Παρασκευή, 19/04/2024 | 08:43

Πρέβεζα : Με μεγάλη επιτυχία και φέτος το αντάμωμα των Μυτικιωτών στον Αϊ Γιάννη Ριγανά

1699 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/04/2018, 5:25 μμ | 0 σχόλια

 

Λίγα μέτρα από τα τείχη της Αρχαίας Νικόπολης εκεί όπου τα δένδρα και το πράσινο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ριγανά κι εκεί εδώ και χρόνια οι απανταχού Μυτικιώτες, έχουν τη δική τους συνάντηση, ή αν θέλετε, το δικό τους “αντάμωμα”, την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Όταν είχε πρωτοξεκινήσει το έθιμο, είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά με το πέρασμα των χρόνων, εμπλουτίστηκε σε κάποιους τομείς. Έτσι και φέτος, η Τρίτη μέρα του Πάσχα (φέτος Τρίτη 10 Απριλίου 2018), έφερε  τους απανταχού Μυτικιώτες, ντόπιους και ετεροδημότες, να ανταμώνουν σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος, έξω από το εκκλησάκι. Τιμώντας λοιπόν και φέτος αυτό το έθιμο, δεκάδες Μυτικιώτες αντάμωσαν και ευχήθηκαν Χριστός Ανέστη, σουβλίζοντας αρνιά και τσουγκρίζοντας κόκκινα πασχαλινά αβγά.Το κρασί έρεε άφθονο, τα παιδιά έπαιζαν στο υπέροχο φυσικό τοπίο  και στα ηχεία έπαιζε Δημοτική Μουσική.

 

Τα τελευταία χρόνια την διοργάνωση του ανταμώματος των Μυτικιωτών την έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ο Μύτικας». Παλιότερα όταν είχε ξεκινήσει το έθιμο, γίνονταν με τα περισσεύματα που είχαν από τις μέρες του Πάσχα, από τα σπίτια τους, οι Μυτικιώτες, τα τελευταία δεκεπέντε χρόνια, ωστόσο η γιορτή αυτή, έχει πάρει πιο επίσημη μορφή.  Ο Πρόεδρος του πολιτιστικού-περιβαλλοντικού Συλλόγου “Ο Μύτικας”  κ. Γιάννης Γιώτης ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ μέρος του Συλλόγου όλους εκείνους που βοήθησαν και φέτος για να πραγματοποιηθεί αυτό το αντάμωμα. Ακούστηκε παραδοσιακή μουσική από τα ηχεία, ενώ δεν συμμετείχε το χορευτικό του συλλόγου, στο “αντάμωμα των Μυτικιωτών” λόγω θανάτων που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα στο χωριό του Μύτικα. Στη συνέχεια ο Σύλλογος τίμησε τον Αιδεσιμότατο Γεώργιο Στεργίου για την προσφορά του και το έργο του στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι με απόφαση του Συλλόγου στην γιορτή του Αϊ Γιάννη του Ρηγανά τον Ιούνιο στις 23 του μηνός, έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί μεγάλο πανηγύρι στην Πλατεία του Μύτικα.

 

Μεταξύ των άλλων την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Νίκος Αναγνώστου, Γιάννης Νόβας και Γιώργος Νίτσας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ του Μύτικα Νίκος Ντίτσος , o Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Γεράσιμος Ντίτσος, ο επιχειρηματίας Χρήστος Πρίφτης κ.α.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα