκε από την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου το 2016 και με την αρωγή της Προέδρου κ. Παρθενίας Καζάκου ξεκίνησε η διαδικασία η οποία και ολοκληρώθηκε την Άνοιξη του 2018, προχωρώντας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με την αμέριστη συμπαράσταση στον σχεδιασμό του χώρου και την υλοποίηση του όλου έργου του ακούραστου «εργάτη» και λάτρη της Πρέβεζας Λέανδρου Σπαρτιώτη, ο οποίος έθεσε γνώσεις, τεχνογνωσία και εαυτόν στον εξωραϊσμό και την διαμόρφωση μιας μικρής πλατείας η οποία και θα φιλοξενεί εφεξής την «ΑΚΤΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ».

Στο τέλος λοιπόν όλου αυτού του «ταξιδιού» της Ακτίας Γοργόνας» σας προσκαλούμε να την υποδεχθούμε όλοι μαζί όπως της αρμόζει την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00 στον χώρο της παραλιακής ζώνης που έχει διαμορφωθεί για να έρθει, να μείνει, να μας συντροφεύει, να μας καλωσορίζει και να μας αποχαιρετά η …δική μας «Ακτία Γοργόνα»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα