Παρασκευή, 19/04/2024 | 16:49

Πάνος Σκουρλέτης από την Πρέβεζα : «Όραμά μας μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

945 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/05/2018, 3:01 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Στις πολιτικές εξελίξεις και τις δομικές αλλαγές που επιφέρει ο «Κλεισθένης 1» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του  ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας(14/5).

Σε μια κατάμεστη από κόσμο Θεοφάνειο Αίθουσα, παρουσία αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων,  αρχικά το λόγο πήρε ο συντονιστής της Ν.Ε. Πρέβεζας Δημήτρης Παπαδήμος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον υπουργό Εσωτερικών στην Πρέβεζα τόνισε «Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς και εφαρμόζεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη».

Ακολούθως, ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας πήρε το λόγο και υπογράμμισε «Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, μετά από  οχτώ χρόνια  κρίσης, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Περνάμε σε μία νέα εποχή. Σε αυτήν τη νέα εποχή, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά.  Ούτε η οικονομία, ούτε το παραγωγικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο, ούτε το πολιτικό σύστημα. Ούτε ο τρόπος διοίκησης των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης,   τόνισε «Όραμά μας μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον δικό της ρόλο, στο πλαίσιο μιας Αποκεντρωμένης Πολιτείας, όπου θα δίνει πόρους, εξουσίες, αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και συμπλήρωσε «Αυτός είναι ο στόχος του Κλεισθένη 1. Είναι το πρώτο βήμα, η εισαγωγή σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο, που μπορεί να αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας ξεχωριστό ρόλο στην υπόθεση της ανάπτυξης», διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν είναι ολιστική, γιατί τη δεδομένη χρονική συγκυρία υπάρχουν  αρκετοί οικονομικοί περιορισμοί.

«Τώρα η εκλογική διαδικασία νοθεύεται με ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο παραμορφώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς στις τοπικές κοινωνίες» επισήμανε και πρόσθεσε «Ξεβολεύει προφανώς η απλή αναλογική. Ξεβολεύει ένα ολόκληρο τοπικό σύστημα που από το 1974 μέχρι τώρα είχε βρει τρόπους, ώστε η ενασχόληση με  την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι υπόθεση κάποιων ειδικών και όχι ανοιχτά, της κοινωνίας. Πρέπει να ανοίξουν οι Δημοτικές υποθέσεις  σε όσους έχουν μεράκι να προσφέρουν. Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες αν είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Σε ό,τι  σχετίζεται με το νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε «Τα δύο εκατομμύρια ευρώ που δώσαμε στο Δήμο Πάργας, δεν τα δώσαμε γιατί είχε «γαλάζια» ή «πράσινα μάτια». Το κάναμε για την τοπική κοινωνία της Πάργας. Και το λέμε αυτό, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς άλλες σκοπιμότητες, με αντικειμενικά κριτήρια, προσπαθεί να στηρίξει, να χρηματοδοτήσει τις τοπικές κοινωνίες χωρίς να φοράει παραμορφωτικούς φακούς και χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα βάσει κομματικών προτιμήσεων. Και ας βρεθεί έστω και ένας δήμαρχος από τους 325 σ’ αυτή τη χώρα, που να μας πει κάτι διαφορετικό».

Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μάχη της κυβέρνησης ενάντια στη διαπλοκή, ο υπουργός Εσωτερικών είπε «Μπορεί τώρα να συζητάμε για τη μεγάλη διαφθορά, για τα σκάνδαλα Novartis, Siemens, τα εξοπλιστικά, το σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα, όμως όλα αυτά δεν συνέβαιναν χωρίς τις πλάτες του πολιτικού συστήματος. Και για αυτό βλέπετε πόσο λυσσαλέα είναι η αντίδραση των δυνάμεων εκείνων που βλέπουν ότι έχουν ευθύνες και προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτά τα οποία συνέβησαν και  κόστισαν στον ελληνικό λαό, που συνέβαλαν και αυτά από τη μεριά τους στην χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας κατ’ επέκταση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κρυοπηγή, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κώστα Μπάρκα, τον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη καθώς και στελέχη του Ι.Γ.Μ.Ε., όπου ανακοίνωσε στους πολίτες  του χωριού ότι η Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πρόσφατων κατολισθήσεων.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων της Κρυοπηγής για να αποτίσει φόρο τιμής στους 23 εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα Κατοχής τον Απρίλη του 1944.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα