Παρασκευή, 19/04/2024 | 23:31

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον εικαστικό κ. Κώστα Καλέντζη

1129 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/06/2018, 12:18 μμ | 0 σχόλια

 

 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον εικαστικό κ. Κώστα Καλέντζη ο οποίος παρέδωσε στην υπηρεσία μας μεγάλο μέρος του φωτογραφικού του αρχείου που καλύπτει την περίοδο 1970-2000. Μέσα από τις 199 φωτογραφίες της συλλογής αναδύεται μια διαφορετική όψη της Πρέβεζας και της καθημερινότητας των κατοίκων της σε ένα αστικό και φυσικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Η συλλογή λοιπόν αναδεικνύει τις τομές, τις συνέχειες αλλά και τις ασυνέχειες με ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε σίγουροι ότι οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας άλλοτε θα θυμηθούν με νοσταλγία χαρακτηριστικά σημεία της Πρέβεζας, άλλοτε όμως θα δυσκολευτούν να τα ταυτίσουν με την σημερινή τους μορφή, οι δε νεότεροι θα δουν για πρώτη φορά εικόνες που ενδεχομένως δεν είχαν καν φανταστεί.

Παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες της συλλογής. Στην εικ. 1, βλέπουμε το τείχος του κάστρου του Αγίου Ανδρέα. Στην εικ. 2, το χαρακτηριστικότερο ίσως σημείο της Πρέβεζας, το Ρολόι, και η ζωή των καταστημάτων. Σχετική είναι και η εικ. 3, στην οποία διακρίνεται η παραδοσιακή «χαμάλα» εντός της αγοράς, μεταφέροντας σίδερα. Η εικ. 4 έχει ληφθεί στην οδό Τσαλδάρη την δεκαετία του 1980. Διακρίνεται οίκημα που δεν υπάρχει πλέον. Τέλος, η αρκετά πρόσφατη εικ. 5 παρουσιάζει την οδό Δαρδανελλίων πριν την τοποθέτηση της προτομής του Κ. Καρυωτάκη.

Ευελπιστούμε ότι και άλλοι συμπολίτες μας θα ακολουθήσουν το αξιέπαινο παράδειγμα του δωρητή. Θυμίζουμε ότι τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας δέχονται ιδιωτικά αρχειακά τεκμήρια (ιστορικά έγγραφα, βιβλία ή φωτογραφίες) τα οποία μπορούν είτε να παραδοθούν στην πρωτότυπή τους μορφή για φύλαξη στην υπηρεσία μας είτε να δοθούν προσωρινά για ψηφιοποίηση ώστε κατόπιν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα