Πέμπτη, 25/04/2024 | 03:31

Οι Φωτιές της χαράς σκόρπισαν χαμόγελα και αισιοδοξία στην Κοσμοπολίτικη Πάργα- Εικόνες από τη μεγάλη γιορτή!

1649 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/06/2018, 2:37 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23 Ιουνίου παραμονή της εορτής του γενέσιου του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κονστά στο θερινό ηλιοστάσιο και αναβίωσε μία ακόμη χρονιά, χάρη στο σύλλογο γυναικών (και όσοι στήριξαν την εκδήλωση) στην Πάργα, το Σάββατο 23 Ιούνη 2018. Τα Στεφάνια είχαν τοποθετηθεί καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του Πόντε (το λιμανάκι της Πάργας) αλλά και προς την πλευρά προς το τέλος της παραλίας προς το κάστρο. Χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν από νωρίς στην παραλία της Πάργας και ήταν όλη η ατμόσφαιρα, ως ο καλύτερος οιωνός της μεγάλης γιορτής που θα ακολουθούσε!

 

 

 

 

Σε κάποιες στιγμές η Πάργα θύμισε… Δεκαπενταύγουστο και ήταν μόλις… 23 του Ιούνη! Τοπικά μουσικά και χορευτικά σχήματα και όχι μόνο, σκόρπισαν κέφι στην Πάργα που το γιόρτασε μαζί με δεκάδες χιλιάδες έλληνες και ξένους επισκέπτες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Τάσος Παπανικολάου, έδωσε το… σύνθημα ανάβοντας φωτιές στα Στεφάνια για την αναβίωση του εθίμου του “Κλήδονα” και εκεί ξεκίνησαν οι πιο μικροί σε ηλικία να τρέχουν πάνω από τις φωτιές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σχημάτιζαν τρενάκια και ακολουθούσαν ο ένας μετά τον άλλον. Σε κάποια στιγμή ο αέρας που φυσούσε, δημιούργησε καπνούς για λίγο, αλλά ήταν για πολύ λίγο και η γιορτή δεν έλεγε να χάσει τίποτα από τη λάμψη της.

 

Μόλις τέλειωσε το εορταστικό πρόγραμμα των χορευτικών σχημάτων ( στα οποία να σημειωθεί ότι όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες συμμετείχαν και συμμετέχουν… επώνυμοι Παργινοί)

 

, ήταν η ώρα του… λαού. Πολύς κόσμος λίγο πιο πέρα από τον Πόντε, χόρευε με γνωστές ελληνικές διαχρονικές επιτυχίες και μαζί τους συμμετείχαν και καταστηματάρχες παραλιακών καταστημάτων της Πάργας. Οι Φωτιές της χαράς έστειλαν από την Πάργα, το μήνυμα παντού. Κυρίως όμως, σκόρπισαν χαμόγελα και αισιοδοξία και έλληνες και ξένοι επισκέπτες της Κοσμοπολίτικης Πάργας, γιόρταζαν χαρούμενοι, ένιωσαν όμορφα, διασκέδασαν με την ψυχή τους. Κι αν αυτή ήταν υποτίθεται η αρχή του καλοκαιριού και η αρχή είναι το ήμιση του Παντός; Σκεφθείτε τι έχει να γίνει το υπόλοιπο του καλοκαιριού στην Πάργα.

 

Δεν έχω κρύψει ποτέ, πόσο πολύ αγαπώ την Πάργα, όσοι δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμα, απλά χάνετε..

Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα