Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:49

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 29 Δεκεμβρίου και η διορία για κατάθεση πινακίδων

1650 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/12/2017, 1:33 μμ | 0 σχόλια

 

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζουν προς το παρόν αν υπάρχει σκέψη για παράταση λίγων ημερών στην διορία πληρωμής. Σύγχυση και ταλαιπωρία προκαλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων η διορία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Κατόπιν ερωτήσεων, από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζουν προς το παρόν αν υπάρχει σκέψη για παράταση λίγων ημερών στην διορία πληρωμής ή και εάν ενδεχομένως, επειδή φέτος η 31η Δεκεμβρίου πέφτει Κυριακή, πρέπει η καταληκτική διορία να μεταφερθεί αυτομάτως στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Γενικά για τις πληρωμές των φόρων ισχύει, βάσει του ν. 4174 του 2013 (άρθρο 7 του ΚΦΔ), ότι «εάν η εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση υποχρέωσης, όπως ορίζεται από τη φορολογική νομοθεσία, συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό».

Τα παραπάνω που αφορούν στους φόρους, δεν ισχύουν αυτονόητα και για τα Τέλη Κυκλοφορίας επειδή καθορίζονται από άλλον νόμο (4093/2012) που υπαγορεύει ότι «τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31 η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν».
Βάσει του νόμου αυτού, στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας η 31η Δεκεμβρίου, που όμως εφέτος πέφτει Κυριακή και δεν είναι εργάσιμη. Αυτό συνεπάγεται πως για να γίνει πληρωμή στο γκισέ, πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, βάσει του Αστικού Κώδικα (άρθρο 242) που εξειδικεύει τις προθεσμίες που ορίζονται γενικά από τους νόμους, «η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη».Από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίζουν αν πρέπει ή αν σκοπεύουν να δώσουν παράταση, αφήνοντας έτσι ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, αλλά και πιέζοντας εμμέσως όλους τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν το νωρίτερο να πληρώσουν τα τέλη (έως Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου) από φόβο μήπως τελικά καταστεί εκπρόθεσμη η πληρωμή και υποστούν διπλάσια ποσά χρεώσεων.
Όσοι δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.

Αντίστοιχα, για όσους επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες, η προθεσμία για να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να τις καταθέσουν στην Εφορία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, αλλά επειδή η καταληκτική ημερομηνία πέφτει Κυριακή, πιέζονται να το κάνουν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα