Σάββατο, 20/04/2024 | 07:30

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάργηση δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει το γιατρό του

947 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/04/2018, 6:45 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη υπ. απόφαση, με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του.

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την νέα υπουργική απόφαση (Γ1α/Γ.Π.οικ.29106/13-4-2018), που αναφέρεται στην καθιέρωση και εφαρμογή του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, οι επισκέψεις  σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργούς, ουρολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, χειρουργούς, κ.λπ.) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, αν δεν προϋπάρχει η ηλεκτρονική έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) ή των νέων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (Παθολόγων, Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρων).

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς θα έχει σαν άμεση τραγική συνέπεια την ανυπέρβλητη δυσκολία στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία.

Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο  γίνεται ανάρπαστο  από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος  της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και  θα οδηγήσει σε  δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

 

Για το ΔΣ,

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θωμάς Δήμας                                                 Δημήτριος Σουμαλεύρης

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα