Τρίτη, 19/03/2024 | 07:07

Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Πάργας : Αυξήσεις-φωτιά στα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Πάργας

978 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/03/2018, 5:43 μμ | 0 σχόλια

 

 

Σε μια περίοδο, που τα εργατικά – λαϊκά στρώματα στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις παροχών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, αυξήσεις σε φόρους και χαράτσια, η Δημοτική Αρχή έρχεται να αρπάξει ότι έχει απομείνει.
Έρχεται να επιβάλλει αύξηση των ανταποδοτικών τελών 60% βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο, τον συνταξιούχο, με τους μεγαλοξενοδόχους, τους ομίλους σούπερ-μάρκετ και τις τράπεζες.
Πήρε πίσω την προηγούμενη απόφασή της για κατάργηση των δημοτικών τελών σε αγροτικές αποθήκες καθώς και οι χώροι που χρησιμοποιούνται από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στους οποίους ουσιαστικά δεν προσφέρει καμία υπηρεσία.
Παρά το γεγονός ότι και η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση κόπτονται στα λόγια για τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση, κανείς δε διατύπωσε θέση γύρω από το από ποιους πρέπει να αναζητούνται οι φόροι. Δεν έγινε καν πρόταση ώστε η αύξηση στα τέλη να μην είναι καθολική, αλλά στοχευμένη, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, όπως για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η στάση της αντιπολίτευσης είναι αντιφατική. Παρά το γεγονός ότι καταψήφισαν την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, συμφωνούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας των φόρων, διαφωνούν όμως με τον τρόπο διαχείρισης από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Και για να γνωρίζουν οι δημότες μερικοί εξ αυτών συμμετείχαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή που είχε κάνει την μεγαλύτερη αύξηση στα χρονικά (600%). Αυτό που τους ενδιέφερε, ήταν κυρίως η οργάνωση ενός εισπρακτικού μηχανισμού, και όχι πως θα φοροελαφρύνουν τους δημότες.
Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα τέλη και τη φορολογία είναι γεγονός και είναι αποτέλεσμα των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών που φέρνουν την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του Δήμου σαν επιχείρηση που αντιμετωπίζει το λαό της περιοχής σαν πελάτη.
Είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανταποδοτικότητας για μια σειρά υπηρεσίες που ο λαός μέσω της φορολογίας τις χρυσοπληρώνει. Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Παλεύουμε για μείωση ανταποδοτικών τελών και φόρων, για ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τα μικρομάγαζα.
Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κατηγορίες πληθυσμού, πχ. ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνων, ΑμεΑ. Μείωση σε όλους τους υπόλοιπους κατά 50% με βάση την πρότασή μας για το αφορολόγητο όριο που είναι για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
Να απαλλαγούν οι αγροτικές αποθήκες καθώς και οι χώροι που χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό των ζώων (για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους).
Να μειωθούν κατά 50% τα τέλη πεζοδρομίων, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων, για φορολογική ανακούφιση των μικρομαγαζάτορων, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μείωση του τζίρου της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών του Δήμου.
Αυτός ο στόχος συνδυάζεται με τον αγώνα για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο.
 
 
 Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα