Πέμπτη, 26/11/2020 | 08:18

Εξ αποστάσεως Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (live & ασύγχρονο)

561 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/03/2018, 6:02 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Καλησπέρα, φίλοι μου,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα εξ αποστάσεως εργαστήρια δημιουργικής γραφής που ξεκινάμε, μήπως κι έχετε κανένα γνωστό ή φίλο, στην επαρχία ή στο εξωτερικό που μπορεί να ενδιαφέρεται.
Με φιλία,
Βαγγέλης

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με το e-spoudi.com έρχεται στον υπολογιστή ή το κινητό σας μέσω του Blackboard, της πιο απλής και εξειδικευμένης πλατφόρμας για ζωντανή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία χρησιμοποιείται από τους πιο αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το Harvard, το Stanford, το Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κτλ.

Συντονιστής εργαστηρίου: Βαγγέλης Μπέκας

Κάθε Τρίτη 7-9 μ.μ. (πρώτη δωρεάν ενημερωτική συνάντηση στις 20.3.18)
Στο παρακάτω LINK μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την 1η ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
https://eu.bbcollab.com/guest/29bc529bf8d9483da7d43db707384fab

Διάρκεια: 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (ξεκινώντας από 27.3.18)

Κόστος: 50€ κάθε ενότητα (η κάθε ενότητα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και περιλαμβάνει 4 δίωρες συναντήσεις | σύνολο 3 ενότητες | κόστος εγγραφής δεν υπάρχει)

Στο παρακάτω LINK μπορείτε να ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ:
https://www.e-spoudi.com/el/μαθήματα-σεμινάρια/το-εργαστήρι-δημιουργικής-γραφής-ταξιδεύει-σπίτι-σας…

Το εργαστήρι πραγματεύεται τις τεχνικές της συγγραφής, κυρίως σε επίπεδο γλώσσας, χαρακτήρων και πλοκής, που θεωρείται το μαγικό τρίγωνο της πεζογραφίας. Πέρα όμως από τη γνώση και την αφομοίωση των τεχνικών της συγγραφικής τέχνης, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσουμε και τη φλόγα που έχουμε μέσα μας με καύσιμη ύλη: ιδέες, αλήθεια, ψυχή και όραμα, αυτό που μας ταιριάζει.


Τα μαθήματα γίνονται σε μία εικονική αίθουσα με τη χρήση κάμερας, μικροφώνου και ηλεκτρονικού διαδραστικού πίνακα, με την παράλληλη παρουσίαση κειμένων σε PowerPoint ή pdf (live, αλλά και ασύγχρονη διδασκαλία). Χρησιμοποιώντας τον δημιουργικό διάλογο, τη θεωρία, την άσκηση στην γραφή και την ανάγνωση, ο συντονιστής του εργαστηρίου θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τα γραπτά τους ή να γράψουν για πρώτη φορά (διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα). Το εργαστήρι απαρτίζεται από τρία μέρη: δημιουργική ανάγνωση,δημιουργική γραφή και δημιουργική διόρθωση. Τα μυστικά του εκδοτικού τοπίου και η πορεία προς την έκδοση θα μας απασχολήσουν, επίσης.

Κομβικό ρόλο στο εργαστήρι διαδραματίζουν η ανάλυση και κατανόηση της εξέλιξης των βασικών τεχνικών της αφήγησης μες στην πορεία του χρόνου, από το αρχαίο δράμα και το κλασικό μυθιστόρημα, ώς τον μοντερνισμό/μεταμοντερνισμό, τις σύγχρονες τεχνικές και τάσεις, π.χ. αστυνομικό μυθιστόρημα. Παράλληλα, θα εξετάσουμε πώς οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το ύφος, την πλοκή, τον τρόπο παρουσίασης των χαρακτήρων.

Για να κατανοήσουμε όλα αυτά, θα μελετήσουμε τις τεχνικές μέσα από κείμενα σημαντικών λογοτεχνών, αναζητώντας τα μυστικά τους. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μέσα από ασκήσεις δημιουργικότητας (ύφους, γλώσσας, αφηγηματικής τεχνικής κ.ά.) με απώτερο στόχο, όπως προείπαμε, να εξελίξουν τα δικά τους έργα.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω θεματικές:


1ος μήνας
Πηγές έμπνευσης και αρχική ιδέα
Πώς χτίζεται η αληθοφάνεια στην μυθοπλασία
Ανάπτυξη χαρακτήρων
Δραματική δομή

2ος μήνας
Πλοκή
Οπτικές γωνίες
Ύφος
Δημιουργική ανάγνωση 1

3ος μήνας
Περιγραφές και διάλογος
Αφηγηματικά παίγνια
Εκδοτικό τοπίο
Δημιουργική ανάγνωση 2
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ


O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Tον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα “Μαύρο Φυλαχτό” από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ το 2015 έλαβε το 1ο βραβείο πρωτότυπου σεναρίου μεγάλου μήκους για το έργο του “Η χύτρα” από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας.
Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα “Το 13o υπόγειο”, το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα “Φετίχ”, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα “Οι αισιόδοξοι” κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Επίσης, συμμετέχει στις συλλογές διηγημάτων: “Ιστορίες βιβλίων”(συλλογικό, εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και “Crisis 10+1”(συλλογικό, εκδόσεις Βακχικόν, 2012). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δύο εξ αυτών «Τα σκοτάδια» και «Το μεγαλύτερο έγκλημα» έχουν δραματοποιηθεί και ανεβαστεί σε θεατρική παράσταση (Μάιος 2012).
Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική ομάδα Barouak, η οποία ασχολείται με την παραγωγή βιντεοποιημάτων και άλλων οπτικοακουστικών project, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, καταπιάνεται και με το σενάριο. Εκτός από το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, το 2014 του απενεμήθη Έπαινος στον ετήσιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στην κατηγορία διασκευασμένο λογοτεχνικό έργο. Για σενάριο μεγάλου μήκους που βασίστηκε στο μυθιστόρημά του “Το 13ουπόγειο”.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια διδάσκει δημιουργική γραφή (Έναστρον, Σπίρτο, 92art, Ορίζοντας Γεγονότων) και συντονίζει την έρευνα και το σχεδιασμό των εκδηλώσεων που αφορούν το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.
Έγραψαν για τα βιβλία του:


«Το Μαύρο Φυλαχτό του Βαγγέλη Μπέκα είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα με αστυνομικό σασπένς για την θολή εποχή πριν την Επανάσταση του 1821».
M. HULOT, διευθυντής έντυπης Lifo

«Ο αναγνώστης έχει λόγους να εκπλήσσεται συνέχεια».
Χρήστος Σιάφκος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

«Η πλοκή εξελίσσεται σε ισορροπημένο ρυθμό ανάμεσα στην εμβάθυνση στα προφίλ των χαρακτήρων και την εξέλιξη της ιστορίας […] Ο Βαγγέλης Μπέκας αφηγείται εξαιρετικά μια ιστορία, αλλά κυρίως παρουσιάζει και μια οπτική για την αισθητική παιδεία και την αισιοδοξία ως μέσο για την καλυτέρευση της καθημερινότητας».
Στέφανος Ξένος, diavasame.gr

«Οι Αισιόδοξοι είναι μια σύνθεση αποτελεσματική, στο πλαίσιο και υπό τους όρους του αστυνομικού μυθιστορήματος, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πολυμεταφρασμένα και διάσημα, αλλά και με μια υποδόρια ειρωνεία που υπερβαίνει πλαίσιο και όρους».
Γιάννης Παπαγιάννης, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα